Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τον τρόπο λειτουργίας του εξωδικαστικού μηχανισμού ως προς το ιδιωτικό χρέος, στη διάρκεια σχετικής ενημέρωσης από τον υπουργό Οικονομίας, Χρήστο Σταϊκούρα, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Από την πλευρά της, η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, έκανε λόγο για «ασυδοσία funds σε δανειολήπτες, με την στήριξη της κυβέρνησης».

Διαβάστε επίσης: Χρέη: Στα 260,96 δισ. ευρώ οι «κόκκινες» οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων στην Ελλάδα

Αχτσιόγλου: «Τα κόκκινα δάνεια έχουν διογκωθεί επί διακυβέρνησης ΝΔ»

«Σε συνθήκες πολύ υψηλού πληθωρισμού, εκρηκτικού κόστους ενέργειας και διαβίωσης, το ιδιωτικό χρέος διογκώνεται και δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση έκανε συγκεκριμένες επιλογές με σαφές πρόσημο, ο πτωχευτικός νόμος, η απελευθέρωση των πλειστηριασμών, ο εξωδικαστικός μηχανισμός, χωρίς καμία δεσμευτικότητα για τις τράπεζες. Αυτές τις επιλογές πληρώνει η κοινωνία σήμερα», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου.

Αναφερόμενη στον όγκο του ιδιωτικού χρέους, σημείωσε ότι «τα κόκκινα δάνεια στην ελληνική οικονομία ανέρχονται σε 111 δισ. και έχουν διογκωθεί επί διακυβέρνησης της ΝΔ. Επίσης, τα ληξιπρόθεσμα στην ΑΑΔΕ διαμορφώθηκαν στα 112,6 δισ. – αύξηση άνω των 8 δισ. από το 2019 – και στα ασφαλιστικά ταμεία στα 43,4 δισ. – επίσης, αύξηση άνω των 8 δισ. από το 2019 – ενώ η κυβέρνηση επιμένει να μην προχωρά σε μια ριζική ρύθμιση των χρεών αυτών».

Και προσέθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για ρύθμιση, με κούρεμα οφειλών και προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «η ΝΔ νομοθέτησε έναν εξωδικαστικό μηχανισμό σύμφωνα με τις απαιτήσεις των τραπεζών. Δύο χρόνια μετά, ο εξωδικαστικός έχει αποτύχει παταγωδώς, ούτε 3 στους 100 από όσους αιτούνται δεν παίρνουν ρύθμιση».

Υπογράμμισε ακόμα ότι «τα funds αρνούνται να κάνουν ρυθμίσεις. Δεν απαντούν καν στα αιτήματα των πολιτών. Άλλες φορές ζητούν υπέρογκα ποσά ως προκαταβολές μόνο για να συζητήσουν μια ρύθμιση, χωρίς να δεσμεύονται για το περιεχόμενο και τους όρους αυτής. Αλλά και όταν κάνουν πρόταση ρύθμισης, αυτή είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας. Τα funds ελέγχουν σήμερα με εμπράγματη εξασφάλιση περίπου 700.000 ακίνητα και η μόνη μέριμνά τους είναι πώς θα γίνουν πλειστηριασμοί».

«Η κοινωνία βιώνει τσουνάμι πλειστηριασμών – Η κυβέρνηση επιτρέπει την ασυδοσία»

Ανέφερε, επίσης, ότι «η ελληνική κοινωνία βιώνει ένα τσουνάμι πλειστηριασμών – πολλοί απ’ αυτούς είναι πρώτης κατοικίας – 44.000 είναι οι αναρτημένοι πλειστηριασμοί για το 2022. Στα επίπεδα του 2008-2009», όπως είπε, προσθέτοντας πως είναι «πολλαπλάσιοι σε σχέση με πέρυσι».

Και τόνισε ότι «στο στόχαστρο τίθενται ακόμη και δανειολήπτες με πολύ μικρές οφειλές, της τάξης των 20.000 ευρώ. Και η κυβέρνηση, με τις θεσμικές παρεμβάσεις που έκανε και τη στάση ανοχής που κρατάει, επιτρέπει αυτή την ασυδοσία».

