Πνεύμα και ηθική έλεγε με στόμφο ο Αυλωνίτης στην Ωραία των Αθηνών εκφράζοντας ένα μέρος του ηθικού πανικού που αναπαριστούσε το αθάνατο φιλμ. Θα κινηθεί κάπως έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο πεδίο της διαφθοράς και με ορίζοντα την εθνική κάλπη;

Με βεβαιότητα, όπως έδειξε και η τριπλή περίπτωση Μαραβέγια- Πάτση- Χειμάρα θα τζογάρει σε υπόθεσες τέτοιες και θα επιχειρήσει να εκθέσει στο ηθικό σκέλος την κυβερνώσα παράταξη. Εδώ και καιρό έχει σχεδόν σχηματιστεί άτυπη ομάδα που «ψάχνει» υποθέσεις και με πρωταγωνιστικό ρόλο του Παύλου Πολάκη αλλά και άλλων βουλευτών (εικόνα έχει για παράδειγμα και ο Μάριος Κάτσης κα).

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως το εν λόγω θέμα πλήττει την σχέση της ΝΔ του Μητσοτάκη με τον παραδοσιακό κορμό και την δεξαμενή των παλιών και σταθερών κεντροδεξιών και δεξιών ψηφοφόρων που δείχνουν πάντα μια ευαισθησία για ζητήματα ηθικής.

Εξάλλου όπως λένε ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο δρόμος για τις κάλπες θα έχει και τέτοιες εκπλήξεις με βαθύτερο στόχο την αποδόμηση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Πρωθυπουργός θα μπει και θα μπαίνει στο κάδρο του προσώπου που «καλύπτει» τέτοιες ιστορίες και μάλιστα όλο αυτό – σε συνδιασμό με μια ευρύτερη ατζέντα- θα είναι στην αιχμή του συριζαικού προεκλογικού λόγου.

Ηθικό πλεονέκτημα

Θα ανακινηθεί το γνωστό θέμα του ηθικού πλεονεκτήματος; Οι πιο έμπειροι λένε πως αυτό δεν μπορεί να συμβεί όταν είσαι κόμμα εξουσίας και μάλιστα έχεις κυβερνήσει την χώρα.

«Από τη μία, τα golden boys που τη τελευταία τριετία έκαναν ρεσάλτο ως γαλάζιες ακρίδες στο δημόσιο πλούτο. Από την άλλη, νέοι επιστήμονες, οι σύμβουλοι και τα στελέχη της διοίκησης που συμμετείχαν σε αυτή την επίπονη προσπάθεια της διαπραγμάτευσης απέναντι στους θεσμούς, και έδωσαν τα πάντα με ανιδιοτέλεια για ένα σκοπό πολύ μεγαλύτερο από τον τραπεζικό τους λογαριασμό και την πολυτελή ζωή. Αυτή αν θέλετε, η διαφορά ήθους, είναι και η μεγαλύτερη απόσταση που μας χωρίζει με το στρατόπεδο του αμοραλισμού και του κυνισμού», είπε πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση του συλλογικού τόμου που επιμελήθηκε ο Τσακαλώτος και που αφορά την περίοδο των διαπραγματεύσεων του πρώτου εξαμήνου του 2015 αλλά και συνολικά της πρώτης φοράς Αριστεράς.

Είναι μια «νέα γραμμή» που δεν ταυτίζεται με τη ρητορική του ηθικού πλεονεκτήματος αλλά αναδεικνύει τις διαφορές από την αντίπαλη παράταξη- τουλάχιστον όπως τις θέλει να αναδεικνύονται η Κουμουνδούρου.

Είναι ένα ακανθώδες πεδίο βέβαια αφού όπως λένε οι επικριτές του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα δύο τέως υπουργοί του περνούν Ειδικό Δικαστήριο αν και από την Αξιωματική Αντιπολίτευση σημειώνουν με έμφαση πως δεν σχετικοποιούνται τα σκάνδαλα βουλευτών της ΝΔ με τις πραναφερόμενες υποθέσεις.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΘεοφάνια: Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Επόμενο άρθροΚεραμέως: Μέχρι πέντε οι απουσίες που δεν θα μετράνε λόγω γρίπης