Συνάντηση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11.02.2022 μεταξύ αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και της Πρωτοβουλίας Πολιτών «ΟΧΙ LNG στον Παγασητικό». Την πρωτοβουλία των πολιτών, που πλέον εξελίσσεται σε φορέα για την γενικότερη ανάδειξη του Παγασητικού σε ένα πλαίσιο αειφορικής διαχείρισης, εκπροσώπησαν η κα. Λίτσα Καραποστολάκη, ο κος. Ναπολέων Κολοβός και ο κος. Ευθύμιος Τσάμης. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής εκπροσώπησε ο Τομεάρχης Ενέργειας Χάρης Δούκας, το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής Αντώνης Πολίτης, το μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Κωνσταντίνος Λυχναρόπουλος, αρμόδιος για θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος από τη Ν.Ε. και η Τομεάρχης Περιβάλλοντος ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Μαγνησίας Τσίντζου Γεωργία.

Η παρουσία του Χάρη Δούκα στη Μαγνησία, με αφορμή πολιτική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ, όπου ήταν κεντρικός ομιλητής για θέματα ενεργειακής δημοκρατίας και ακρίβειας, αποτέλεσε ευκαιρία για συνάντηση ανταλλαγής απόψεων με κύριο ζήτημα τη σχεδιαζόμενη, κατά τον αρμόδιο Υπουργό, εγκατάσταση μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Η πρωτοβουλία των πολιτών προσπαθεί να κινητοποιήσει με επιχειρήματα τις πολιτικές δυνάμεις, τους κοινωνικούς φορείς και κινήσεις πολιτών, ώστε να συντονιστούν ενάντια στην προοπτική αυτή που προωθείται από τη Κυβέρνηση αλλά θεωρείται ότι είναι επικίνδυνη και υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή του Βόλου και της Μαγνησίας. Παράλληλα συζητήθηκαν και άλλα ζητήματα όπως η μονάδα επεξεργασίας σκουπιδιών για καύση τους από βιομηχανίες, το σχεδιαζόμενο πλωτό φωτοβολταϊκό στη Σούρπη, η αέρια ρύπανση και μια σειρά θεματολογίας αναφορικά με την  ενέργεια και το περιβάλλον.

Ο Τομεάρχης Ενέργειας ανέλυσε τις άρτιες επιστημονικές απόψεις του και τις προγραμματικές προτάσεις της παράταξης, με αιχμή του δόρατος την διαφωνία δέσμευσης της χώρας στο άρμα του υγροποιημένου φυσικού αερίου. Στη συνέχεια το μέλος της Κ.Π.Ε. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ανέφερε τις μέχρι τώρα ενέργειες που έχουν γίνει για το θέμα και ενημέρωσε την αντιπροσωπεία της πρωτοβουλίας για τα συμπεράσματα διαδικτυακής συζήτησης που ήδη είχε οργανώσει το ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας με τον Χάρη Δούκα, τον Αναπληρωτή Γραμματέα του Τομέα Γιώργο Στάμτση και τον αρμόδιο Βουλευτή Γιώργο Αρβανιτίδη όχι μόνο για τη πιθανότητα εγκατάστασης μονάδας LNG εντός Παγασητικού, άλλα και για ζητήματα που αφορούν τη περιοχή και εμπίπτουν στους ευρύτερους τομείς δράσεις της πρωτοβουλίας.

Παράλληλα αναφέρθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής υιοθέτησε, μετά από συνάντηση στη πόλη του Βόλου, το σύνολο σχεδόν των απόψεων του Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας με τις οποίες συμφωνεί και η πρωτοβουλία των πολιτών ενάντια στην εγκατάσταση μονάδας LNG στον Παγασητικό. Επιπλέον τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν αναλυτικά τις θέσεις της πρωτοβουλίας ώστε να προβούν σε κοινοβουλευτικές ενέργειες, ενώ δεσμεύτηκαν να συμμετέχουν σε τυχόν δημόσιες δράσεις της πρωτοβουλίας καταθέτοντας τις επιστημονικές και πολιτικές τους απόψεις.

Ωστόσο αναφορικά με τη εγκατάσταση LNG στον Παγασητικό προβληματίζει ιδιαίτερα η προώθηση της από τη Δημοτική Αρχή Βόλου, που φαίνεται ότι δεν ενδιαφέρεται πραγματικά ούτε για τη ποιότητα ζωής των πολιτών, ούτε για τη διαφύλαξη του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, ούτε εν τέλει για το πολιτιστικό αποτύπωμά της. Προκαλεί όμως πολλά ερωτηματικά και η στάση στελεχών της Νέας Δημοκρατίας που εκπροσωπούν τη Μαγνησία στο εθνικό κοινοβούλιο και στη κυβέρνηση. Άλλοι τάσσονται αρνητικά, άλλοι βρίσκονται σε φάση αφωνίας για το ζήτημα και άλλοι αναφέρουν ότι δεν είναι το θέμα ενταγμένο στο κυβερνητικό σχεδιασμό, παρότι ο αρμόδιος, Θεσσαλός μάλιστα, Υπουργός κος. Σκρέκας ισχυρίζεται δημόσια το αντίθετο.

Η συζήτηση συνεχίστηκε για μια σειρά από θέματα της Μαγνησίας στο πλαίσιο εξεύρεσης λύσεων δίκαιης ενεργειακής μετάβασης και ενεργειακής δημοκρατίας προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας και όχι μόνο συγκεκριμένων μεγάλων συμφερόντων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που το ΠΑΣΟΚ προτάσσει είναι οι Ενεργειακές Κοινότητες, που από τη μία η Νέα Δημοκρατία ασκεί πολιτικές ενάντια στη προώθησή τους και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να καλύψει συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα υπό τον μανδύα των Ενεργειακών Κοινοτήτων υποτιμώντας την αξία τους για τη κοινωνία.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, όπως ο Πρόεδρος συχνά αναφέρει στις δημόσιες παρεμβάσεις του, έχει ως κεντρική πολιτική του πρόταση τη σύσταση ενεργειακών κοινοτήτων που θα εκπροσωπούν πραγματικά ευρείες κοινωνικές ομάδες, ιδίως αγρότες-κτηνοτρόφους-μεταποιητές, που οι ίδιοι θα γίνουν παραγωγοί ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αλλά και την εγκατάσταση οικιακών φωτοβολταϊκών στις στέγες των πολυκατοικιών, με οικονομική ενίσχυση από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, φέρνει ξανά τη κοινωνία στο προσκήνιο και είναι ανοιχτό στον δημοκρατικό διάλογο με εκπροσώπους των πολιτών που αγωνιούν πραγματικά για το μέλλον των επόμενων γενεών. Με οδηγό το πρόγραμμά του διεκδικεί ισχυρή εντολή για σταθερότητα και πραγματική πρόοδο.

Προηγούμενο άρθροΠου θα γίνουν δωρεάν rapid tests την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλία
Επόμενο άρθροΤο μήνυμα στήριξης της ΑΕΚ στον Νταντσένκο: «Όλεγκ είμαστε μαζί σου»