Σε τρία 24ωρα, η Εύα Καϊλή θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για την εμπλοκή της στο σκάνδαλο του Qatargate, με τις δικαστικές αρχές του Βελγίου να αποφασίζουν στη συνέχεια αν θα αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους ή αν τα φετινά Χριστούγεννα θα την βρουν μέσα σε κελί των υπερσύγχρονων φυλακών.

Η 44χρονη πολιτικός θα κληθεί να απαντήσει σε μία σειρά ερωτημάτων, επιχειρώντας να «στήσει» την υπερασπιστική της γραμμή.

Διαβάστε επίσης: Δημητρακόπουλος για Qatargate: Πλαστά τα έγγραφα για τη δωροδοκία της Εύας Καϊλή

Προχωρούν οι έρευνες

Την ώρα που οι έρευνες προχωρούν σε βάθος, τα νέα στοιχεία προκαλούν προβληματισμό και συζητήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και εκτεταμένες αναλύσεις από διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Οι Αρχές έχουν επικεντρωθεί στις υπόγειες διαδρομές του μαύρου χρήματος και σε αυτό το πλαίσιο περνούν από «κόσκινο» όλες τις αγορές του ζεύγους Τζιόρτζι – Καϊλή.

Η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera εστιάζει σε ένα οικόπεδο 7 στρεμμάτων στην Πάρο, που το ζευγάρι αγόρασε πριν από λίγους μήνες έναντι 300.000 ευρώ.

«Στις 7 Δεκεμβρίου, δύο ημέρες δηλαδή πριν την επιχείρηση που οδήγησε στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων για το Qatargate, η Eurojust ζήτησε από Ιταλούς εισαγγελείς να διερευνήσουν την αγορά ενός διαμερίσματος στην πόλη Τσερβίνια, για την οποία υπήρχαν υποψίες ότι αγοράστηκε με χρήματα από δωροδοκία.

»Μια κλασική επιχείρηση ‘ανακύκλωσης’, που θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από την επένδυση που έκαναν Καϊλή και Τζιόρτζι, για να χτίσουν μια βίλα στο νησί της Πάρου», αναφέρει η ιταλική εφημερίδα.

Τι βρέθηκε στη βαλίτσα με τις 600.000 ευρώ

Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA επικαλείται αστυνομικές πηγές και αποκαλύπτει ότι στη βαλίτσα με τα χρήματα που μετέφερε ο πατέρας της Εύας Καϊλή όταν συνελήφθη έξω από ξενοδοχείο, υπήρξαν και ευρήματα για τα οποία η κόρη του θα κληθεί να δώσει απαντήσεις.

Συγκεκριμένα, εκτός από τις 600.000 ευρώ, η βαλίτσα περιείχε μπιμπερό, γάλα και ένα iPad που φέρεται να χρησιμοποιούσε η μόλις δύο ετών κόρη της Εύας Καϊλή και του Φρανσέσκο Τζιόρτζι, αναφέρει το ρεπορτάζ του ιταλικού πρακτορείου.

Η ώρα της απολογίας

Την ερχόμενη Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου, η Εύα Καϊλή θα προσπαθήσει να διαχωρίσει πλήρως τη θέση της και αναμένεται να υποστηρίξει πως ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής, Αντόνιο Παντσέρι, έκανε τα πάντα για να εκμεταλλευτεί τη βουλευτική της ασυλία.

Όμως, η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα πρέπει να βρει πειστικές απαντήσεις σε τουλάχιστον τρία καυτά ερωτήματα:

– Γιατί όταν έμαθε ότι υπάρχουν βαλίτσες με χρήματα στο σπίτι της ειδοποίησε τον πατέρα της και όχι τις Αρχές;

– Γιατί ζήτησε από τον πατέρα της να παραδώσει τα χρήματα στον Παντσέρι και όχι στη βελγική αστυνομία;

– Πώς βρέθηκαν στη βαλίτσα με τα χρήματα τα αντικείμενα που αφορούν στη μόλις δίχρονη κόρη της;

Έρευνα και εντός Ελλάδας

Εντός συνόρων έχει ήδη διαταχθεί έρευνα για την Εύα Καϊλή, με τις εταιρείες της στον κλάδο του real estate να έχουν μπει στο μικροσκόπιο. Ερευνώνται και δύο ΜΚΟ με επικεφαλής την αδερφή της, Μανταλένα, και τις επιδοτήσεις που έλαβε.

Όλα αυτά, την ώρα που το Κατάρ επιμένει ότι δεν έχει καμία εμπλοκή στην υπόθεση και προσπαθεί να περάσει στην αντεπίθεση. Κατηγορεί τη βελγική κυβέρνηση ότι δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια συνεργασίας με την Ντόχα για να εξακριβώσει τα γεγονότα και απειλεί ότι ο περιορισμός του διαλόγου και της συνεργασίας με την Ευρώπη θα επηρεάσει αρνητικά τις συζητήσεις για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια.

H ιταλική εφημερίδα La Repubblica περιγράφει γλαφυρά και τους οπαδικούς πανηγυρισμούς εξέδρας για το αποτέλεσμα ψηφοφορίας υπέρ του Κατάρ. Μέσα στην αίθουσα της αρμόδιας επιτροπής, όπου κανονικά δεν επιτρέπεται να βρίσκονται, κάθονταν στα πίσω έδρανα ο Φρανσέσκο Τζιόρτζι, ο συλληφθείς βοηθός του Ιταλού βουλευτή, Αντρέα Κοτσολίνο, και δύο ακόμη άνδρες που είχαν έρθει απευθείας από την Ντόχα.

Όταν ανακοινώθηκε το υπέρ του Κατάρ αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, πανηγύρισαν – επισημαίνει το ρεπορτάζ της La Repubblica – σαν να μπήκε γκολ.

Οι αποκαλύψεις για το Qatargate συνεχίζονται, με την Εύα Καϊλή να παραμένει στις βελγικές φυλακές και να μελετάει μαζί με τους δικηγόρους που την εκπροσωπούν τις επόμενες κινήσεις της.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑπαγόρευση απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο, λόγω ισχυρών ανέμων στο Αιγαίο
Επόμενο άρθροΟ Snoop Dogg θέτει υποψηφιότητα να αγοράσει το Twitter μετά τον Έλον Μασκ