Η Πορτογαλία καλείται να δώσει μία λύση στο αδιέξοδο της στεγαστικής κρίσης που αντιμετωπίζει καθώς οι πολίτες της αδυνατούν πλέον να νοικιάσουν ή να αγοράσουν σπίτι.

Έτσι, η κυβέρνηση παρουσίασε ένα πακέτο μέτρων, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η απαγόρευση έκδοσης νέων αδειών για Airbnb αλλά και του καθεστώτος της «χρυσής βίζας».

Σημειώνεται πως, τα ενοίκια και οι τιμές των κατοικιών έχουν εκτοξευθεί στα ύψη στην Πορτογαλία, η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των φτωχότερων χωρών της Δυτικής Ευρώπης. Πέρυσι, πάνω από το 50% των εργαζομένων είχε μισθό λιγότερο από 1.000 ευρώ το μήνα, ενώ μόνο στη Λισαβόνα, τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 37% το 2022.

Οι χαμηλοί μισθοί και τα υψηλά ενοίκια έχουν καταστήσει την αγορά ή ενοικίαση σπιτιού από τους ντόπιους σχεδόν αδύνατη.

«Χρυσή βίζα»

Η Πορτογαλία θα τερματίσει το λεγόμενο πρόγραμμα χρυσής βίζας για νέους ξένους αγοραστές ακινήτων, σε μια προσπάθεια να ανακόψει τις αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων και να αντιμετωπίσει την έλλειψη οικονομικά προσιτής στέγης.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα σε συνέντευξη Τύπου στη Λισαβόνα την Πέμπτη μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η Πορτογαλία «θα καταργήσει την έκδοση νέων golden visa» για να καταπολεμήσει την κερδοσκοπία στα ακίνητα.

Οι ξένοι αγοραστές ακινήτων που επιθυμούν να ανανεώσουν την υπάρχουσα χρυσή βίζα τους θα είναι επιλέξιμοι μόνο εάν τα ακίνητά τους χρησιμοποιηθούν ως δικό τους σπίτι ή εάν αυτές οι μονάδες διατεθούν στην αγορά μακροχρόνιας ενοικίασης, υπογράμμισε.

Οι χρυσές βίζες της Πορτογαλίας σχεδιάστηκαν πριν από μια δεκαετία για υπηκόους εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως μέρος μιας προσπάθειας να διορθωθούν τα δημόσια οικονομικά της χώρας μετά τη διάσωση του 2011 από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Από τότε, η χώρα έχει συγκεντρώσει 6,8 δισεκατομμύρια ευρώ (7,3 δισεκατομμύρια δολάρια), με το 90% αυτών των χρημάτων να πηγαίνουν σε ακίνητα, σύμφωνα με την Πορτογαλική Υπηρεσία Μετανάστευσης και Συνόρων.

Πληθωρισμός 8.3%

Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός στη χώρα «καλπάζει» με ποσοστό 8,3% σύμφωνα με τις τελευταίες καταγραφές με αποτέλεσμα το στεγαστικό πρόβλημα να επιδεινώνεται περαιτέρω.

Ο πρωθυπουργός, Αντόνιο Κόστα δήλωσε ότι η κρίση επηρεάζει πλέον όλες τις οικογένειες, και όχι μόνο τις πιο ευάλωτες.

Δεν είναι σαφές πότε θα τεθούν σε ισχύ τα μέτρα, ύψους τουλάχιστον 900 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Κόστα δήλωσε ότι ορισμένα θα εγκριθούν τον επόμενο μήνα και άλλα θα ψηφιστούν από τους βουλευτές.

Θα εισαχθεί ένας μηχανισμός για τη ρύθμιση των αυξήσεων των ενοικίων, ενώ θα προσφέρονται και φορολογικά κίνητρα στους ιδιοκτήτες που μετατρέπουν τουριστικά ακίνητα σε σπίτια για να τα νοικιάζουν οι ντόπιοι.

Ωστόσο, η βουλευτής του κόμματος του Αριστερού Μπλοκ Μαριάνα Μορτάγκουα επέκρινε τα μέτρα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δίνει φορολογικές ελαφρύνσεις σε ιδιοκτήτες που έχουν ήδη «επωφεληθεί από την κερδοσκοπία (κατοικιών)».

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΡύθμιση στο αθλητικό νομοσχέδιο για συμμετοχή της Πανελλήνιας Ένωσης Διαιτητών Ποδοσφαίρου στη Γ.Σ. της ΕΠΟ
Επόμενο άρθροΠΟΕΔΗΝ για «Αττικόν»: Ασθενείς με παθολογικά προβλήματα νοσηλεύονται με γυναίκες της μαιευτικής κλινικής