Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2023, 08:41

Του Θοδωρή Δεσποίνη

Tην προηγούμενη Κυριακή στον αγώνα ΑΟ Πεύκης-Άτλαντα Κυψέλης, για το πρωτάθλημα της Β ΕΠΣΑ έλαβε χώρα ένα ρατσιστικό περιστατικό: Λίγο πριν το τέλος του ματς και ενώ το σκορ ήταν 6-0(!)υπέρ των γηπεδούχων, Κάποιοι από την κερκίδα των γηπεδούχων κραύγαζαν ‘’ουγκ-ουγκ’’ σε έναν παίκτη των φιλοξενουμένων με χρώμα δέρματος διαφορετικό από το δικό τους. Το παιχνίδι (ορθώς) διακόπηκε, έγιναν συστάσεις και τελείωσε ομαλά.

Tο zougla.gr μίλησε με τον υπεύθυνο σχεδιασμού και στρατηγικής του Άτλαντα Κυψέλης Μιχάλη Καβαλιέρη άνθρωπο με μεγάλη διαδρομή στα γήπεδα τόσο ως ποδοσφαιριστή, όσο και ως προπονητή. Η συζήτηση δεν επικεντρώθηκε στο περιστατικό και μετά το τέλος της, φάνηκε ότι χάρη στους ανεγκέφαλους που την Κυριακή προσπάθησαν να προσβάλουν χυδαία τον συνάνθρωπό τους, ανακαλύψαμε τον Άτλαντα Κυψέλης: Ένα σύλλογο με κοινωνική προσφορά και μια ρομαντική άποψη για το ποδόσφαιρο που είναι οξυγόνο για κάθε υγιή φίλαθλο.

-Πώς σχολιάζεις το ρατσιστικό περιστατικό της Κυριακής;

-Δεν θέλουμε να δώσουμε άλλη συνέχεια. Προσπαθούμε από το ποδόσφαιρο να κρατάμε τα όμορφα πράγματα. Δεν θέλουμε με αφορμή την μπάλα τα παιδιά μας να βγάλουν έχθρα και αρνητικές συμπεριφορές. Είμαστε με όλους αντίπαλοι μέσα στο γήπεδο για 90 λεπτά. Ακόμα και να τσακωθούμε στην ένταση του αγώνα μετά θα τα βρούμε.

-Έκανες λόγο για παιδιά. Έχετε ακαδημίες;

-Έχουμε 110 παιδιά στην ακαδημία μας! Σκοπός μας δεν είναι μόνο να τους μάθουμε ποδόσφαιρο αλλά να περνάνε τα παιδιά καλά και να έχουν όμορφες αναμνήσεις σε μια ευαίσθητη ηλικία. Αν κάποιο παιδί θέλει να συνεχίσει…

-Φτάνουν τα παιδιά της ακαδημίας στην πρώτη ομάδα;

-Στην πρώτη ομάδα 17 από τους 22 παίκτες προέρχονται από τις ακαδημίες μας! Αυτός είναι ο σκοπός μας.

Όχι ότι θα αρνηθούμε σε κάποιον από αλλού να παίξει στην ομάδα, αλλά προτιμάμε τα δικά μας παιδιά. Εμείς στον Άτλαντα πέφτουμε ανεβαίνουμε κατηγορία, ότι κάνουμε το κάνουμε με τις δικές μας δυνάμεις. Ξέρεις το παρομοιάζω με την διαδικασία που η κάμπια γίνεται πεταλούδα.

-Βλέπω λοιπόν ότι η ομάδα είναι δεμένη με τη γειτονιά της Κυψέλης…

-Αυτό θέλουμε και εμείς. Αλλιώς η Ομάδα θα λέγονταν σκέτο Άτλας και όχι Άτλας Κυψέλης. Ο σύλλογός μας διατηρεί μία λέσχη που περιλαμβάνει ένα μικρό γηπεδάκι, γυμναστήριο, μέχρι και play station έχουμε. Φιλοδοξία μας είναι τα παιδιά να περνάνε εδώ τον χρόνο τους και να μην τριγυρίζουν έξω. Έτσι δεν θα ανησυχούν και οι γονείς για το που είναι τα παιδιά τους. Αν έρθεις μια μέρα θα δεις την λέσχη μας γεμάτη με παιδιά 6-18 χρονών.

-Ο Άτλας λοιπόν δίνει μεγάλη σημασία στην κοινωνική προσφορά…

-Εμείς προτιμάμε να δίνουμε 500 ευρώ το μήνα για να συντηρούμε την λέσχη μας παρά για να φέρουμε στην ομάδα κάποιον ποδοσφαιριστή. Η λέσχη είναι χώρος συνάντησης καθημερινών ανθρώπων του μεροκάματου ντόπιων και μεταναστών και όλοι μαζί με την καθημερινή τριβή δημιουργούμε σχέσεις. Εδώ βλέπεις εστιάζουμε στα όμορφα της ζωής γιατί τα άσχημα τα βλέπουμε κάθε μέρα.

-Μιας και είπες για μετανάστες, η Κυψέλη είναι μια πολυπολιτισμική γειτονιά.

-Αυτό είναι μια πραγματικότητα που την ζούμε καθημερινά και δεν μπορούμε να την αρνηθούμε. Έχουμε και πολλά παιδάκια μεταναστών που έχουν γεννηθεί εδώ και κάθε χρόνο τα βλέπουμε να παίρνουν Ελληνικές ταυτότητες. Τα παιδιά μας πάνε στα ίδια σχολεία, στα ίδια φροντιστήρια με τα παιδιά των μεταναστών. Πώς θα μπορούσε να τα χωρίσει το ποδόσφαιρο; Στον Άτλαντα δεν μας ενδιαφέρει το έθνος, η θρησκεία ή το χρώμα του δέρματος κάθε παιδιού. Εμάς μας ενδιαφέρει να έρθει το παιδί στον σύλλογο, να βρει ένα χώρο να γυμναστεί και να ενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο με τις αξίες που πρέπει να έχουν ο αθλητισμός και το ποδόσφαιρο.

-Είσαι υπεύθυνος σχεδιασμού και στρατηγικής του συλλόγου. Τέτοια θέση αναρωτιέμαι αν έχουν επαγγελματικές ομάδες ! Κλείνοντας πες μου τα σχέδια του Άτλαντα για το μέλλον;

-Στην Ελλάδα υπάρχουν επαγγελματικές ομάδες που δουλεύουν ερασιτεχνικά και ερασιτεχνικές που δουλεύουν επαγγελματικά. Όσο για τον τίτλο που έχω, πιστεύω ότι δεν μετράνε οι τίτλοι αλλά η φιλοσοφία. Θα σου πω λοιπόν ότι η ομάδα έχει σαν στόχο σε μια 5ετία να ανέβει στην Α ΕΠΣΑ, πάντα με τις δικές μας δυνάμεις. Το πιο σημαντικό βέβαια είναι να συνεχίσουμε να λειτουργούμε με τον τρόπο που σου περιέγραψα. Άλλωστε το σλόγκαν μας είναι «Η πιο όμορφη ομάδα στην πόλη» και όχι η καλύτερη και αυτό δεν είναι τυχαίο. Αυτό είναι το DNA του συλλόγου. Έτσι μάθαμε να λειτουργούμε από τον ιδρυτή μας Στράτο Σάββα και έτσι θα συνεχίσουμε.

 

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΤι λένε τα ζώδια για σήμερα Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023
Επόμενο άρθροΕΕ: Μεταδίδεται η αφρικανική πανώλη των χοίρων μέσω ζωοτροφών;