Τη στήριξή της στην αναφορά του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων για τις δραματικές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον που προκύπτουν από το πρόβλημα της καύσης σκουπιδιών στην τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ Βόλου εξέφρασε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με παρέμβαση του ευρωβουλευτή του Κόμματος Λευτέρη Νικολάου-Αλαβάνου στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναφορών.

Η ομιλία του ερωβουλευτή στην επιτροπή έχει ως εξής:
«Είναι αποστομωτικά τα στοιχεία που παρουσιάζει η αναφορά που συζητάμε σήμερα. Βεβαίως, το ΚΚΕ σταθερά βρίσκεται στο πλάι του λαού του Βόλου, της ευρύτερης περιοχής, που έχει αναδείξει το πρόβλημα της καύσης σκουπιδιών στην τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-Lafarge. Η Ευρωκοινοβουλευτική μας ομάδα έχει καταγγείλει το ζήτημα με παρεμβάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, με ερωτήσεις προς την Κομισιόν, το ΚΚΕ έχει συμβάλει στην οργάνωση της πάλης ενάντια στην καύση των σκουπιδιών.

Η περίπτωση της ΑΓΕΤ και η ρύπανση που αυτή προκαλεί αποτελεί χαρακτηριστικό, κραυγαλέο αποτέλεσμα της λεγόμενης Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, της πράσινης μετάβασης και της κυκλικής οικονομίας. Σε αυτά τα ευρωενωσιακά πλαίσια, το σκουπίδι μετατρέπεται σε χρυσοφόρο εμπόρευμα, πουλιέται κι αγοράζεται από τους μεγάλους ομίλους, ιδιωτικοποιώντας τη διαχείριση απορριμμάτων, υπονομεύοντας την ανακύκλωση, φορτώνοντας το κόστος στις πλάτες του λαού. Με την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, στην οποία κάνει αναφορά η Κομισιόν στην τελευταία απάντησή της, διευρύνεται ο κατάλογος ”αξιοποίησης” αποβλήτων ως ”εναλλακτικά καύσιμα” και η ΑΓΕΤ παίρνει την έγκριση της ΕΕ. Για να καίει ετησίως πάνω από 1,5 εκατομμύρια τόνων απορριμματικών καυσίμων, από τους οποίους σχεδόν 500.000 είναι αστικά απόβλητα, ανεπεξέργαστα.

Σε ολόκληρη τη χώρα, μέσω του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων γενικεύονται τα σχέδια εγκατάστασης μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων και καύσης σκουπιδιών (Μαγνησία, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, κα). Παρά το ότι είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η καύση υπολειμμάτων (SRF, RDF) που περιέχουν υψηλό ποσοστό πλαστικών και βαρέων μετάλλων, προκαλεί εκπομπές εξαιρετικά επικίνδυνων αέριων ρύπων και μικροσωματιδίων, που προκαλούν καρκινογενέσεις και άλλες σοβαρές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό. Ουσίες και σωματίδια που με τις βροχές περνούν στο έδαφος, το υπέδαφος, τον υδροφόρο ορίζοντα. Πρόκειται κυριολεκτικά για έγκλημα τόσο σε βάρος της δημόσιας υγείας όσο και του περιβάλλοντος.

Στην επικίνδυνη καύση σκουπιδιών στην περιοχή, προστίθεται η λειτουργία νέας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων όπου θα μεταφέρονται σκουπίδια από όλη την Ελλάδα μετατρέποντας την περιοχή σε συλλεκτήρα απορριμμάτων. Ταυτόχρονα γίνονται έργα για δεξαμενές αποθήκευσης-επαναεριοποίησης LNG με σοβαρούς περιβαλλοντικούς κινδύνους-κινδύνους ατυχήματος, στα πλαίσια των ενεργειακών ανταγωνισμών στο φόντο του ιμπεριαλιστικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ και Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι ισχυρισμοί της Κομισιόν ότι σύμφωνα με μετρήσεις δεν παρουσιάζονται επικίνδυνες αυξήσεις στα όρια των ρύπων δεν έχουν βάση. Εξάλλου, το μόνο που ζητά η Κομισιόν είναι απλά …να καταγράφονται τα όρια ρύπων. Όρια που προσαρμόζονται με βάση τις ανάγκες της κερδοφορίας των ομίλων και καμία σχέση δεν έχουν με την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας, όπως έχει αποδειχθεί σε δεκάδες περιπτώσεις. Ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για τις αυξημένες τιμές σωματιδίων σε Αττική και Θεσσαλονίκη, για την παραπομπή της Ελλάδας, όμως με τη βούλα της ΕΕ συνεχίζει να λειτουργεί η Χωματερή της Φυλής, σχεδιάζεται νέα ΜΕΑ στο Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης.
H στρατηγική της ”πράσινης μετάβασης” και της κυκλικής οικονομίας της ΕΕ, που υλοποίησαν διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις, δεν έχουν σχέση με τις λαϊκές ανάγκες. Ούτε με τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για τη διαχείριση των απορριμμάτων, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με γνώμονα την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του δικαιώματος των εργαζομένων στη θέρμανση, τον κλιματισμό, να ζουν σε ασφαλές και υγιεινό περιβάλλον. Αντίθετα, μαζί με την απελευθέρωση της ενέργειας και το χρηματιστήριο ενέργειας, αποτελούν αιτία των υπέρογκων ανατιμήσεων στο ρεύμα, της ακρίβειας, της ενεργειακής φτώχειας, της φοροληστείας του λαού για να επιδοτείται η κερδοφορία των κολοσσών που θησαυρίζουν ακόμη και με την αποδεδειγμένα καρκινογόνα καύση σκουπιδιών.

Με βάση τα παραπάνω, η τοποθέτηση της Κομισιόν είναι προφανής κι αναμενόμενη. Ποιος όμως θα ζούσε πλάι στην ΑΓΕΤ; Θα έδινε στα παιδιά του να φάνε φρούτα και λαχανικά από τα παρακείμενα χωράφια; Το ΚΚΕ στηρίζει τα επιχειρήματα της αναφοράς καθώς και τους αγώνες του λαού της περιοχής. Απαιτεί τον άμεσο κι επιβεβλημένο περιβαλλοντικό έλεγχο αλλά και υγειονομικό έλεγχο των κατοίκων, καθώς σε αντίστοιχα επιβαρυμένες περιοχές παρατηρούνται μεγάλες αυξήσεις νεοπλασιών, άλλων ασθενειών. Συνεπώς, η Επιτροπή Αναφορών πρέπει να κρατήσει ανοιχτή την αναφορά περιμένοντας την γνώμη της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας (ENVI), να παραπέμψει την αναφορά στο Υπουργείο Περιβάλλοντος ζητώντας επίσημη τοποθέτηση της Ελληνικής Κυβέρνησης για αυτές τις τεκμηριωμένες καταγγελίες».

Προηγούμενο άρθροΟ ΟΤ στη ΔΕΘ – Χρίστος Δήμας: Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για startups και καινοτομία
Επόμενο άρθροΥΠΕΞ: Η Τουρκία επιχειρεί ξανά την προβολή ψευδών ειδήσεων για τη Μουσουλμανική Μειονότητα στη Θράκη