Στα πλαίσια παρεμβάσεων του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που ”παραδίδει την ύδρευση και την αποχέτευση στους ιδιώτες”, την Παρασκευή 10 Μαρτίου, στις 12:30 μ.μ., κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή Λευτέρη Νικολάου – Αλαβάνο θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη ΔΕΥΑΜΒ.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, ”το νομοσχέδιο – μαμούθ της κυβέρνησης με τίτλο Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, είναι αντιλαϊκό, φοροεισπρακτικό, αντιπεριβαλλοντικό και κατασταλτικό που παραδίδει με γρηγορότερους ρυθμούς νέα πεδία κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους που αφορούν το νερό και τα σκουπίδια.
Με το νομοσχέδιο εντάσσονται νερό και σκουπίδια στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που μετονομάζεται σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ για παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού και των απορριμμάτων.
Με ένα μπαράζ φωτογραφικών διατάξεων, η κυβέρνηση προωθεί την παραπέρα εκμετάλλευση της γης από τους επιχειρηματικούς ομίλους σε βάρος του περιβάλλοντος ενώ προωθεί και την αλλαγή χρήσης γης σε γεωργικές εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας.
Με πρόσχημα την προστασία της ποιότητας υδατικών πόρων, η κυβέρνηση προωθεί έναν επιπλέον στόχο σχετικής οδηγίας της ΕΕ, που αφορά τον έλεγχο της ζήτησης και όχι την αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού, που σήμερα είναι εφικτή με την υπάρχουσα επιστημονική γνώση. Όλα αυτά συμβάλλουν στην αύξηση της τιμής του νερού, για τα λαϊκά νοικοκυριά, όπως απαιτεί η στρατηγική της ΕΕ, στο όνομα της εξοικονόμησης νερού, όπως συμβαίνει και με την Ενέργεια.
Ήδη έχει ξεκινήσει τόσο από τη σημερινή όσο και από την προηγούμενη κυβέρνηση, η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ που λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος, με ευέλικτες μορφές εργασίας, με μείωση προσωπικού και αύξηση των αναθέσεων στους εργολάβους.
Τα σπασμένα θα πληρώσει η λαϊκή οικογένεια, στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας αλλά και της είσπραξης τελών, χαρατσιών και προστίμων που θέσπισαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ.
Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και είναι αδιανόητο να εντάσσεται στη λογική της κερδοφορίας και μόνο μέσα από τον οργανωμένο αγώνα θα διεκδικηθεί η υποχρέωση του κράτους να εξασφαλίζει φθηνά, ποιοτικά και καθολικά τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης.
Για το ΚΚΕ, είναι απαραίτητο να δυναμώσει η πάλη για συνολική ανατροπή της πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού, να ξεριζωθεί ο ανταγωνισμός των χρήσεων και της αξιοποίησης του με γνώμονα το κέρδος, τόσο από ιδιωτικούς ομίλους όσο και από μεικτές επιχειρήσεις και ΣΔΙΤ. Να διεκδικηθεί φθηνό και ποιοτικό νερό και άμεση μείωση όλων των τιμολογίων κυρίως σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, μαζί με μια ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα για την αξιοπρεπή διαβίωση. Να μη διανοηθούν να μετακυλήσουν το ενεργειακό κόστος στα τιμολόγια και σε βάρος των εργαζομένων του κλάδου.
Ακόμη, να ενισχυθεί ο αγώνας για πλήρη και σταθερή εργασία για το σύνολο του κλάδου, με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, προσλήψεις, χωρίς την παρουσία εργολάβων. Να καταργηθεί το νομοθετικό πλαίσιο της κοινοτικής οδηγίας για το Νερό (60/2000) και της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ώστε η διαχείριση των υδάτινων πόρων, που αφορούν την έρευνα, την προστασία και τη διασφάλιση της υδατικής επάρκειας σε κάθε διαμέρισμα να γίνεται με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
Σήμερα, απαιτείται μια ριζικά διαφορετική οργάνωση της οικονομίας, με τις υποδομές και τους υδάτινους πόρους να αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία, με κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής και ενιαίο φορέα διαχείρισης όλων των υποδομών. Έτσι, όλα τα κοινωνικά αγαθά θα είναι κατοχυρωμένα και θα διασφαλίζεται η συνδυασμένη ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών”.

Προηγούμενο άρθροΠου θα γίνουν δωρεάν rapid tests την Παρασκευή στη Μαγνησία
Επόμενο άρθροΕπέστρεψε στις προπονήσεις ο Βιεϊρίνια