Η κύρωσή τους από τη Βουλή δεν αναμένεται να προχωρήσει έως τις εκλογές – Στην Αθήνα αναμένεται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας

Με θετική ατζέντα φτάνει σήμερα στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι, ο οποίος αναμένεται να περάσει το πρωί το κατώφλι του ομολόγου του Νίκου Δένδια και το απόγευμα να έχει συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Τα τρία μνημόνια συνεργασίας Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, τα οποία αφορούν την εναέρια επιτήρηση του FIR των Σκοπίων από ελληνικές δυνάμεις, τη συνεργασία Αθήνας και Σκοπίων για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, αλλά και την ίδρυση συντονιστικής επιτροπής για την οικονομική συνεργασία, δεν αναμένεται να βγουν πριν από τις εκλογές από το συρτάρι του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα και να έρθουν προς κύρωση. Και αυτό το γνωρίζει καλά και η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας. Και μέχρι στιγμής έχει δείξει την απαιτούμενη κατανόηση. Δεδομένου μάλιστα ότι η συνεργασία Αθήνας – Σκοπίων σε όλους τους τομείς εξελίσσεται κανονικά. Ως εκ τούτου δεν αναμένεται να είναι στις προθέσεις του Οσμάνι να ασκήσει ιδιαίτερη πίεση στην Αθήνα, και δη σε μια περίοδο εντάσεων στο εσωτερικό της χώρας και εν μέσω προεκλογικής περιόδου με ορίζοντα το 2023.

Είναι ενδεικτικό ότι σε όσες ερωτήσεις έχει απαντήσει ο Νίκος Δένδιας για το συγκεκριμένο θέμα στη Βουλή επιμένει στο ότι «τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία θα έρθουν για κύρωση στην εθνική αντιπροσωπεία όταν το εθνικό συμφέρον το επιτρέπει». Κάτι το οποίο έχει επαναλάβει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, όσες φορές έχει ερωτηθεί.

Για την ελληνική διπλωματία άλλωστε η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων παραμένει στους πρωταρχικούς στόχους του ρόλου της ως παράγοντα σταθερότητας που θέλει να διαδραματίσει καθώς και ενός ενεργειακού κόμβου με προοπτικές. Σε αυτό το πλαίσιο οι σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία καθώς και η προσήλωση στον στόχο της ολοκλήρωσης της ευρωπαϊκής τους προοπτικής παραμένουν ψηλά στην ατζέντα της Αθήνας. Με πρόσθετο παράγοντα την επιρροή που επιχειρεί να ασκήσει η Αγκυρα στην περιοχή.

Τι θα συζητήσουν Δένδιας – Οσμάνι

Στη συνάντηση Δένδια – Οσμάνι το πρώτο θέμα θα είναι η ανάληψη της προεδρίας του ΟΑΣΕ για το 2023 από τη Βόρεια Μακεδονία, η ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, η πλήρης, συνεπής και με καλή πίστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς και η περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς. Αναφορά αναμένεται να γίνει επίσης σε περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Πέρα από τη συνάντηση στο ΥΠΕΞ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει και η συνάντηση Σκρέκα – Οσμάνι που θα ακολουθήσει, αφού η ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας δείχνει να έχει προοπτικές. Στα ζητήματα που αναμένεται να συζητήσουν ο ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας και ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος αναμένεται να είναι και ο αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΕπίδομα ακρίβειας 250 ευρώ: Άνοιξε η πλατφόρμα για τους μακροχρόνια άνεργους
Επόμενο άρθροΚινήσεις ΠΑΣΟΚ για έξοδο από τις σκιές της υπόθεσης Καϊλή