Μείωση στη συνολική παραγωγή σιτηρών στην ΕΕ και ανάκαμψη ελαιούχων σπόρων και πρωτεϊνούχων καλλιεργειών επιβεβαιώνουν τα νέα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα Copa και Cogeca για τις συγκομιδές του 2022.

Ειδικότερα, οι εμπειρογνώμονες της ομάδας εργασίας Copa και Cogeca, σε συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσαν την πρώτη τάση που είχε ανακοινώσει ο οργανισμός τον περασμένο Ιούλιο: στο σύνολο των 27 χωρών της ΕΕ η παραγωγή σιτηρών αναμένεται να φθάσει τους 269 εκατ. τόνους, καταγράφοντας σημαντική μείωση κατά 6,8% σε σύγκριση με τη συγκομιδή του 2021. Παράλληλα, μια πιο θετική τάση αναμένεται για τους ελαιούχους σπόρους (31,9 εκατ. τόνοι, 7,2%) και τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες (3,92 εκατομμύρια τόνοι, 5,1%).

Διαβάστε επίσης: Τρόφιμα: Σε προ πολέμου επίπεδα οι τιμές των σιτηρών

Παρά τις σχεδόν ίδιες  εκτάσεις που θα σπαρθούν το 2021 και το 2022, η μείωση των αποδόσεων των περισσότερων σιτηρών έριξε κατακόρυφα την παραγωγή και συγκομιδή το 2022.

Η καλοκαιρινή ξηρασία, που έπληξε μεγάλο μέρος της Ευρώπης είχε ιδιαίτερα σοβαρές επιπτώσεις στην συγκομιδή αραβοσίτου, με την παραγωγή να ανέρχεται  σε 55 εκατομμύρια τόνους, μειωμένη κατά 20% σε ετήσια βάση.

Η παραγωγή σκληρού σίτου αντιμετώπισε επίσης σημαντική υποχώρηση με συγκομιδή 7,4 εκατ. τόνων, ποσότητα μειωμένη κατά 7,4 %. Αντίστοιχα, μικρότερη πτώση της τάξης του 2,5% παρουσίασε η παραγωγή μαλακού σιταριού, φτάνοντας τους 125,6 εκατομμύρια τόνους.

Μόνο η παραγωγή κριθαριού αναμένεται ότι θα παραμείνει σταθερή με 51 εκατομμύρια τόνους συγκομιδής.

Θετικό πρόσημα για ελαιούχους σπόρους

Για τις καλλιέργειες ελαιούχων σπόρων και πρωτεϊνών, η κατάσταση είναι πιο θετική με αποτελέσματα πάνω από το ετήσιο μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας (>5%).

Ειδικότερα, η παραγωγή ελαιοκράμβης ανέκαμψε στους 19,5 εκατ. τόνους ως αποτέλεσμα της αύξησης της καλλιεργούμενης έκτασης και της καλής απόδοσης.

Την ίδια στιγμή, ενώ η έκταση σποράς ηλίανθου αυξήθηκε σε επίπεδο ρεκόρ στην ΕΕ, η παραγωγή ανήλθε σε 9,6 εκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας μείωση κατά 7% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά.

Η παραγωγή σόγιας στην ΕΕ αναμένεται να παραμείνει σταθερή, καθώς η χαμηλότερη απόδοση αντισταθμίστηκε από την αύξηση των καλλιεργούμενων χωραφιών (+17,4%).

Η παραγωγή πρωτεϊνούχων καλλιεργειών όπως η φάβα στην ΕΕ-27 αυξήθηκε κατά 5% χάρη στις καλές συγκομιδές στις σκανδιναβικές και βαλτικές χώρες.

Αβέβαιο το μέλλον

Η εικόνα που παρουσιάζεται στην καλλιέργεια σιτηρών στην Ευρώπη, θέτει σε καθεστώς αβεβαιότητας τους παραγωγούς. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της copa και cogeca, η μεταβλητότητα των τιμών που συνδέεται με τις διεθνείς εξελίξεις, τον πληθωρισμό, την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου και την αύξηση του κόστους παραγωγής καθιστούν την κατάσταση ιδιαίτερα περίπλοκη για τους αγρότες.

Την ίδια στιγμή, οι τιμές όλων των λιπασμάτων αυξάνονται και πάλι, ενώ οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ορισμένες χώρες να διαθέσουν τα προϊόντα τους, αναμένεται ότι θα έχει συνέπειες και στις παραγωγές για το 2023, σε απόδοση,  ποιότητα αλλά και στον τύπο των καλλιεργειών, που φυτεύονται. «Είναι εξαιρετικά αναγκαίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίσει να ενεργεί για να καταστήσει την αγορά λιπασμάτων πιο διαφανή, να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών και να εγγυάται τον εφοδιασμό για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο», επισημαίνουν οι εμπειρογνώμονες.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΜε φόντο την τετράδα η Εθνική αντιμετωπίζει την οικοδέσποινα Γερμανία!
Επόμενο άρθροΝοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» : Περίπου 3.000 παιδιά στην αναμονή για χειρουργείο