Η Κίνα παρέμεινε ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας για έβδομη συνεχόμενη χρονιά το 2022, σύμφωνα με τα δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα χθες Πέμπτη η ομοσπονδιακή υπηρεσία στατιστικής (Destatis).

Αύξηση εισαγωγών

Τα αγαθά κινεζικής προέλευσης που εισήχθησαν στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης το 2022 αυξήθηκαν κατά 33,6% φθάνοντας τα 191,1 δισεκατομμύρια ευρώ σε αξία, σύμφωνα με τη Destatis. Παράλληλα, οι γερμανικές εξαγωγές στην Κίνα κατέγραψαν αύξηση 3,1%, φθάνοντας τα 106,8 δισ. ευρώ (στη φωτογραφία αρχείου του Reuters, επάνω, συνάντηση Ολαφ Σολτς – Σι Τζινπίνγκ).

Δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας ήταν οι ΗΠΑ, με όγκο εμπορικών συναλλαγών 247,8 δισ. ευρώ, ενώ την τρίτη θέση κατέλαβε η γειτονική Ολλανδία.

Για πολλές γερμανικές βιομηχανίες-κλειδιά, οι εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα παρέμειναν κρίσιμες. Οι εξαγωγές ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 5,5% στα 26,5 δισ. ευρώ, ενώ, αντιστρόφως, οι εισαγωγές από την Κίνα αυξήθηκαν κατά 23,5%, στα 84,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον ZVEI, σύνδεσμο εταιρειών του κλάδου.

Αναγκαία αγαθά

Πολλά αγαθά που εισάγονται από την Κίνα είναι «εκ των ων ουκ άνευ για τη γερμανική οικονομία», ανέλυε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το ινστιτούτο για την παγκόσμια οικονομία του Κιέλου (IfW). Τα ηλεκτρονικά, για παράδειγμα οι φορητοί υπολογιστές, καταλαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος, περί το 80%.

Εξάλλου το 85% των γερμανικών εισαγωγών σπανίων γαιών ή πρώτων υλών προέρχεται από την Κίνα. Η Γερμανία έχει επίσης υψηλό βαθμό εξάρτησης από την Κίνα όσον αφορά την εισαγωγή ιατρικών ειδών, ιδίως αναλγητικών και αναπνευστικών μασκών, σύμφωνα με το ινστιτούτο.

Πηγή: ΑΠΕ

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΤι λένε τα ζώδια για σήμερα Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Διακοπές ρεύματος σε αρκετές περιοχές