Ύστατες προσπάθειες καταβάλλουν οι 27 υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. για την επίτευξη συμφωνίας στον μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς φυσικού αερίου με την επιβολή πλαφόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεδρίαση του έκτακτου συμβουλίου αν και ήταν να ξεκινήσει στις 11 ώρα Ελλάδας, εντούτοις ακόμα δεν έχει συγκληθεί.

Διαβάστε επίσης: Υπουργοί Ενέργειας: Χαμηλά ο πήχης για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Όπως αναφέρουν πηγές του ΟΤ, για πρώτη φορά οι 27 υπουργοί επιδιώκουν πριν κάτσουν στο τραπέζι να βρουν ένα κοινό σημείο συμφωνίας και στη συνέχεια να λάβουν τις αναγκαίες αποφάσεις.

Ομάδες υπουργών συζητούν μεταξύ τους, επιδιώκοντας τον συμβιβασμό για το θέμα της επιβολής πλαφόν.

Σκρέκας για πλαφόν: «Θα κριθούμε από τις αποφάσεις μας»

Την ανάγκη της συμφωνίας των 27 υπουργών Ενέργειας για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, επεσήμανε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας.

Προσερχόμενος στο έκτακτο συμβούλιο δήλωσε: «Ο χρόνος για διαβούλευση έληξε. Φτάσαμε στο σημείο μηδέν. Οι ευρωπαίοι πολίτες είναι σε αγωνία και οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κλείνουν. Η Ευρώπη κάνει αχρείαστες συζητήσεις. Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες. Πρέπει να συμφωνήσουμε για τον μηχανισμό διόρθωσης και για την παροχή αλληλεγγύης. Είναι ιστορικές στιγμές και πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Όλοι μας θα κριθούμε».

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο κ. Σκρέκας πριν την έναρξη του έκτακτου συμβουλίου υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. φανερώνοντας ουσιαστικά το αδιέξοδο στο οποίο έχουν φτάσει οι 27 για την εφαρμογή του μέτρου της επιβολής πλαφόν.

Η μάχη

Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που επιμένουν για τον καθορισμό ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο TTF σε χαμηλότερο ύψος από τα 275 ευρώ/MWh που προτείνει η Κομισιόν.

Ωστόσο οι προσπάθειες της χώρας μας και συνολικά 15 κρατών – μελών βρίσκουν τείχος απέναντι στην επιμονή της Γερμανίας και της Ολλανδίας για τη μη εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου. Οι χώρες που εκπροσωπούν το Βερολίνο και το Άμστερνταμ στοιχίζονται πίσω από την πρόταση της Κομισιόν για την επιβολή πλαφόν στα 275 ευρώ/MWh.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χθες εξέφρασε την ελπίδα για την επίτευξη συμφωνίας τις επόμενες μέρες.

Να σημειωθεί ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στου υπουργούς Ενέργειας, το θέμα παραπέμπεται στους αρχηγούς των 27 κρατών μελών που συνεδριάζουν στις 15 Δεκεμβρίου. Αν εκεί επιτευχθεί συμφωνία υπάρχει προγραμματισμένο για τις 19 Δεκεμβρίου νέο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας.

Πηγή: OT

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΝαταλία Τσαλίκη: Με ενοχλεί η ταμπέλα «η σύζυγος του Γιάννη Μπέζου»
Επόμενο άρθροΜαγνησία: Εξετάσεις για άδεια ταξί