Οταν δέχτηκε να γίνει πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024», ο Τόνι Εστανγκέ, ο γάλλος χρυσός ολυμπιονίκης του κανόε καγιάκ, αποφάσισε να δώσει άλλη ταυτότητα στους Αγώνες. Ενα διαφορετικό πνεύμα, με επίκεντρο το νόημα του αθλήματος. Η θέληση του έγινε… μεταδοτική και οι Γάλλοι μπαίνουν σιγά σιγά στο πνεύμα. Μιλάει αποκλειστικά στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο»

Τα εκδοτήρια εισιτηρίων των Ολυμπιακών Αγώνων του «Παρίσι 2024» άνοιξαν την 1η Δεκεμβρίου. Πώς μπορεί κανείς να αγοράσει εισιτήρια;

Ναι, επιτέλους άνοιξαν τα εκδοτήρια των Ολυμπιακών Αγώνων τ ου «Παρίσι 2024»! Είναι μια καθοριστική στιγμή για όλους μας, λιγότερο από 600 ημέρες από την έναρξη των Αγώνων και εκατό χρόνια από την τελευταία διοργάνωση των Αγώνων στη Γαλλία. Οι Αγώνες του Παρισιού 2024 είναι επιτέλους πραγματικότητα.

Για να ζήσετε τους Αγώνες ζωντανά και να έχετε την ευκαιρία να μοιραστείτε μοναδικά συναισθήματα, πρέπει να εγγραφείτε στο εκδοτήριο εισιτηρίων των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024. Για να αποκτήσετε πρόσβαση στο εκδοτήριο, υπάρχει μόνο μία προϋπόθεση, πρέπει να εγγραφείτε στον επίσημο ιστότοπο του εκδοτηρίου εισιτηρίων του «Παρίσι 2024» πριν από τις 31 Ιανουαρίου 2023. Και για αυτό υπάρχει μια και μοναδική διεύθυνση προσβάσιμη από όλο τον κόσμο: https://tickets.paris2024.org.

Γνωρίζουμε ότι η μαγεία των Αγώνων έχει να κάνει πολύ περισσότερο με την ποικιλομορφία των αθλημάτων που μπορούμε να δούμε. Για πρώτη φορά, λοιπόν, το ευρύ κοινό θα μπορεί να «δημιουργήσει τους Αγώνες» του χάρη στα προσαρμοσμένα πακέτα τριών αθλητικών συνεδριών που θα συνθέτουν οι ίδιοι με βάση μια πολύ μεγάλη επιλογή, εντός του ορίου των διαθέσιμων θέσεων, και σε πραγματικό χρόνο.

Ευκαιρία, για παράδειγμα, για τον ελληνικό λαό να παρακολουθήσει, ύστερα από κλήρωση, έναν αγώνα μπιτς βόλεϊ στους πρόποδες του πύργου του Αϊφελ, αγώνα τοξοβολίας στο Μέγαρο των Απομάχων ή ακόμα και αγώνες ιππασίας στο κάστρο των Βερσαλλιών.

Ελπίζουμε ότι πολλοί Ελληνες θα ταξιδέψουν στο Παρίσι το 2024 για να παρακολουθήσουν τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες που τόσο περιμένουμε.

Τι το μοναδικό θα έχουν αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες; Εκτός από την οικολογική πρόκληση;

Ολα εντοπίζονται στο νόημα του συνθήματός μας: «Ας ανοίξουμε διάπλατα τους Αγώνες». Θα πραγματοποιηθούν στην καρδιά της πόλης, σε εμβληματικούς χώρους του Παρισιού και της ευρύτερης περιοχής του (Πύργος του Αϊφελ, Παλάτι των Βερσαλλιών κ.λπ.). Με τον ίδιο τρόπο θα μεταδοθούν για πρώτη φορά οι τελετές έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων δωρεάν για το κοινό κατά μήκος του Σηκουάνα και για την τελετή των Παραολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθεί μεταξύ των Ηλυσίων Πεδίων και της Πλατείας Κονκόρντ.

Και για πρώτη φορά στην ιστορία προσφέρουμε στο ευρύ κοινό την ευκαιρία να γίνει πρωταγωνιστής στους Αγώνες παίρνοντας μέρος σε ένα μυθικό γεγονός, τον Μαραθώνιο, στην ίδια διαδρομή και υπό τις ίδιες συνθήκες με τους αθλητές. Θα είναι Μαραθώνιος για όλους: μια μεγάλη λαϊκή γιορτή που θα είναι επίσης διαθέσιμη σε πιο προσιτή μορφή με έναν αγώνα 10 χιλιομέτρων για να μπορούν όλοι να συμμετέχουν.