Για το ζήτημα της απόφασης του Αρείου Πάγου σχετικά με τα funds η Έδη Αχτσιόγλου σημείωσε πως «ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν θα φέρει την τροπολογία, αυτό σημαίνει ότι τα funds στο εξής πρέπει να λειτουργήσουν με τον νόμο του 2015, ο οποίος προβλέπει σαφείς δικλείδες και δεσμεύσεις υπέρ των οφειλετών, προβλέπει την υποχρέωση να προτείνουν ρύθμιση στον δανειολήπτη, αλλά και τη φορολόγηση των πράξεών τους. Ενώ για μεταβιβάσεις δανείων που έχουν ήδη γίνει με το νόμο του 2003 – δηλαδή η συντριπτική πλειονότητα – οι πλειστηριασμοί δεν θα προχωρήσουν».

Κάλεσε, τέλος, τον υπουργό Οικονομικών να αποκαλύψει «ποιοι πρότειναν στην κυβέρνηση να καταθέσει τροπολογία, που θα εξυπηρετεί τα funds και θα παρακάμπτει την απόφαση του Αρείου Πάγου».

Κατρίνης: «Απόλυτη και τραγική αποτυχία του μηχανισμού»

«Το πλαίσιο για τον πτωχευτικό κώδικα και τον εξωδικαστικό μηχανισμό, εξελίσσονται στο απόλυτο Βατερλώ για την κυβέρνηση και θηλιά για τους πολίτες», τόνισε ο επικεφαλής τής κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, υπογραμμίζοντας ότι η ατολμία και η απροθυμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το εκρηκτικό πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους έχει συνέπειες για τους πολίτες και την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα.

Επισήμανε ότι το πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια είναι υπαρκτό και δεν αντιμετωπίστηκε ούτε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ούτε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Κατρίνης ανέφερε, μάλιστα, ότι «πάνω από 1.000.000 είναι τα κόκκινα δάνεια, αλλά μόνο 1.400 οι ρυθμίσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό μετά από 1,5 χρόνο», τονίζοντας ότι πρόκειται για «απόλυτη και τραγική αποτυχία».

Και υποστήριξε πως οι ρυθμίσεις του εξωδικαστικού, που έφεραν και οι δύο κυβερνήσεις, απέτυχαν γιατί:

– «Ήταν σχεδιασμένες όχι στα μέτρα των οφειλετών, αλλά στα μέτρα των πιστωτών.

– »Οι τράπεζες και οι πιστωτές δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν πρόταση ή να εξετάσουν αντιπρόταση που υποβάλλεται από τον οφειλέτη, αφού δεν εφαρμόζεται ο κώδικας δεοντολογίας.

– »Δεν υπάρχει κάποιος θεσμός (τραπεζικός διαμεσολαβητής, Συνήγορος του Καταναλωτή, επιτροπές της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους), που να αξιολογεί τη βιωσιμότητα των προτεινόμενων ρυθμίσεων».

Κάλεσε την κυβέρνηση αλλά και το σύνολο του πολιτικού συστήματος να αποφασίσουν αν θα νομοθετούν υπέρ των πολιτών ή θα αφήσουν το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους να το διαχειρίζονται ασύδοτα τα funds και οι τράπεζες.

«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τα τραγικά μικρά ποσοστά ρυθμίσεων, αφού οι τράπεζες απορρίπτουν το 67% των ρυθμίσεων και οι servicers το 34%, αξιοποιώντας τους πλειστηριασμούς ως μέσο πίεσης», τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης, επισημαίνοντας ότι, μέχρι το τέλος του 2022, θα γίνουν 50.000 πλειστηριασμοί, ενώ από τα 700.000 ακίνητα που είναι σε υποθήκη, εκτιμάται ότι το 1/3 θα ρευστοποιηθεί μέχρι το 2025.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι οι πλειστηριασμοί θα επιταχυνθούν προκειμένου οι servicers να πετύχουν τους στόχους των τιτλοποιήσεων, τονίζοντας την ανάγκη να επανέλθει πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας για τους αδύναμους δανειολήπτες, που έχουν αυξηθεί υπερβολικά εν μέσω της κρίσης ακρίβειας και πληθωρισμού.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΟ Νότης Μηταράκης ενημέρωσε τους πρέσβεις των κρατών-μελών της ΕΕ για το μεταναστευτικό
Επόμενο άρθροΆμεση αντιμετώπιση στα εμφράγματα, όχι όμως και στα εγκεφαλικά