Στην ευθύνη των διοικήσεων να αλλάξουν το μοντέλο διακυβέρνησης των επιχειρήσεων, υιοθετώντας κριτήρια ESG στη στρατηγική τους, ώστε να συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη αλλά και την εταιρική διακυβέρνηση αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του υπερταμείου (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας – ΕΕΣΥΠ) Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης μιλώντας στο πάνελ με τίτλο «Παγκόσμια επιχειρηματική ηγεσία: κινητήρια δύναμη εμπιστοσύνης και βιώσιμη δημιουργία αξίας σε έναν κατακερματισμένο κόσμο».

Κάνοντας ειδική αναφορά στην έννοια «κοινών αξιών», ο κ. Δημητριάδης σημείωσε πως το βασικό μέλημα των διοικήσεων των επιχειρήσεων, σε αυτό το πλαίσιο, είναι να κάνουν ευτυχισμένους τους μετόχους, που για την επιχείρηση της οποίας ηγείται οι μέτοχοι είναι το σύνολο των Ελλήνων πολιτών.

Όμως, όπως είπε ο επικεφαλής του «Υπερταμείου», οι αλλαγές που συντελούνται ακόμη και στον δικό του οργανισμό δεν γίνονται ευρέως γνωστές με αποτέλεσμα, όχι μόνο να μην ενημερώνεται το κοινό, αλλά πολλές φορές και οι ίδιοι οι συμμετέχοντες στην εκπόνηση κάποιου έργου να μην αντιλαμβάνονται την συνεισφορά τους. Την ίδια ώρα που το άθροισμα των πεπραγμένων είναι πολύ μεγαλύτερο των επιμέρους ενεργειών.

Ο κ. Δημητριάδης τόνισε ακόμη ότι τα κριτήρια ESG δεν είναι κάποιο βολικό αφήγημα, αλλά ένας καλός τρόπος  για να αλλάξουν νοοτροπία και μορφή οι διοικήσεις. Επαφίεται δε στους υπεύθυνους επικοινωνίας να μεταφέρουν το μήνυμα, ώστε δίοικηση και μετόχοι να γνωρίζουν τις αλλαγές που πραγματοποιούνται και την κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να κινούνται.

Σημαντική βελτίωση

Ο κ. Δημητριάδης σε πρόσφατο άρθρο του ανέφερε πως οι δημόσιες επιχειρήσεις που έχει το Υπερταμείο στο χαρτοφυλάκιό του έχουν βελτιώσει σημαντικά την λειτουργία τους συγκριτικά όχι μόνο με το μακρινό αλλά και με το σχετικά πρόσφατο παρελθόν. Ωστόσο, όπως είπε έχουν ακόμη να διανύσουν διαδρομή για τον πλήρη εκσυγχρονισμό και την σταθερή κερδοφορία τους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στα ΕΛΤΑ, υπάρχουν συσσωρευμένα προβλήματα δεκαετιών.

«Οι προσπάθειες του Υπερταμείου για σύγχρονες κερδοφόρες δημόσιες επιχειρήσεις που παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους πολίτες,  έχουν πάντως λάβει εντατική μορφή, σε στενή συνεργασία με τις διοικήσεις τους, ιδίως μετά την ψήφιση του νέου νόμου που εισάγει τις βέλτιστες πρακτικές της εταιρικής διακυβέρνησης στη λειτουργία τους. Η θέσπιση δεικτών απόδοσης (KPIs), επιχειρησιακά πλάνα που υποστηρίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και η μέτρηση του ανθρακικού αποτυπώματος, είναι επιμέρους αλλαγές που συντελούνται στις δημόσιες επιχειρήσεις προς όφελος της οικονομικής ανάπτυξης και του κοινωνικού συνόλου», σημείωσε χρακτηριστικά.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΧωρίς την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 35χλμ. βάδην
Επόμενο άρθροΚαιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης – Πού και πότε θα χτυπήσουν καταιγίδες, κεραυνοί και χιόνια