Η αντίστροφη μέτρηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού έχει ξεκινήσει, καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να σταλεί από την τριμελή επιτροπή στους εμπλεκόμενους φορείς η πρόσκληση. Η διαδικασία προβλέπει ότι τα επιστημονικά ινστιτούτα και οι φορείς των εργοδοτών και των εργαζόμενων θα υποβάλλουν τις εκθέσεις τους στο ΚΕΠΕ το οποίο θα πρέπει έως τα μέσα Μαρτίου να παραδώσει το οριστικό πόρισμά του στον υπουργό Εργασίας. Ακολούθως, ο υπουργός Εργασίας θα ζητήσει την έγκριση της τελικής πρότασής του από το υπουργικό συμβούλιο και ο νέος κατώτατος μισθός θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό προκειμένου να εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου.

Φυσικά, για να συμβούν όλα τα παραπάνω, θα πρέπει πρώτα να φτάσει στη Βουλή η νομοθετική διάταξη που θα ορίζει το νέο χρονοδιάγραμμα αύξησης του κατώτατου μισθού, κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες. Το σενάριο που προβλέπει αύξηση κατ’ ελάχιστο 5,5% (+39 ευρώ ) προκειμένου ο κατώτατος μισθός από 713 ευρώ που είναι σήμερα να επανέλθει στα προ μνημονίων επίπεδα (751 ευρώ) δεν έχει απορριφθεί, αλλά η τάση είναι ο μισθός να ενισχυθεί περισσότερο λόγω της αύξησης του πληθωρισμού.

Οι πρώτες ζυμώσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων κάνουν λόγο για μια γκάμα, η οποία θα κινείται από τα 751 έως τα 770-780 ευρώ. Αυτό πρακτικά οδηγεί σε μια αύξηση 8,5% με 9,5%. Αν ο κατώτατος μισθός αυξηθεί κατά 8.5% θα διαμορφωθεί στα 773.6 ευρώ , ενώ αν κλειδώσει στο 9% θα φτάσει τα 777.17 ευρώ. Αν πάλι η αύξηση φτάσει το 9.5%, τότε ο νέος κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου θα ανέλθει σε 780.7 ευρώ.

Κι όλα αυτά μετά από πολλά χρόνια στασιμότητας και μεγάλων περικοπών στους μισθούς των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Είναι χαρακτηριστικό δε ότι μετά τα μνημόνια ο αριθμός των εργαζομένων που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό ανέρχονταν σε περίπου 650.000 εργαζόμενους, όταν μέχρι το 2012 , οι κατώτερες αμοιβές αφορούσαν μόλις 150.000 μισθωτούς.

Κομβικό ρόλο θα διαδραματίσει και το ποσοστό του πληθωρισμού το οποίο αναμένεται να γίνει γνωστό τις επόμενες ημέρες και εκτιμάται ότι θα εμφανίζει πτωτική τάση, προσεγγίζοντας το 8%.

Πηγή: powergame

Προηγούμενο άρθροΟ καιρός στον Βόλο
Επόμενο άρθροΘαμώνας ανέβηκε στην πίστα όπου τραγουδούσε ο Αντύπας και τον χτύπησε