Αφορούν σε αποκατάσταση ζημιών από την πλημμύρα του 2018

Απώλεια για τον Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου χρηματοδότησης 956.000 ευρώ από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τις αποκαταστάσεις ζημιών που προκλήθηκαν από την πλημμύρα τον Φεβρουάριο του 2018 στα χωριά του δήμου, καταγγέλλει η παράταξη της ΛΑΣ.

Σύμφωνα με τη ΛΑΣ, «η απώλεια εγγράφηκε στην πρώτη υποχρεωτική αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, προκειμένου να αποτυπωθούν τα πραγματικά οικονομικά αποτελέσματα, όπως διαμορφώθηκαν στις 31.12.2022. Η απώλεια της χρηματοδότησης ήταν γνωστή, όπως φαίνεται, στη δημοτική αρχή από την περσινή χρονιά, δεν είχε όμως εγγραφεί στον προϋπολογισμό».

Συγκεκριμένα για δύο εργολαβίες που αφορούν την αποκατάσταση ζημιών στην Δ.Ε. Μουρεσίου, για τις οποίες είχαν υπογραφεί συμβάσεις μεταξύ του ανάδοχου και του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου, αλλά δεν ορίστηκε επιβλέπων μηχανικός μέχρι την 31.12.2021, δεν είναι πλέον δυνατή η χρηματοδότηση, υποστηρίζει η ΛΑΣ.

Σύμφωνα με τη ΛΑΣ, η πρώτη εργολαβία προϋπολογισμού 645.000 ευρώ περιλάμβανε την αποκατάσταση ζημιών στην Τοπικής Κοινότητας Ανηλίου της Δ.Ε. Μουρεσίου.

Η δεύτερη εργολαβία προϋπολογισμού 311.000 ευρώ περιελάμβανε την αποκατάσταση ζημιών στις Τ.Κ. Αγίου Δημητρίου και Μουρεσίου της Δ.Ε. Μουρεσίου

«Από τις δεκάδες περιοχές που έχουν υποστεί ζημιά σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα και χωριά του Δήμου μας, εκτελείται μόνο μια εργολαβία στην Δ.Ε. Ζαγοράς που αφορά εννέα σημεία παρεμβάσεων και η οποία με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής δεν έχει ολοκληρωθεί, παρόλο που έχουν περάσει πέντε ολόκληρα χρόνια από τις πλημμύρες. Τις υπόλοιπες χρηματοδοτήσεις που έχει λάβει ο Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου, τις ροκάνισε σε επιχώσεις και εκσκαφές, σε πρόχειρα μπαζώματα για την παροδική διέλευση αυτοκινήτων και πεζών.

Οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής είναι τεράστιες για την απώλεια χρηματοδότησης εκτέλεσης έργων, με δεδομένο ότι τα έργα είναι απολύτως αναγκαία και επείγοντα για την ασφάλεια των σπιτιών μας, της μετακίνησης και διαβίωσης στα χωριά μας. Η αργοπορία εκτέλεσης των έργων μεγαλώνει το πρόβλημα των κατολισθήσεων αφού το φαινόμενο διατηρείται σε εξέλιξη και επεκτείνεται σε γειτονικές περιοχές καθιστώντας τις ίδιες τις μελέτες, μετά την πάροδο χρόνων, ανεφάρμοστες», αναφέρει στην ανακοίνωση.

Επισημαίνει ακόμη ότι «η έλλειψη οργανωμένης τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου, η οποία παραμένει υποστελεχωμένη εδώ και 10 χρόνια με έναν μηχανικό, αποτελεί επίσης πρόβλημα σχετικό με την αδυναμία εκπόνησης μελετών και επιβλέψεων».

Προηγούμενο άρθροΑφιερωμένο στον Βόλο το 11ο επεισόδιο της πετυχημένης σειράς ιστορικών ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ
Επόμενο άρθροΗ Beyonce ξεκινά παγκόσμια περιοδεία από την Ευρώπη