Το έχουν περάσει σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι: Να έχουν δεχθεί κάποιο email ή τηλεφώνημα από τη δουλειά, εκτός ωρών εργασίας. Το δικαίωμα στην ανάπαυση, καταστρατηγείται – κυρίως από εργοδότες και προϊσταμένους, καθώς δεν προστατεύεται.

Αντίθετα επαφίεται στην καλή θέληση των εταιρειών, όπως αυτή στην Ινδία, που το κάνει… για 7 μέρες τον χρόνο. Μάλιστα επιβάλλει πρόστιμο, σε όσους υπαλλήλους, ενοχλήσουν συναδέλφους τους, που βρίσκονται σε άδεια, για θέματα που σχετίζονται με τη δουλειά.

Πρόστιμο σε όσους ενοχλήσουν συναδέλφους τους που είναι σε άδεια

Πρόκειται, όπως μεταδίδεται για την την Dream11, μια πλατφόρμα fantasy gaming με έδρα στο Μουμπάι. Εκεί,  οι υπάλληλοι βαρύνονται με πρόστιμο που ανέρχεται στις 100.000 ρουπίες (1.200 δολάρια) εάν επικοινωνήσουν με συναδέλφους που βρίσκονται σε άδεια, «με κλήσεις ή μηνύματα που σχετίζονται με τη δουλειά».

Αυτή η απόφαση για το πρόστιμο ελήφθη στο πλαίσιο της προσπάθειας της εταιρείας να διασφαλίσει πως οι εργαζόμενοί της «κλείνουν τον διακόπτη και απολαμβάνουν μια υγιή ισορροπία δουλειάς- εργασίας», ανέφερε σε ανακοίνωση η Dream11.

Σύμφωνα με αυτή την πολιτική, με τον τίτλο «Unplug», οι υπάλληλοι αποσυνδέονται από όλη τη δουλειά του γραφείου για επτά ημέρες τον χρόνο. Αυτό ισχύει για email και ομαδικές συνομιλίες στο WhatsApp μεταξύ άλλων.

Unplug

Οι Χαρς Τζάιν και Μπάβιτ Σεθ ίδρυσαν την Dream11 το 2008 και η εταιρεία έχει πάνω από 1.000 υπαλλήλους. Η αξία της εκτιμάται σε 8 δισεκατομμύρια δολάρια και ανάμεσα στους επενδυτές της είναι οι Tiger Global και Tencent.

Οι συνιδρυτές της, εταιρείας (φωτογραφία επάνω) είναι οι πρώτοι «οπαδοί» της ιδέας της αποσύνδεσης από την εργασία, καθώς όπως είπαν στο cnbc, θέλουν να διασφαλίσουν η διεκπεραίωση της δουλειάς, δεν θα εξαρτάται από κανέναν από τους δυο τους.

«Τι θα συμβεί αν σε χτυπήσει λεωφορείο;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χαρς Τζάιν. «Μια φορά την εβδομάδα, σε πετάνε από το σύστημα της εταιρείας… δεν έχεις Slack, email και κλήσεις», συμπλήρωσε.

Δεν είναι σαφές πότε υιοθετήθηκε η πολιτική με την επιβολή προστίμου, αλλά σύμφωνα με τους συνιδρυτές της εταιρείας, έως τώρα αποδεικνύεται αποτελεσματική. «Κανένας δεν θέλει να είναι ο κόπανος που θα τηλεφωνήσει σε κάποιον που έχει αποσυνδεθεί», δήλωσε γελώντας ο Σεθ.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠιερρακάκης: Έναρξη ατομικής επιχείρησης ψηφιακά μέσω gov.gr
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Οριστικά στη φυλακή 27χρονος αλλοδαπός που ασελγούσε σε 8χρονο προσφυγόπουλο σε δομή φιλοξενίας