Σε σκηνικό όξυνσης στο τρίγωνο Πειραιώς – Κουμουνδούρου – Χαριλάου Τρικούπη, ιδίως μετά τη ξαφνική κόντρα μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για τις μετεκλογικές συνεργασίες, φτάνει η μεγάλη (προεκλογική) ώρα της Αττικής. Στα κομματικά επιτελεία δεν έχουν άλλωστε αμφιβολία ότι οι βασικοί εκλογικοί στόχοι θα κριθούν κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Εκεί λοιπόν είναι σχεδόν καθημερινές οι προσκλήσεις για πρωτοχρονιάτικες πίτες από υπουργούς και βουλευτές (όλων των… αποχρώσεων). Για την ακρίβεια, εξελίσσεται η… μάχη της πίτας, όπως παραδέχεται παλιός κοινοβουλευτικός.

Συμμαχικά… δίδυμα

Σχετικό υλικό (φωτογραφίες – κείμενα) κατακλύζει εξάλλου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνει ότι οι πίτες λαμβάνουν χαρακτηριστικά προεκλογικών συνάξεων για τις αναγκαίες ζυμώσεις. Σε ένα τέτοιο χαλαρό κλίμα άλλωστε συγκροτούνται… συμμαχικά δίδυμα υποψηφίων στις εκλογικές περιφέρειες και ανταλλάσσονται απόψεις για το πολιτικό κλίμα.

Αντίστοιχα, εγκαινιάζονται πολιτικά γραφεία, τα οποία θα αποτελέσουν «έδρα» για την προσωπική εκστρατεία του καθενός ενόψει εκλογών, ενώ βουλευτές και πολιτευτές ανταποκρίνονται πια χωρίς δεύτερη σκέψη σε προσκλήσεις επιμελητηρίων, συλλόγων και τοπικών φορέων, που καλούν στην κοπή της δικής τους πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Στην Ανατολική Αττική ο Μητσοτάκης

Από την πλευρά τους οι πολιτικοί αρχηγοί γεμίζουν το πρόγραμμα εξορμήσεών τους με γειτονιές της Αττικής, προσδοκώντας ενίσχυση της επιρροής τους και του συνολικού προεκλογικού αφηγήματός τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ολοκληρώνοντας τις πολιτικο-επενδυτικές επαφές του στο Τόκιο και επιστρέφοντας από την Ιαπωνία το βράδυ της Τρίτης, ετοιμάζεται αμέσως για περιοδεία στην Ανατολική Αττική.

Ο Μητσοτάκης θα μεταβεί μαζί με τον κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στο πυρόπληκτο Μάτι την Τετάρτη (1 Φεβρουαρίου). Θα έχουν προηγηθεί συναντήσεις του Αναστασιάδη με την ομόλογό του Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο και με τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου (θα υπογραφεί συμφωνία μεταξύ των υπουργών Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου).

Απόσταση ΝΔ από «κομματικούς καυγάδες»

Στο Μάτι προγραμματίζεται ειδική εκδήλωση για την τοποθέτηση θεμέλιου λίθου για την ανέγερση οικιστικού συγκροτήματος και πάρκου στην περιοχή. Είναι σαφές ότι ο Μητσοτάκης θέλει να πείσει ότι η κυβέρνησή του συνεχίζει το έργο της «μέχρι την τελευταία μέρα διάλυσης της Βουλής», μένοντας έξω από… καυγάδες μεταξύ κομμάτων περί ενδεχόμενων συνεργασιών.

«Εμείς αναμετριόμαστε με τα προβλήματα του κόσμου» έλεγαν πρωθυπουργικοί συνεργάτες. Και προεξοφλούσαν ότι από τον τόπο της εθνικής τραγωδίας στην Ανατολική Αττική δεν θα λείπουν οι αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε μια περίοδο άλλωστε που συνεχίζεται με συγκλονιστικές μαρτυρίες η δίκη.

«Θα είμαστε αυτοδύναμοι»

Οι γαλάζιοι επιμένουν στην πεποίθηση ότι «θα είμαστε αυτοδύναμοι» και δεν θέλουν να εμπλέκονται στις όποιες συζητήσεις περί πιθανών μετεκλογικών συνεργασιών. Αυτό που κάνουν είναι να ρίχνουν όλες τις δυνάμεις τους στις «συγκρίσεις» με τους πολιτικούς αντιπάλους του, κυρίως δε με τον ΣΥΡΙΖΑ, και στο αίτημα προς τους ψηφοφόρους να δώσουν «καθαρή εντολή» στην πρώτη κάλπη ώστε να επιτευχθεί στη δεύτερη ο στόχος της γαλάζιας αυτοδυναμίας.

Στο «Ανδρέας Παπανδρέου» ο Τσίπρας

Σε Ηρώδου Αττικού και Πειραιώς παρακολουθούν ταυτόχρονα την κινητικότητα του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Ανδρουλάκη, με δεδομένο ότι όσο πλησιάζουν οι εθνικές εκλογές θα επιχειρούνται… εισβολές του ενός στα «κάστρα» του άλλου.

Η Κουμουνδούρου επέλεξε πάντως να κάνει την αρχή από το Δυτικό τομέα της Αθήνας, μία εκλογική περιφέρεια με έντονο λαϊκό και πασοκογενές στοιχεία, στην οποία επικράτησε άνετα το 2019.  Ο Τσίπρας θα απευθύνει ομιλία, την ίδια μέρα που ο Μητσοτάκης θα εκπέμπει τα δικά του μηνύματα από την Ανατολική Αττική, επιλέγοντας το δημοτικό Γυμναστήριο Περιστερίου «Ανδρέας Παπανδρέου».

Το δικό του πλάνο περιοδειών εντός και εκτός Αττικής καταρτίζει παράλληλα ο Ανδρουλάκης, ανεβάζοντας τους ρυθμούς των δικών του παρεμβάσεων, μετά τα αποκαλυπτήρια των ψηφοδελτίων στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΧανιά: Καταγγελίες φωτιά για αλλοίωση στοιχείων στην υπόθεση με το γηροκομείο – κολαστήριο
Επόμενο άρθροΝοκ άουτ παιχνίδια στα Κύπελλα Ιταλίας και Γερμανίας με τις καλύτερες αποδόσεις από το ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