Πρώτη στάση της «πορείας προς το λαό», θετική. Έτσι αποτιμάται από την Αξιωματική Αντιπολίτευση η πρώτη συγκέντρωση-ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Περιστέρι όπου και ο κόσμος ήταν πολύς και οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επέδειξαν ετοιμότητα στην κινητοποίηση και κατέφτασε ο κόσμος από πολλά σημεία της Αττικής και νωρίς στον χώρο.

Πρώτο μέλημα του Τσίπρα και των επιτελών του ήταν η παρουσία στο μαζικό και λαϊκό Περιστέρι να δώσει μια εντυπωσιακή συνέχεια στο θεσμικό ροκ που τις προηγούμενες ημέρες είχε δύο στιγμές. Την δυσπιστία στην Βουλή και την δυσπιστία που θα πάει στον λαό, μέσω της αποχής της ΚΟ από τις ονομαστικές ψηφοφορίες.

«Δημοκρατία ή Μητσοτάκης; συνόψισε χθες. Και αυτό το δεύτερο για τον Αλέξη Τσίπρα και τον κλειστό κύκλο συνεργατών του είναι το μεγαλύτερο στοίχημα αφού σύμφωνα με μια ανάγνωση αποτελεί «ευαίσθητη ισορροπία» και τρομάζει και ένα πιο κεντρώο κοινό.

«Θεσμική ανυποταξία»

Παράλληλα, διαμορφώνει όρους «θεσμικής ανυποταξίας» θα σημείωνε κάποιος που όμως δεν είναι ακριβώς το ζητούμενο σε μια πολιτική συγκυρία που βασικά οι πολίτες ζητούν απαντήσεις και πειστικό σχέδιο για την ζωή τους.

Και εδώ ερχόμαστε ακριβώς στο δεύτερο σημείο της στρατηγικής του Αλ. Τσίπρα. Στην ομιλία του στο Περιστέρι και καθόλου τυχαία ενέταξε πρώτη φορά σημεία και παροχές της δικής του δυνητικής διακυβέρνησης. Από αύξηση στον κατώτατο μισθό μέχρι επιστροφή αναδρομικών σε συνταξιούχους και άλλα πολλά.

Στόχος ήταν να δώσει εκ νέου την εικόνα του εν αναμονή πρωθυπουργού, αδύνατο σημείο όλων των μετρήσεων για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Βέβαια δεν αποκόβει από την Οικονομία τα θέματα διαφθοράς ή των υποκλοπών και απήντησε χθες με ένα νέο μότο: «Δεν υπάρχει Οικονομία χωρίς Δημοκρατία».

Εδώ, το Περιστέρι αλλά και οι προηγούμενες ημέρες ανέδειξαν ένα ακόμη νέο σημείο στην συριζαϊκή στρατηγική. Την πολεμική στο ΠΑΣΟΚ και στο «ανιστόρητο διμέτωπο» που κάνει, όπως είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην ομιλία του. Εδώ προσέθεσε, χωρίς να κατονομάζει το ΠΑΣΟΚ για τον διμέτωπο αυτό αλλά όλοι κατάλαβαν, πως αυτή ακριβώς η στρατηγική των ίσων αποστάσεων διευκολύνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Είναι ομολογουμένως μια νέα τακτική που συνδυάζεται με την νέα ρητορική του για κυβέρνηση των «νικητών» και όχι των «ηττημένων» που πρωτακούσαμε πάντως να ξορκίζει στην περσινή ΔΕΘ.

Η επίθεση ή η πίεση στο ΠΑΣΟΚ και η λογική του πρώτου κόμματος ως προϋπόθεση της πολιτικής αλλαγής θα ακουστεί και αύριο στον δεύτερο σταθμό της «πορείας προς τον λαό» του Αλ. Τσίπρα στην Πάτρα.

Καθώς κοντεύουμε στην τελική ευθεία το μότο «ο νικητής τα παίρνει όλα» ακούγεται όλο και περισσότερο στην Κουμουνδούρου. Και ακόμη και μια προοδευτική διακυβέρνηση, την σχεδιάζουν εδώ με κυρίαρχο τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι με ισομέρεια στους ρόλους των μελλοντικών εταίρων.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΗ κλήρωση των προημιτελικών στο Κύπελλο ανδρών
Επόμενο άρθροΦαρμακονήσι: Καρέ καρέ η προσπάθεια εμβολισμού σκάφους του Λιμενικού από τους Τούρκους