Σε επιβεβαίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας στη βαθμίδα BB (High), με σταθερό το trend (προοπτικές), προχώρησε το βράδυ της Παρασκευής ο καναδικός οίκος DBRS Morningstar.

Η επιβεβαίωση της σταθερής τάσης απηχεί την άποψη της DBRS Morningstar ότι η χώρα μας παραμένει προσηλωμένη στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοσιονομικών μεγεθών της, καθώς και του χρέους της, παρά τις δυσμενείς παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης: ΕΛΣΤΑΤ: Στο 7,7% η αύξηση του ΑΕΠ το β’ τρίμηνο

Οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία

Η ισχυρή ανάκαμψη της τουριστικής δραστηριότητας, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019 θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία φέτος, ωστόσο, η οικονομική αβεβαιότητα που σχετίζεται με τα γεωπολιτικά γεγονότα έχει εκτιναχθεί.

Οι κύριοι κίνδυνοι για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, κατά την DBRS, συνδέονται με τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις, τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και την πιθανή διακοπή της ροής του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Παρά τη φθίνουσα εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα παραμένει μέτρια εκτεθειμένη στις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας.

Ωστόσο, οι προσπάθειες διαφοροποίησης έχουν ενταθεί με την επέκταση των υφιστάμενων και την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων LNG και την έναρξη κατασκευής νέου αγωγού φυσικού αερίου.

Η αυστηροποίηση των νομισματικών πολιτικών ενισχύει την πίεση στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας, με τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων να αυξάνονται πρόσφατα σε πάνω από 4,0% μετά από ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Κατά την άποψη της DBRS Morningstar, το ευνοϊκό προφίλ χρέους της Ελλάδας, τα υψηλά ταμειακά αποθέματα και η στήριξη της ΕΚΤ προς τα ελληνικά ομόλοδα σε μια δύσκολη κατάσταση της αγοράς, συμβάλλουν στην εξισορρόπηση των κινδύνων.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθρο«Χαρούμενος για τη μεταγραφή του Χάμες στον Ολυμπιακό»
Επόμενο άρθροΕύβοια: Θρήνος με τον θάνατο 10 μηνών βρέφους από ηλεκτροπληξία