Συνολική ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών μετατρέψιμη προς πέντε ευρώ ημερησίως επέβαλλε την Τρίτη το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας σε μια 66χρονη, σήμερα, γυναίκα για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης και της απάτης σε βάρος ενός 80χρονου, τότε, συνταξιούχου δικηγόρου ο οποίος δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή, με τον οποίο είχε κάνει σχέση για σύντομο χρονικό διάστημα το 2012.

Οπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία, η γυναίκα, τότε 56 ετών, είχε γνωρίσει τον ηλικιωμένο το Μάρτιο του 2012 και μέχρι τον Απρίλιο είχε μαζί του σχέση. Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα η γυναίκα κατηγορείται ότι εκμεταλλεύτηκε την εύθραυστη κατάσταση της υγείας του πρώην δικηγόρου, για να επωφεληθεί οικονομικά.

Όπως ανέφερε η πολιτική αγωγή, η κατηγορούμενη ”χειραγώγησε” τον 80χρονο για να αποσπάσει ένα χρηματικό ποσό μεγαλύτερο των 100 χιλιάδων ευρώ και στη συνέχεια τον παραπλάνησε για να υπογράψει ένα πληρεξούσιο που θα της έδινε δικαίωμα να διαχειρίζεται τους τραπεζικούς του λογαριασμούς.

Στην απολογία της η κατηγορούμενη είπε ότι, δεν γνώριζε την οικονομική κατάσταση του 80χρονου, ούτε ότι αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας σχετικό με την πνευματική του διαύγεια. Τόνισε ότι δεν είχε ιδέα για το πληρεξούσιο και ότι η ίδια το μόνο που ζήτησε ήταν χρήματα για να πληρώσει τα νοσήλια, όταν ο 80χρονος αναγκάστηκε να νοσηλευτεί σε ιδιωτική κλινική. Απάντησε επίσης σε σχετική ερώτηση του δικαστηρίου πως έμενε μαζί του και τον φρόντιζε αφιλοκερδώς.

Η εισαγγελέας της έδρας στην αγόρευση της επισήμανε μεταξύ άλλων ότι, ”ο 80χρονος βρίσκονταν σε σύγχυση λόγω της άνοιας, η οποία δεν είχε διαγνωστεί μέχρι τότε κι έδινε χρήματα στην κατηγορουμένη μη έχοντας επίγνωση της πράξης του”.

Η υπεράσπιση της κατηγορούμενης τόνισε ότι ο 80χρονος έπασχε από έναν τύπο ”αγγειακής άνοιας”,που δεν θα μπορούσε να γίνει αντιληπτή, παρά μόνο μετά από εξετάσεις. Ο δικηγόρος της επεσήμανε στο δικαστήριο τις καταθέσεις των υπαλλήλων της τράπεζας στην οποία πραγματοποιούσε ο 80χρονος τις αναλήψεις και οι οποίοι δεν διέγνωσαν κάποιο πρόβλημα αναφορικά με την πνευματική του διαύγεια. Είπε επίσης ότι η συμβολαιογράφος που ετοίμασε το πληρεξούσιο, γνώριζε τον 80χρονο και δεν διαπίστωσε κάποιο πρόβλημα αναφορικά με την υγεία του.

Τελικά το δικαστήριο αποφάσισε την ενοχή της κατηγορουμένης για τα αδικήματα ”της υπεξαίρεσης αντικειμένου συνολικής αξίας υπερβαίνουσας το ποσό των 120.000 ευρώ κατ’ εξακολούθηση και της απάτης με συνολικό περιουσιακό όφελος και προξενηθείσα ζημιά που υπερβαίνουν συνολικά το ποσό των 120.000 ευρώ κατ’ εξακολούθηση, τετελεσμένη και σε απόπειρα”.

Το δικαστήριο της αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της επέβαλλε συνολική ποινή φυλάκισης 4 ετών μετατρέψιμη προς πέντε ευρώ ημερησίως.

Προηγούμενο άρθροΥποκλοπές, ομηρίες, εκβιασμοί και κάλπες – «Νάρκες» στο πολιτικό τοπίο
Επόμενο άρθροΓεραπετρίτης: Απρίλιο ή Μάιο οι εκλογές – Η πρώτη Κυριακή θα δείξει τον ηγέτη