Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος αποχαιρέτησε τον Μωυσή Ελισάφ, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, μετά την πολύμηνη μάχη του με τον καρκίνο. Ένας από αυτούς είναι και ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.

Ο πρώην πρωθυπουργός, τον αποχαιρέτισε αναφέροντας πως «Ένας λαμπρός επιστήμονας, ένας δήμαρχος με ανοιχτή σκέψη, μας αποχαιρέτισε χτες». Συνέχισε δε το μήνυμα του λέγοντας ότι «Ο Μωυσής Ελισάφ ήταν ένας οικουμενικός άνθρωπος».

Το μήνυμα των συλλυπητηρίων του Κώστα Σημίτη

«Ένας λαμπρός επιστήμονας, ένας δήμαρχος με ανοιχτή σκέψη, πολέμιος της μισαλλοδοξίας, που άφησε το ποιοτικό του αποτύπωμα στην ιστορία της αυτοδιοίκησης και της πόλης των Ιωαννίνων, μας αποχαιρέτισε χτες.

Ο Μωυσής Ελισάφ ήταν ένας οικουμενικός άνθρωπος. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του.»

Ακύρωση των δραστηριοτήτων του Δήμου Ιωαννίνων

Μετά τον θάνατο του Δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ συγκαλείται σε έκτακτη συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η συνεδρίαση για την απόδοση τιμής θα γίνει αύριο Σάββατο στις 11 το πρωί στην ισόγεια αίθουσα του Δημαρχείου. Από τον Δήμο Ιωαννιτών αποφασίστηκε η ακύρωση όλων των εκδηλώσεων -πολιτιστικών και αθλητικών- που τελούν υπό την αιγίδα του και εντάσσονται στο πρόγραμμα για τα Ελευθέρια της πόλης.

Η κηδεία του Μωυσή Ελισάφ θα γίνει την Κυριακή στις 13:00 στην Ιερά Συναγωγή Ιωαννίνων. Στον ίδιο χώρο η οικογένειά του θα δεχθεί συλλυπητήρια.Επιθυμία της οικογένειας είναι αντί στεφάνων να γίνουν δωρεές υπέρ της Ιεράς Συναγωγής.

Ο πρώτος Έλληνας Εβραίος δήμαρχος

Σε ό,τι αφορά την αυτοδιοικητική του πορεία, είχε διατελέσει επανειλημμένα δημοτικός σύμβουλος και ήταν πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Ιωαννιτών (2011-2014) με δήμαρχο τον Φίλιππα Φίλιο.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ομίλου Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων. Επί 17 συναπτά έτη είναι Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων, είναι μέλος του Δ.Σ. του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος (ΚΙΣΕ) ενώ διετέλεσε επί διετία και Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. του ΚΙΣΕ.

Τον Ιούνιο του 2019 εξελέγη δήμαρχος Ιωαννίνων με την παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή». Η ρωμανιώτικη εβραϊκή κοινότητα των Ιωαννίνων, χάνει ένα εξέχον μέλος της, που επί σειρά ετών ήταν πρόεδρός της, αναδεικνύοντας την ιστορική της διαδρομή στα πέρατα του κόσμου. Ο Μωυσής Ελισάφ έγινε ο πρώτος Έλληνας Εβραίος δήμαρχος, με την εκλογή του να αποτελεί αντικείμενο πολλών δημοσιευμάτων.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΗ KEIRA με τα μπλε μάτια προκαλεί και……προσκαλεί
Επόμενο άρθροΠαπανδρέου: Η απάντηση στα δημοσιεύματα για συνάντηση με Τσίπρα