Το ενδεχόμενο να κληθούν με τη βία να καταθέσουν ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τα τέσσερα κομβικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση των υποκλοπών εξετάζει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Ειδικότερα, η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά να απαντήσουν στις ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής ο πρώην γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Ταλ Ντίλιαν, ιδρυτής της Intellexa που εμπορεύεται το Predator, και οι επιχειρηματίες Φέλιξ Μπίτζιος και Γιάννης Λαβράνος που συνδέονται με τις εταιρείες Krikel και Intellexa.

Όπως ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, τα συγκεκριμένα πρόσωπα θα πρέπει να προσέλθουν αυτοπροσώπως στη συνεδρίαση και δεν μπορούν να καταθέσουν μέσω υπομνήματος.

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Επιτροπή δεν έχει δικαίωμα, βάσει του Κανονισμού της Βουλής, να διατάξει την βίαιη προσαγωγή, καθώς δεν πρόκειται για διαδικασία εξέτασης μαρτύρων, αλλά για διαδικασία ακρόασης.

Δημόσια η συνεδρίαση

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήτησε κατά τη Διάσκεψη των Προέδρων να είναι δημόσια η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών, υπογραμμίζοντας ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα είναι ιδιώτες και δεν μπορούν να επικαλεστούν το απόρρητο.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στις 12:00 το μεσημέρι, σύμφωνα με το άρθρο 41Α του Κανονισμού της Βουλής που ορίζει ότι μπορεί να λάβουν χώρα ακροάσεις προσώπων, αν το ζητήσουν τα 2/5 των μελών της Επιτροπής.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Τι υποστηρίζει ο οδηγός που χτύπησε και εγκατέλειψε την 21χρονη φοιτήτρια
Επόμενο άρθροΠολάκης: Δεύτερος βουλευτής της ΝΔ που κάνει business με κόκκινα δάνεια