Ο τραγικός θάνατος δύο παιδιών ΑμεΑ σε δημόσια δομή του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας (ΚΚΠΠΚΜ), «που έφερε στο φως το πόρισμα – κόλαφος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στις 25 Νοεμβρίου, ανέδειξε τις εγκληματικές ευθύνες του κράτους, και ειδικότερα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για την εποπτεία και τον έλεγχο των δημόσιων δομών κοινωνικής πρόνοιας», δήλωσε η τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου.

Το Νοέμβριο του 2021, μετά από καταγγελία στον εισαγγελέα Ανηλίκων του Συλλόγου γονιών Παιδιών ΑμεΑ για τον θάνατο παιδιού – είχε προηγηθεί σοβαρός τραυματισμός του μέσα στη δομή – η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) ξεκίνησε, τον Ιανουάριο του 2022, έλεγχο στο ΚΚΠΠΚΜ για τις συνθήκες λειτουργίας του, υπενθυμίζει η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης: Η θητεία μελών του ΔΣ στη δομή ΑμεΑ στη Θεσσαλονίκη ανανεώθηκε λίγες μέρες πριν τις παραιτήσεις

Στο πόρισμα αναφέρεται και δεύτερο περιστατικό θανάτου από τραυματισμό, εκτός από το πρώτο καταγγελθέν, το οποίο συνέβη τον Δεκέμβριο του ’21, αλλά η Διοίκηση δεν το γνωστοποίησε στις αρμόδιες αρχές, ούτε στο κλιμάκιο ελέγχου της ΕΑΔ, παρόλο που βρισκόταν στη Δομή, προσθέτει.

«Ανανέωσαν τη θητεία του ΔΣ, παρά το πόρισμα»

«Σοβαρά όμως, είναι και τα υπόλοιπα ευρήματα του πορίσματος», σημειώνει η κυρία Φωτίου, αναφέροντας τα εξής:

«Δεν υφίσταται Οργανισμός Λειτουργίας, συνυπάρχουν ενήλικοι άνω των 25 ετών με ανηλίκους χωρίς πρόβλεψη χωρικού διαχωρισμού, μεγάλος αριθμός διαβιούντων στους θαλάμους, ελάχιστες περιπτώσεις αναδοχής και υιοθεσίας, δεν επαρκούν οι εργαζόμενοι, ελάχιστοι είναι οι μόνιμοι εκπαιδευμένοι υπάλληλοι, η φροντίδα παρέχεται κυρίως από επικουρικούς, στο σύνολο δε του προσωπικού, παρατηρείται επαγγελματική εξουθένωση, γιατί συχνά εργάζονται συνεχόμενα για 16 ώρες, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας.

»Για το παιδί που τραυματίστηκε το Νοέμβριο και κατέληξε, υπήρξε εκπρόθεσμη παραπομπή, από τη Διοίκηση, του υπεύθυνου υπαλλήλου ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου».

«Δεν έκρυβε ότι ήταν η εκλεκτή του πρωθυπουργού»

Η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως, «παρά το γεγονός ότι βρισκόταν σε εξέλιξη ο έλεγχος της ΕΑΔ, και ενώ το υπουργείο το γνώριζε, στις 18/11 υπογράφεται από την αρμόδια υφυπουργό απόφαση ανανέωσης για άλλα τρία χρόνια της θητείας τής προέδρου του ΚΚΠΠΚΜ κας Βασιλικής Νάκου και των υπολοίπων μελών του Δ.Σ, χωρίς να περιμένουν το πόρισμα. Η κα Νάκου μάλιστα, σε ανάρτησή της στο Facebook στις 22/11, ευχαριστεί από καρδιάς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό της».

«Από την αρχή της θητείας της άλλωστε», σημειώνει χαρακτηριστικά η Θεανώ Φωτίου, «δεν παρέλειπε να προβάλλει ότι αποτελεί προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού και ως εκ τούτου έχαιρε μεγάλης προστασίας της υφυπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων, κας Μιχαηλίδου. Αυτό, φάνηκε όντως από το πρώτο κιόλας διάστημα», όπως λέει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε από το 2020 την αντικατάσταση της προέδρου

Και τονίζει πως, από το 2020, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ανέδειξε, με πλήθος ερωτήσεων και αναφορών στη Βουλή, τα μεγάλα προβλήματα της διοίκησης της κας Νάκου και ζητούσε την αντικατάστασή της.

