”Η δυσοσμία στο Βόλο οφείλεται στην παρουσία κυρίως μερκαπτανών, αλδεϋδών και οξέων, προκαλεί ερεθισμό, αλλά δεν έχει επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου, καθώς οι πτητικές ενώσεις δεν είναι τοξικές ή καρκινογόνες”, επισημάνθηκε στην παρουσίαση αποτελεσμάτων διερεύνησης της χημικής σύστασης και της προέλευσης της δυσοσμίας στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου. Επίσης, ”στη δυσοσμία υπάρχει συμβολή της βιομηχανίας, που όμως δεν ευθύνεται αποκλειστικά κι εξαρτάται από τη διεύθυνση του ανέμου”.

Η παρουσίαση έγινε στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, παρουσία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, της αντιπεριφερειάρχη Δωροθέας Κολυνδρίνη, της Μαρίας Σαμαρά, καθηγήτριας του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, καθώς και καθηγητών του ίδιου τμήματος.

Για να εξαχθούν τα σχετικά αποτελέσματα, όπως ειπώθηκε, έγιναν 380 δειγματοληψίες, από τον Ιούνιο του 2020 ως το Νοέμβριο 2021, σε 13 διαφορετικά σημεία, όπως, βιομηχανίες στην ΒΙΠΕ Βόλου, το λιμάνι, η ΑΓΕΤ, ο Βιολογικός Καθαρισμός και τα Μελισσάτικα.

Όσον αφορά στα αποτελέσματα της ολφακτομετρίας, έγινε σε έξι βιομηχανίες, από ειδικό διαπιστευμένο εργαστήριο, που διερεύνησε αν οι εκπομπές καμινάδων συνέβαλαν στην οσμή, αναφέρθηκε ότι έγιναν μετρήσεις στον προαύλιο χώρο έξι βιομηχανιών (Χαλυβουργία, Σακουλάς, Πετρολίν, CaO, ΑΓΕΤ και ΒΙΟΜΑΡ), για διάστημα πέντε μηνών και διαπιστώθηκε ότι ακόμη και με τις χειρότερες μετεωρολογικά συνθήκες, οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις συμβάλουν μόλις 1% ανά έτος (που αντιστοιχεί σε 20 ημέρες τον χρόνο), στη δυσοσμία.

Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός, έγινε προγραμματική σύμβαση και με το εργαστήριο Δημόκριτος για διοξίνες και βαρέα μέταλλα στο έδαφος και διοξίνες και φουράνια στον αέρα από τα φουγάρα των εργοστασίων, από τα οποία δεν προκύπτει επιβάρυνση, ενώ επιπλέον έρχονται τρεις νέοι σταθμοί μέτρησης αερορύπανσης, που θα είναι συνδεδεμένοι με κεντρική πλατφόρμα υπουργείου.

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, η Περιφέρεια έχει λάβει όλα τα μέτρα και κάνει τακτικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις, για να διασφαλίσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου.

Προηγούμενο άρθροΣεπόλια: «Με βίαζαν και γείτονες στα μαγαζιά τους» – Η κατάθεση της 12χρονης – Έρχονται νέες συλλήψεις
Επόμενο άρθροΠροελαύνει στο Qatar Open η Σάκκαρη