Με βασικά θέματα, την ατμοσφαιρική ρύπανση στο Βόλο, την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, την προσπάθεια εγκατάστασης μονάδας LNG στον Παγασητικό και τη δίκη της 17ης Μαρτίου με κατηγορούμενους πολίτες μετά από μήνυση της ΑΓΕΤ, έγινε την Παρασκευή 10 Μαρτίου, εκδήλωση της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, στην οποία πήραν μέρος πολλοί πολίτες.
Στην εκδήλωση υπήρξε ενημέρωση από τον Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ κ. Λευτέρη Νικολάου-Αλαβάνο και μηνύματα των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Αλέξη Γεωργούλη, Πέτρου Κόκκαλη και του Αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρη Παπαδημούλη, ενώ ακολούθησαν τοποθετήσεις των παρόντων στη συζήτηση που ακολούθησε. Από την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας αναπτύχθηκε το θέμα:
”Η ατμοσφαιρική ρύπανση στην πόλη του Βόλου και η καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ. Επιπτώσεις στην υγεία”, ο Ναπολέων Κολοβός, εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής της Πρωτοβουλίας Πολιτών «ΟΧΙ LNG στον Παγασητικό» μίλησε για τις ”επιπτώσεις στον Παγασητικό από τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)”
και οι τρεις κατηγορούμενοι αναφέρθηκαν στη δίκη της προσεχούς Παρασκευής 17 Μαρτίου.

Το λόγο πήραν επίσης, ο εκπρόσωπος του Πράσινου-Μωβ Δομίνικος Χρυσίδης, ο εκπρόσωπος της Πράσινης Αριστεράς Παντελής Μαστρογιάννης και οι Πάρις Μουτσινάς και Βαγγέλης Ντόβας.
Παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η π. Υφυπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο π. βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου, ο Γραμματέας της Νομ. Επιτροπής του ΚΚΕ Απόστολος Ριζόπουλος, ο π. Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθύμιος Τσάμης, και ο Δημοτικός Σύμβουλος Λεωνίδας Μαυρογιάννης. Στο τέλος της εκδήλωσης εγκρίθηκε ομόφωνα, το παρακάτω ψήφισμα.

”Οι φορείς και πολίτες, που συγκεντρωθήκαμε σήμερα Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023 στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, στο Βόλο, μετά από πρόσκληση της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας (ΠΠΜ), αφού ακούσαμε τις εισηγήσεις πάνω στα θέματα: α) της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της πόλης του Βόλου και της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ-LAFARGE, β) της προσπάθειας εγκατάστασης πλωτής μονάδας αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον Παγασητικό και γ) τις θέσεις των πολιτών που δικάζονται στις 17 Μαρτίου 2023 μετά από μήνυση της ΑΓΕΤ-LAFARGE, την ενημέρωση από τον Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ κ. Λευτέρη Νικολάου-Αλαβάνο, τα βιντεοσκοπημένα μηνύματα των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Αλέξη Γεωργούλη και Πέτρου Κόκκαλη, το μήνυμα του Αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρη Παπαδημούλη και τις τοποθετήσεις των παρόντων στη συζήτηση που ακολούθησε,

ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ:
Ι) Η ατμοσφαιρική ρύπανση στην πόλη του Βόλου είναι έντονη και με επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών. Οι υπερβάσεις των τιμών των αιωρούμενων σωματιδίων ξεπερνούν τα νόμιμα όρια, ενώ δεν υπάρχει δίκτυο πιστοποιημένων σταθμών μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την Πολιτεία. Δεν μετρούνται ρύποι για τους οποίους υπάρχει σχετική πρόβλεψη από τη νομοθεσία. Επιδημιολογικές μελέτες έχουν συσχετίσει την ατμοσφαιρική ρύπανση με προβλήματα υγείας και ιδιαίτερα καρκίνους, εγκεφαλικά και αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία. Η ΑΓΕΤ-LAFARGE καίει εισαγόμενα σκουπίδια με επιδότηση μην έχοντας κατάλληλες προς τούτο εγκαταστάσεις, με κίνδυνο να διαχέονται καρκινογόνες ουσίες οι οποίες δεν μετρούνται πέριξ του εργοστασίου επί του εδάφους. Εκτός της ΑΓΕΤ προβλήματα δημιουργούν και οι βιομηχανίες που βρίσκονται στα δυτικά του Βόλου. Γενικά διαπιστώνουμε ότι παραβιάζεται η Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία.

ΙΙ) Ο Παγασητικός είναι κλειστή θάλασσα, με ευαίσθητο οικοσύστημα, που παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα. Τώρα επιχειρείται η κατασκευή της πλωτής μονάδας LNG ερήμην της τοπικής κοινωνίας που αντιδρά. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχει η εγκατάσταση μιας πλωτής δεξαμενής αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG μέσα στον περίκλειστο κόλπο του Παγασητικού, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν λόγω εγγύτητας σε οικισμούς σε περίπτωση ατυχήματος ή δολιοφθοράς, οι επιπτώσεις στον τουρισμό και την αλιεία, είναι κάποιοι από τους λόγους που οι επιστημονικοί φορείς, βουλευτές του Νομού, η Περιφέρεια, Θεσσαλίας, Δήμαρχοι, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και οι πολίτες λένε ΟΧΙ LNG ΣΤΟΝ ΠΑΓΑΣΗΤΙΚΟ.

ΙΙΙ) Ενώ η ΑΓΕΤ-LAFARGE είναι ένοχη απέναντι στην τοπική κοινωνία, γιατί στο βωμό του κέρδους δεν διστάζει να χρησιμοποιεί, για παραγωγή ενέργειας, επικίνδυνα υλικά σε ακατάλληλες εγκαταστάσεις και αρκετές φορές παραβιάζοντας τη νομοθεσία, δεν σέβεται την τοπική κοινωνία που τη φιλοξενεί, δεν διστάζει να ποινικοποιεί τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των πολιτών που αγωνίζονται για καθαρό αέρα και περιβάλλον.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΟΤΙ:
Για όλα τα παραπάνω η Πολιτεία, επί πολλά χρόνια τώρα, όχι μόνο δεν λαμβάνει μέτρα για την προστασία της υγείας των πολιτών αλλά αντίθετα επιβαρύνει την κατάσταση προσθέτοντας και άλλους ρύπους, χωρίς να μετράει αξιόπιστα την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας. Δεν σέβεται το ευαίσθητο οικοσύστημα του Παγασητικού που είναι πηγή ζωής για την περιοχή. Η Διοίκηση δεν ασκεί καμία εποπτεία για την εφαρμογή της νομοθεσίας και οι βιομηχανίες και όχι μόνο λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Η ΑΓΕΤ-LAFARGE λειτουργεί ως ξένο σώμα εντός της τοπικής κοινωνίας, ποινικοποιώντας τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες, ενδιαφερόμενη μόνο για το κέρδος.

ΖΗΤΑΜΕ:
Καθαρή ατμόσφαιρα στην πόλη και προστασία της υγείας μας. Προστασία του Παγασητικού από ότι μπορεί να τον θέσει σε κίνδυνο. Αθώωση των συμπολιτών μας.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ:
Την απόφασή μας να αγωνιστούμε για καθαρό περιβάλλον”.

Προηγούμενο άρθροΟ Βασίλης Μπισμπίκης… έσπασε τη σιωπή του για το ζεϊμπέκικο που χόρεψε μπροστά στη Δέσποινα Βανδή
Επόμενο άρθροΚέρδισε 20.000 ευρώ στο KINO!!!!