Από τον πρώτο καιρό της πανδημίας, «καλυπτόμενη πίσω από τη δικαιολογία των ‘έκτακτων αναγκών’ λόγω covid-19, και των έκτακτων διαδικασιών που επέτρεπαν οι ΠΝΠ, άρχισε τις απευθείας αναθέσεις προμηθειών και υπηρεσιών σε ημέτερους, ακόμη και για θέματα τα οποία δεν αφορούσαν τους περιθαλπόμενους αλλά την προσωπική της προβολή», αναφέρει η Θεανώ Φωτίου.

Και προσθέτει τα εξής: «Όταν ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί, πρωταγωνίστησε στο σκάνδαλο των ‘γαλάζιων εμβολίων’, δηλαδή αντί να εμβολιάζει τα ανάπηρα παιδιά τής Δομής, έδινε τα εμβόλια σε τοπικά γαλάζια στελέχη. Μάλιστα για το θέμα αυτό είχαν αποπεμφθεί δύο αντιδήμαρχοι του Δήμου Θεσσαλονίκης.

»Κινούμενη με εκδικητικό μίσος επιχείρησε δικαστικά να αφαιρέσει την επιμέλεια ανάπηρου παιδιού από ανάδοχη μητέρα, διότι κατήγγειλε η μητέρα αυτή, μαζί με άλλα μέλη του Συλλόγου των γονιών, ότι υπάρχουν σοβαρά θέματα στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας. Την ίδια ώρα, ανάδοχοι και θετοί γονείς παιδιών του ανοικτού κέντρου ημέρας του ΚΚΠΠΚΜ κατήγγειλαν ως απαράδεκτη τη στάση της κα Νάκου απέναντί τους.

»Κάθε φορά, η αρμόδια υφυπουργός κάλυπτε την κα Νάκου, που ήταν ‘προσωπική επιλογή’ του πρωθυπουργού», τονίζει η κυρία Φωτίου, προσθέτοντας ότι «μας απαντούσε ότι αυτά που λέμε δεν ισχύουν, ότι όλα είναι απολύτως σύννομα και δεοντολογικά και ότι το επικουρικό προσωπικό είναι επαρκές και ικανό».

«Το κύρος του υπουργείου Εργασίας κατέρρευσε»

Η τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι, σήμερα, «είναι πλέον φανερός ο λόγος για τον οποίο το υπουργείο μάς απαντούσε από το 2020 με αυτό τον τρόπο και την κάλυπτε πλήρως», σημειώνοντας πως «είναι όμως, τραγικό το γεγονός ότι το υπουργείο δεν έκανε κανέναν έλεγχο ούτε καν έπειτα από τις καταγγελίες για το θάνατο των παιδιών, παρόλο που είναι άμεσα υπεύθυνο, δεδομένου ότι το ΚΚΠΠΚΜ, ως ΝΠΔΔ, υπάγεται στον αποκλειστικό έλεγχό του. Μόνη μέριμνα της πολιτικής ηγεσίας ήταν να μη θίξει την ‘ευνοούμενη’ του πρωθυπουργού», επαναλαμβάνει.

Για να καταλήξει πως «το κύρος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέρρευσε αφού, γνωρίζοντας τι συμβαίνει, ανανέωσε για άλλη μια τριετία τη θητεία της διοίκησης της κας Νάκου και μόνον αφού ήλθαν όλα στο φως με το πόρισμα-κόλαφο της ΕΑΔ αναγκάσθηκε να παραιτήσει την ‘εκλεκτή’ του πρωθυπουργού».

Η Θεανώ Φωτίου σημειώνει πως «οφείλουν να καταλάβουν ο κ. Μητσοτάκης και η κα Μιχαηλίδου, ότι όλα, αργά ή γρήγορα, έρχονται στο φως και ότι η κοινωνική προστασία, και ειδικότερα η προστασία παιδιών, ανάπηρων και μη, δε μπορεί να χρησιμοποιείται ως πεδίο προσωπικής προβολής, εξυπηρέτησης προσωπικών σχέσεων και συμφερόντων, και επικοινωνιακής τακτικής εις βάρος των παιδιών, και μάλιστα των ανάπηρων».

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΕργατικό δυστύχημα στο Διδυμότειχο: Οδηγός φορτωτή έχασε τη ζωή του – Τον καταπλάκωσε το μηχάνημα
Επόμενο άρθροMVP της 10ης αγωνιστικής ο Βεζένκοφ