Την «εκτίμησή» της για τις προσπάθειες «όλων όσων εμπλέκονται στις επιχειρήσεις διάσωσης των προσφύγων εν μέσω αντίξοων συνθηκών» σε Λέσβο και Κύθηρα, εκφράζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ωστόσο υπογραμμίζει και την ανάγκη για πρόσβαση των ανθρώπων σε ασφαλέστερες οδούς.

Όπως σημειώνει ο διεθνής οργανισμός σε ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, τα δύο ναυάγια αποτελούν «ακόμη μία τρομερή υπενθύμιση της ανάγκης για πρόσβαση σε ασφαλέστερα, εναλλακτικά μονοπάτια για να σταματήσουν οι άνθρωποι να πέφτουν θύματα λαθροδιακινητών και να καταφεύγουν σε επικίνδυνα ταξίδια, τα οποία βλέπουν ως τη μόνη τους επιλογή».

Επίσης, αναφέρει ότι «απαιτείται επειγόντως περισσότερη περιφερειακή και διεθνής συνεργασία» και εκφράζει συλλυπητήρια στις οικογένειες όσων χάθηκαν.

«Πέλαγος του θανάτου» το Αιγαίο

Κουβέρτες και αιματοβαμμένα ρούχα πάνω στα απόκρημνα βράχια της Λέσβου, κατεστραμμένες φουσκωτές βάρκες στο έλεος των κυμάτων και στο βάθος το Λιμενικό να συνεχίζει τις έρευνες διάσωσης δεκάδων μεταναστών.

Αυτές είναι οι εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα με το πρώτο φως της ημέρας από την Λέσβο, όπου 16 γυναίκες και ένα ανήλικο αγόρι βρήκαν τραγικό θάνατο όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν ναυάγησε και οι ίδιοι κατέληξαν να χαροπαλεύουν με τα κύματα.

Δυστυχώς αυτό είναι μόνο το ένα πρόσωπο της τραγωδίας, καθώς την ίδια ώρα 95 άνθρωποι στα Κύθηρα πάλευαν όλο το βράδυ να μείνουν ζωντανοί, όταν και η δική τους βάρκα βρέθηκε στο πάτο της θάλασσας ανοιχτά του νησιού.

Τα βίντεο που δημοσίευσε το Λιμενικό, αλλά και οι δηλώσεις τοπικών φορέων είναι γροθιά στο στομάχι.

Άνθρωποι χωρίς σωσίβια προσπαθούν μέσα στη νύχτα να σκαρφαλώνουν πάνω σε γκρεμούς για να μην τους παρασύρουν τα κύματα. Όποιος έχει τη δύναμη να πιάσει το χέρι του συνανθρώπου που τον περιμένει στην άλλη άκρη, παραμένει ζωντανός. Όποιος δεν μπορεί να ανέβει ή δεν προλαβαίνει χάνεται στη θάλασσα ή πεθαίνει.

Ακόμη και αυτή την ώρα οι επιχειρήσεις διάσωσης σε Κύθηρα και Λέσβο βρίσκονται σε εξέλιξη καθώς αρκετοί άνθρωποι ακόμη αγνοούνται.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΤο τρίτο βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό της Εστίας Νέας Σμύρνης για βιβλία με μικρασιάτικο περιεχόμενο που γράφτηκαν την τριετία 2019-2021, απέσπασε το ιστορικό μυθιστόρημα του Χριστόφορου Σεμέργελη, με τίτλο «Μία θάλασσα, δύο πατρίδες» (εκδόσεις Κέδρος).
Επόμενο άρθροΣυνάντηση Μητσοτάκη – Ράμα: Επί τάπητος η παραπομπή των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο