Σαν σήμερα, 2 Νοεμβρίου στα 1881, ο Βόλος απελευθερώθηκε από τον Τουρκικό ζυγό. Η ημερομηνία αυτή έχει δοθεί σε κεντρικό δρόμο του Βόλου, για να μας θυμίζει αυτό το σπουδαίο γεγονός για την πόλη.

Η ελπίδα της απελευθέρωσης άρχισε να διαφαίνεται για τους Θεσσαλούς μετά τον ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1877.

Ωστόσο, ούτε οι πολεμικές συγκρούσεις ούτε τα επαναστατικά κινήματα ανέκοψαν την ανάπτυξη της πόλης. Οι κάτοικοι της Μαγνησίας συνέχισαν τις προσπάθειες αποτίναξης του Τουρκικού ζυγού παρά τις παραχωρήσεις που είχαν προσφέρει οι σουλτανικές αρχές του 1840 και 1856.

Η επανάσταση του 1878 ενισχυμένη από τα επαναστατικά κινήματα του Ελλαδικού χώρου ήταν πιο οργανωμένη. Το κίνημα έληξε άδοξα στην μάχη του Σαρακηνού (τον Απρίλη του 1878). Όμως οι προσπάθειες και οι θυσίες δεν πήγαν χαμένες. Στις 2 Νοεμβρίου του 1881, ελληνικός στρατός ως απελευθερωτής έμπαινε στην νέα πόλη του Βόλου . Αξίζει να σημειωθεί ότι την περίοδο της επανάστασης του 1878 δολοφονείται από τους Τούρκους Άγγλος φιλέλληνας, ανταποκριτής των «Τάιμς» του Λονδίνου Κάρολος Όγλ. Το γεγονός αυτό απασχόλησε όχι μόνο τον ελληνικό αλλά και τον ευρωπαϊκό τύπο.

Με τη συνθήκη του Βερολίνου το 1878, η Θεσσαλία παραχωρείται στην Ελλάδα. Ωστόσο, η τελική ελληνοτουρκική, συμφωνία υπογράφτηκε στις 20 Ιουνίου / 2 Ιουλίου του 1881. Ο ελληνικός στρατός, αφού ελευθερώνει την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα τον Αύγουστο του 1881, προχωρεί προς την Λάρισα και τέλος στις 2 Νοεμβρίου μπαίνει στον Βόλο. Ο Σκαρλάτος Σούτσος, ως επικεφαλής του ελληνικού στρατού μπήκε ως ελευθερωτής στην πόλη του Βόλου. Τον υποδέχθηκαν θερμά ο μητροπολίτης Γρηγόριος, ο τότε δήμαρχος Γεώργιος Καρτάλης και πλήθος κόσμου μέσα σε ατμόσφαιρα ανείπωτης χαράς και ενθουσιασμού.

Τα πρώτα χρόνια μετά την απελευθέρωση πραγματοποιήθηκε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού της πόλης. Μέχρι να φανούν τα αποτελέσματα, πόλη χαρακτηριζόταν από μια έντονη διάκριση σε παλιό (κάστρο) και σε νέο οικιστικό πυρήνα (νέα πόλη), γεγονός που προσέδιδε στην πόλη ανατολίτικη και συγχρόνως δυτική εικόνα.

 

Προηγούμενο άρθροΤουρκία: Καταδικάστηκε σε 12 χρόνια κάθειρξη ο Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα
Επόμενο άρθροΑκάρ: Η Ελλάδα βάζει άλλους να μιλήσει εκ μέρους της – Αλλάζει η ρητορική για τα νησιά;