Περισσότερο από το αναμενόμενο αυξήθηκαν οι προσλήψεις στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, ενισχύοντας τις ανησυχίες για την ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, οι μισθοδοσίες αυξήθηκαν κατά 311.000 τον Φεβρουάριο, καθώς η αύξηση των θέσεων εργασίας παραμένει υψηλή.

Οι προσλήψεις επιβραδύνθηκε τον Φεβρουάριο, αλλά παρέμειναν ισχυρότερες από το αναμενόμενο παρά τις προσπάθειες της Fed να επιβραδύνει την οικονομία για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Η αύξηση των προσλήψεων –πλην του αγροτικού τομέα-  ήταν σημαντικά πάνω από την εκτίμηση των 225.000 και ένα σημάδι ότι η αγορά εργασίας είναι ακόμη ανθεκτική.

Το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 3,6%, πάνω από τις εκτιμήσεις για 3,4%.

Μείωση αποδοχών

Τα καλά νέα σε σχέση με τον πληθωρισμό είναι ότι οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν 4,6% σε ετήσια βάση, κάτω από την εκτίμηση για 4,8%.

Η μηνιαία αύξηση 0,2% ήταν επίσης κάτω από την εκτίμηση για 0,4%.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των μισθωτών ήταν υψηλότερος από τις προσδοκίες, διαμορφώθηκε χαμηλότερα από τα ισχυρά στοιχεία του Ιανουαρίου όταν η αντίστοιχη αύξηση ήταν 504.000.

H αναψυχή και η φιλοξενία οδήγησαν τη συνολική αύξηση των προσλήψεων με 105.000 επιπλέον θέσεις εργασίας, με τον μέσο όρο εξαμήνου στις 91.000.

Το λιανικό σημείωσε άνοδο 50.000, ο δημόσιος τομέας πρόσθεσε 46.000 και οι επαγγελματικές και επιχειρηματικές υπηρεσίες σημείωσαν αύξηση 45.000 θέσεων μισθωτών.

Οι θέσεις εργασίας που σχετίζονται με πληροφορίες μειώθηκαν κατά 25.000, ενώ οι μεταφορές και οι αποθήκες έχασαν 22.000 θέσεις εργασίας για τον μήνα.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την απασχόληση, στη Wall σημειώθηκαν μεικτές αντιδράσεις, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων κινήθηκαν χαμηλότερα ως επί το πλείστον.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΕνημέρωση της ΑΕΚ για την προσέλευση του κόσμου στο ντέρμπι
Επόμενο άρθροΠροπηλάκισαν τον Γιάνη Βαρουφάκη στα Εξάρχεια