Εκτός από μια εντυπωσιακή και δημοφιλή γιορτή, θέλουμε οι Αγώνες του Παρισιού 2024 να συμβάλουν στη μεταμόρφωση των μεγάλων αθλητικών γεγονότων. Ο στόχος σε κάθε στάδιο και για κάθε σημαντικό τομέα (μεταφορές, ενέργεια, τρόφιμα, κατασκευές) είναι να μεγιστοποιηθεί ο αντίκτυπος στο περιβάλλον με 100% ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια ή το 100% των χώρων όπου θα γίνουν να είναι προσβάσιμο με δημόσια μέσα μεταφοράς. Επίσης, το αποτύπωμα άνθρακα του «Παρίσι 2024» θα μειωθεί κατά το ήμισυ σε σύγκριση με τις προηγούμενες διοργανώσεις των Αγώνων.

Θυμόμαστε τα χρυσά μετάλλιά σας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα. Νιώθετε την πίεση να αυξάνεται σήμερα για τους αθλητές;

Με λιγότερες από 600 ημέρες για το «Παρίσι 2024», νιώθουμε έναν πραγματικό ενθουσιασμό από το κοινό και τους αθλητές γύρω από τους Αγώνες μας. Το 80% των γάλλων ανδρών και γυναικών είναι υπέρ της διοργάνωσης των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων. Οι αθλητές χαίρονται που βιώνουν τους Αγώνες στη Γαλλία και στο Παρίσι. Ανυπομονούν να ανακαλύψουν ξανά τη ζεστή υποδοχή του κοινού και τη μοναδική ατμόσφαιρα των Αγώνων, ιδιαίτερα μετά τα αθλητικά γεγονότα που διεξήχθησαν κεκλεισμένων των θυρών.

Ως πρώην αθλητής, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι θα ονειρευόμουν να συμμετάσχω στους Αγώνες στη χώρα μου, στο σπίτι μου. Η εμπειρία των Αγώνων στην πραγματική ζωή είναι ένα πράγμα, αλλά στο «σπίτι σου» συμβαίνει μόνο μία φορά στη ζωή. Σήμερα, με την ομάδα μου, έχω την ευκαιρία να διοργανώσω τους Αγώνες του «Παρίσι 2024» και είναι για μένα πραγματική υπερηφάνεια να συνεισφέρω στη λάμψη της Γαλλίας και όλων των ταλέντων της σε όλον τον κόσμο.

Διαλέξατε τον φρυγικό σκούφο για μασκότ των Αγώνων. Γιατί;

Στην Οργανωτική Επιτροπή μας αρέσει να προτείνουμε νέες ιδέες. Για τις μασκότ μας, αντί για ένα ζώο, όπως στις περισσότερες περιπτώσεις, στις προηγούμενες διοργανώσεις, θέλαμε να αντιπροσωπευθεί ένα ιδανικό και να έχει πραγματικά νόημα. Γι’ αυτόν τον λόγο επιλέξαμε να έχουμε μασκότ σε σχήμα φρυγικών σκουφιών, ως σύμβολο ελευθερίας, που αναγνωρίζεται στη Γαλλία αλλά και διεθνώς, αφού, για παράδειγμα, το φορούσαν οι απελευθερωμένοι σκλάβοι στην Ελλάδα και τη Ρώμη. Είναι επίσης ένα νεύμα στη φιλοδοξία μας να διοργανώσουμε Αγώνες γαλλικού τύπου που φέρνουν μια εντελώς διαφορετική πινελιά και συνεχίζουν να συνδέουν τους Αγώνες με την εποχή τους, όπως συνέβαινε πάντα για περισσότερο από έναν αιώνα. Οι μασκότ μας λειτουργούν σε ζευγάρια: υπάρχει ο Ολυμπιακός Φρύγιος και ο Παραολυμπιακός Φρύγιος, που πάνε πάντα χέρι χέρι, μεταφέροντας ένα μήνυμα αδελφοσύνης και συμβίωσης. Ομαδικό πνεύμα, η κοινή γιορτή νικών και ηττών… Αυτό είναι ο αθλητισμός για εμάς!

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΕρντογάν: Νέο μπαράζ προκλήσεων κατά της Αθήνας
Επόμενο άρθροΡωσική προειδοποίηση στην Ελλάδα να μην μεταφέρει S-300 στην Ουκρανία