Καταργείται το Ναυτικό-Λαογραφικό Μουσείο στην Αγία Κυριακή Τρίκερι, μετά την παραχώρηση αίθουσας για τη στέγαση μονάδας της Λιμενικής Αρχής. Μετά από δεκαετή αναζήτηση χώρου του Λιμενικού βγήκε δικαστική απόφαση, η οποία εγκρίνει την έξωση του Μουσείου από την αίθουσα και την παραχώρηση της στις τοπικές αρχές. Η απόφαση αυτή προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις, κυρίως από το Σωματείο «Οι φίλοι του Ναυτικού-Λαογραφικού Μουσείου» Αγίας Κυριακής Τρίκερι, το οποίο εδώ και χρόνια διαχειριζόταν το Μουσείο.

Στο Τρίκερι λειτουργούσε εδώ και 20 χρόνια το Μουσείο της Ιστορίας, Ναυτιλίας και Λαογραφίας. Στον οικισμό της Αγίας Κυριακής μέχρι το 2004 στεγαζόταν μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο. Όταν καταργήθηκε το σχολείο, με απόφαση του τότε Νομάρχη Μαγνησίας, ιδρύθηκε το «Εκθετήριο – Μουσείο Ιστορίας της Ναυτιλίας».

Το κτίριο αποτελείται από δύο αίθουσες, στη μια έχει συγκεντρωθεί πλούσιο συλλεκτικό και εκθεσιακό υλικό ναυτικού ενδιαφέροντος, ενώ στην άλλη εκτίθεται το λαογραφικό υλικό του Τρίκερι, όπως κεντήματα, παραδοσιακές φορεσιές και πολλά άλλα εκθέματα. Τη λειτουργία του Μουσείου έχει αναλάβει το αναγνωρισμένο Σωματείο «Οι φίλοι του Ναυτικού-Λαογραφικού Μουσείου» Αγίας Κυριακής Τρίκερι.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Σωματείου η τωρινή Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου από την εκλογή τους το 2019 επιδιώκει να απομακρύνει το Μουσείο από το συγκεκριμένο κτίριο αρχικά με τη στέγαση του προγράμματος «Leader» Αλιείας, το οποίο τελικά δεν προκηρύχτηκε, και στη συνέχεια με την παραχώρηση της μιας εκ των δύο αιθουσών στην τοπική Λιμενική Αρχή, η οποία τελικά εγκρίθηκε.

Οι εκπρόσωποι των «φίλων του Ναυτικού-Λαογραφικού Μουσείου» αναφέρουν χαρακτηριστικά πως «ποτέ η αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία δεν γνωμοδότησε για την επάρκεια και καταλληλότητα του χώρου για να στεγαστεί η Λιμενική Αρχή». Το παραπάνω προβλέπει παρεμβάσεις στον εσωτερικό χώρο σε θέματα διαρρύθμισης, γεγονός που απειλεί με αλλοίωση της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του χώρου.

Το σωματείο κατακρίνει πως η Δικαστική Αρχή που ενέκρινε την απόφαση στέγασης του Λιμενικού σε αίθουσα 80 τετραγωνικών μέτρων που χρησιμοποιούταν για το Μουσείο δεν έλαβε υπόψη της την απόφαση του πρώην Νομάρχη Μαγνησίας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας ότι η χρήση του κτιρίου είναι για συγκεκριμένο σκοπό.

Ακόμη περισσότερο, εκπρόσωποι από το Λιμενικό αλλά και την Δημοτική Αρχή δεν επισκέφτηκαν ποτέ αυτοπροσώπως το Μουσείο, για να ελέγξουν την καταλληλότητα της αίθουσας και το κατά πόσο μπορεί να στεγαστεί επαρκώς μέρος της Λιμενικής Υπηρεσίας. Δεδομένου κιόλας ότι βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Τρίκερι και όχι κοντά στο λιμάνι.

Πέραν των πρακτικών ζητημάτων όμως, αξίζει να σημειωθεί πως στο Μουσείο υπάρχει τα τελευταία 20 χρόνια σπουδαίος λαογραφικός πλούτος και εκθέματα που προωθούν την πλούσια ναυτική ιστορία της περιοχής. Πλέον καθώς δεν υπάρχει επαρκής χώρος για την παρουσίαση όλων των εκθεμάτων, οι διαχειριστές του Μουσείου αναγκάζονται να τα αποσύρουν, με τον χώρο να θυμίζει περισσότερο αποθήκη παρά μουσείο.

Οι «φίλοι του Ναυτικού-Λαογραφικού Μουσείου» τονίζουν πως «αυτή η πρωτόγνωρη αντιμετώπιση δεν τιμά κανέναν και πρωτίστως το ΥΕΝ και το Λ.Σ, θεματοφύλακες της ιστορίας της Ελληνικής Ναυτιλίας του χθες, του σήμερα και του μέλλοντος». Πιο συγκεκριμένα, χαρακτηρίζουν τις τοπικές αρχές ως “ανιστόρητες”, όταν καταφεύγουν σε μέσα όπως δικαστικές εξώσεις για να απομακρύνουν τους διαχειριστές του Μουσείου από τον χώρο. Το σωματείο κατηγορεί ευθέως τη Λιμενική Αρχή αναφέροντας πως «δεν επιτρέπεται η ανικανότητα δέκα χρόνων για εύρεση λύσης στο στεγαστικό πρόβλημα να αποβεί σε βάρος της ιστορίας και του ναυτικού πολιτισμού του Τρίκερι με τη διάλυση του Μουσείου».

Ένα μουσείο που στήθηκε με κόπο, μεράκι σεβασμό και αγάπη στον τοπικό πολιτισμό έφτασε σε σημείο να καταργηθεί.

 

Προηγούμενο άρθροΣυντάξεις: Στις 31 Μαρτίου το επίδομα προσωπικής διαφοράς – Ποσά και δικαιούχοι
Επόμενο άρθροΥπόψη του Κων. Μαραβέγια οι διεκδικήσεις των Εθελοντών Μακράς Θητείας