Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ρήγα Φεραίου, σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ, στο πλαίσιο προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής, διοργανώνει δωρεάν προληπτικό και ενημερωτικό έλεγχο για το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής από αύριο 3 έως 8 Φεβρουαρίου 2023. Θα χρησιμοποιηθεί ο υπερηχογράφος C3 HD της εταιρείας CLARIUS που παραχωρήθηκε από το Δίκτυο ΕΔΔΥΠΠΥ.
Ο υπερηχογράφος καταγράφει τη ροή του αίματος αλλά και την ταχύτητα της. Έτσι μπορεί να ελέγξει το τμήμα της αορτής που βρίσκεται μέσα στην κοιλιά για ανεύρυσμα, απόφραξη ή διαχωρισμό.
Βάση διεθνών πρωτοκόλλων screening το πρόγραμμα απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες άνω των 65 ετών. Ο έλεγχος ξεκινάει από το 55ο έτος ηλικίας, αν υπάρχει ιστορικό σε πρώτου βαθμού συγγενή ή και νωρίτερα αν υπάρχει ύποπτη κλινική εικόνα (π.χ. σφύζουσα μάζα στην κοιλιά).
H κ. Αντωνία Χασιώτη, συντονίστρια κοινωνικής προστασίας και προαγωγής δημόσιας υγείας του Δήμου Ρήγα Φεραίου αναφέρει χαρακτηριστικά «O υπερηχογράφος θα βρίσκεται στη διάθεση του Δήμου μας με σκοπό τον προληπτικό έλεγχο. Η χρήση του θα γίνεται από ειδικό ιατρό, συνεργάτη –εθελοντή (ακτινολόγο –αγγειοχειρουργό )και οι εξετάσεις θα γίνονται κατόπιν ραντεβού. Η συσκευή του φορητού υπερηχογράφου θα είναι στη διάθεση του Δήμου μας από 3-8 Φεβρουαρίου. Οι ενδιαφερόμενοι για να δηλώσουν συμμετοχή μπορούν να τηλεφωνούν στο γραφείο του Βοήθεια στο Σπίτι: 2425023794, καθημερινά 7.00πμ-15.00.

Προηγούμενο άρθροΒόλος: Νεκρός 49χρονος οδηγός μηχανής – Τον παρέσυρε νταλίκα
Επόμενο άρθροΟικονόμου: Εκφραστής, εμπνευστής και ηγέτης του «Τραμπισμού αλά γκρέκα» είναι ο ίδιος ο Τσίπρας