Στο πλαίσιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σχετικά με το φαινόμενο της αστεγίας αλλά και της λειτουργίας του Ξενώνα Αστέγων πραγματοποιήθηκε χθες στο Μεταξουργείο ημερίδα για τους άστεγους του Βόλου και πως παρεμβαίνει ο ξενώνας αστέγων με τις υπηρεσίες του αλλά και με την λειτουργία της ομάδας street work της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ.
Όπως επισημάνθηκε μεταξύ άλλων, τα προβλήματα των ανθρώπων που επιλέγουν να είναι άστεγοι σπάνια είναι απλά και μονοδιάστατα. Ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων που διαβιούν στην πόλη του Βόλου και δεν θέλουν καμία βοήθεια, είναι κυρίως τοξικομανείς ή πάσχουν από κάποια ψυχική ασθένεια, ενώ το προσωπικό του Ξενώνα προχώρησε σε επιτόπιο έργο, προκειμένου να βρει να στηρίξει τους άστεγους, για τους οποίους ενημερώθηκε.
Στην ημερίδα τονίστηκε η σημασία της κοινωνικής εργασίας στον δρόμο, που λειτουργεί ως υπηρεσία πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και στηρίζει πληθυσμούς που διαβιούν σε συνθήκες δρόμου. Η υπηρεσία street work του Ξενώνα Αστέγων αποτελείται από τρία στελέχη Κοινωνική Λειτουργό, Νοσηλεύτρια και Ψυχολόγο και η ομάδα στόχος είναι οι άστεγοι. Άστεγοι δεν είναι μόνο όσοι διαβιούν στο δρόμο, αλλά και όσοι στερούνται πρόσβαση σε κατοικία (ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη, παραχωρημένη) που διαθέτει τις βασικές υπηρεσίες ύδρευσης και ηλεκτροδότησης, όπως έχει ήδη αναφερθεί. Εκτός από την στέγη στερούνται μια σειρά από γενικότερες βιολογικές, ψυχολογικές, νομικές, οικονομικές και κοινωνικές λειτουργίες.
Η υπηρεσία του street work ξεκίνησε να λειτουργεί τον Οκτώβριο του 2019. Από τον Οκτώβριο του 2019 έως και τον Αύγουστο του 2022. πραγματοποιήθηκαν 101 παρεμβάσεις στο δρόμο. Από αυτές, στις 42 τηλεφωνικές παραπομπές, το κλιμάκιο του street work δεν εντόπισε κανέναν. Σε τέσσερις παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν εντοπίστηκαν οικογένειες με ανήλικα τέκνα, είτε πυρηνικές είτε μονογονεϊκές. Οι υπόλοιπες αφορούσαν 42 μεμονωμένους άνδρες και 14 μεμονωμένες γυναίκες, καθώς και ένα ζευγάρι.

Πολλά και δυσεπίλυτα τα προβλήματα

Στην ημερίδα μίλησε και η νοσηλεύτρια του Ξενώνα, η οποία απαρίθμησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην προσπάθειά της να βοηθήσει τους αστέγους.
Όπως ανέφερε στα εμπόδια, μεταξύ άλλων, που κλήθηκε να αντιμετωπίσει συμπεριλαμβάνονται η μεγάλη αναμονή εύρεσης διαθέσιμου ραντεβού στο δημόσιο φορέα, με σκοπό να ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης με τη συλλογή των απαραίτητων γνωματεύσεων από τους ιατρούς, τη δυσκολία στην επικοινωνία, λόγω μη ύπαρξης κινητού τηλεφώνου, σταθερού σημείου προσέγγισης αστέγου και την άσχημη ψυχολογική κατάσταση του ατόμου, δυσκολία στη μετακίνηση του αστέγου στις δημόσιες υπηρεσίες και στο ξενώνα, λόγω απόστασης και μηδαμινών πόρων, αδυναμία πληρωμής του rapid test για ανεμβολίαστους άστεγους , ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες ιατρών στο δημόσιο φορέα, τήρηση στα μέτρα προστασίας ενάντια στον Covid-19 και πολλά άλλα.
Η ομιλήτρια έδωσε και παραδείγματα ανθρώπων που είδαν βελτίωση στη ζωή τους όπως για παράδειγμα έναν 20χρονο ωφελούμενο που δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένος. Μπήκε σε πρόγραμμα ολοκλήρωσης του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Αυτό τον βοήθησε να θωρακίσει την άμυνα του, να κατανοήσει τη διαδικασία και την αναγκαιότητα της πρόληψης, να γραφτεί σε νυχτερινό σχολείο και να βρει εργασία στο τομέα της εστίασης.

Προηγούμενο άρθροΦωτιά στον Εβρίνο Ροδόπης | in.gr
Επόμενο άρθρο«Ρουκέτες» Ανδρουλάκη κατά Στόλτενμπεργκ: «Είσαι Πόντιος Πιλάτος, ο Ερντογάν μιμείται τον Πούτιν»