Στο χορό των σεισμικών δονήσεων έχει μπει τα τελευταία 24ωρα η Κρήτη, με το επίκεντρο να εντοπίζεται στο Λασίθι.

Οι κάτοικοι στο νησί είναι αναστατωμένοι αφού από χθες Κυριακή ο ένας σεισμός διαδέχεται τον άλλον.

Κοντά στη Νεάπολη Λασιθίου

Ειδικότερα σεισμική δόνηση μεγέθους 3,8 Ρίχτερ σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 38 χιλιόμετρα βόρεια βορειοανατολικά της Νεάπολης Λασιθίου και το εστιακό του βάθος στα 13,8 χιλιόμετρα.

Λίγα λεπτά νωρίτερα είχε προηγηθεί μία ακόμη μικρότερη δόνηση, της τάξης των 2,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Την Κυριακή, δόνηση3,6 Ρίχτερ είχε αναστατώσει και πάλι την Κρήτη, με το ίδιο επίκεντρο να εντοπίζεται ξανά στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Νεάπολης Λασιθίου και εστιακό βάθος 5.0 χλμ.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής γεωλογίας κ. Ευθύμιος Λέκκας που είχε μιλήσει πριν από λίγες ημέρες στο Ράδιο Κρήτη, είχε εκτιμήσει ότι πρόκειται για μια σεισμική ακολουθία που δεν δημιουργεί ανησυχία καθώς πρόκειται για σεισμούς στο θαλάσσιο χώρο.

Επίσης εξήγησε ότι αυτοί οι σεισμοί στο συγκεκριμένο σημείο δεν σημειώνονται σε σημείο του ελληνικού τόξου, αλλά στην οπισθοχώρα, πίσω από αυτό και εκεί υπάρχουν κάποια ρήγματα, αλλά δεν είναι μεγάλα.

Περιμένουμε σεισμό πάνω από 6 ρίχτερ το 2023

Στην Ελλάδα το 2023 θα έχουμε έναν σεισμό μεγαλύτερο από 6 ρίχτερ. Στην εκτίμηση αυτή προχώρησε ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και με αφορμή τον πρόσφατο σεισμό των 4,9 Ρίχτερ στη Μυτιλήνη αλλά και την έντονη μετασεισμική δραστηριότητα που παρουσιάζει η Εύβοια επεσήμανε ότι «στην Ελλάδα κατά μέσον όρο κάθε χρόνο έχουμε ένα σεισμό μεγέθους 6 Ρίχτερ ή και μεγαλύτερο. Το 2022 πέρασε χωρίς ούτε έναν σεισμό πάνω από πεντέμισι, όχι έξι και πάνω. Άρα οι πιθανότητες να έχουμε ισχυρό σεισμό στην Ελλάδα μεγέθους 6 και λίγο μεγαλύτερο μέσα στο 2023 είναι αυξημένες».

Εμφανίστηκε δε καθησυχαστικός λέγοντας πως «πάρα πολλοί σεισμοί γίνονται στη θάλασσα και περνάνε “Αβρόχοις ποσί”, χωρίς να γίνει κάτι με αρνητικές επιπτώσεις».

Σε κάθε περίπτωση συνέστησε «ετοιμότητα, ενημέρωση, επιμόρφωση, ασκήσεις στα σχολεία, σχέδια έκτακτης ανάγκης από τις κεντρικές αρχές πολιτικής προστασίας. Πρέπει οι θεσμοί αυτοί να καλυτερεύουν συνεχώς τον ίδιο τους τον εαυτό προσφέροντας στην κοινωνία».

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΧειμερινές εκπτώσεις: Πρεμιέρα σήμερα – Τι αναμένουν οι επιχειρήσεις
Επόμενο άρθροΠοιος ήταν ο 53χρονος οδηγός νταλίκας που σκοτώθηκε σε φοβερό τροχαίο κοντά στο Αερινό Μαγνησίας