Μιλάμε πια για πιθανότητα διαγραφής; Αν και μέχρι τώρα η οριστική ρήξη ανάμεσα στην Χαριλάου Τρικούπη και τον Ανδρέα Λοβέρδο έχει αποτραπεί, το σκοινί αρχίζει πλέον και τεντώνεται, για κάποιους επικίνδυνα.

Η διαχείριση που γίνεται σ’ αυτήν την φάση από την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη δείχνει πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να αποσπάσει την προσοχή που έχει πάρει η θέση του για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, το οποίο έχει βάλει το κόμμα στο κέντρο της δημόσιας συζήτησης.

Εχοντας πλέον «ανοίξει μέτωπο» με το Μέγαρο Μαξίμου, δεν θέλει μια εσωκομματική αντιπαράθεση να δώσει αφορμή για εσωστρέφεια και να αλλάξει η ατζέντα –γι’ αυτό, οι τόνοι κρατιούνται ακόμα χαμηλοί από το επίσημο ΠΑΣΟΚ, με στελέχη να σημειώνουν πως ο Ανδρουλάκης έχει και πρόσφατη εντολή από τα όργανα του κόμματος.

Η ενόχληση και το «άδειασμα»

Το «άδειασμα» στον πρώην υπουργό με την φράση περί «πολιτικού παράδοξου», πάντως, σύμφωνα με πηγές κοντά στην ηγεσία, συνεχίζει «να ισχύει στο ακέραιο». Με άλλα λόγια, η ενόχληση για τη διαφοροποίηση δεν έχει υποχωρήσει.

Το ψυχροπολεμικό κλίμα δεν θέρμανε καθόλου από την τηλεοπτική παρουσία του Λοβέρδου (ΣΚΑΪ) το μεσημέρι της Δευτέρας. Ο πρώην υπουργός δήλωσε πως «έβαλε τελεία» στην αντιπαράθεση της προηγούμενης εβδομάδας, επισημαίνοντας πως «εγώ δίνω τη μάχη με όλες μου τις δυνάμεις και μέσα από την παρουσία μου στη Βουλή, δίνω μια μάχη απόλυτης κριτικής σε μια αποτυχημένη κυβέρνηση, με τις γραμμές του κόμματός μου και μέσα από τις τάξεις του κόμματός μου. Και πάω και παρά πολύ καλά», υπενθυμίζοντας όχι μόνο την κοινοβουλευτική του εμπειρία, αλλά και το γεγονός πως «έβαλε πλάτη» στα δύσκολα για τον χώρο.

Παράλληλα, ωστόσο, τόνισε πως κανένας δεν μπορεί να τον ακουμπήσει «με διοικητικά μέτρα» και πως «δεν είναι πρόσωπο που διαγράφεται, δεν είναι από αυτούς που «μπορείς να “φας” εύκολα» -αυτό θεωρήθηκε πρόκληση-πρόσκληση από την πλευρά του Λοβέρδου, η οποία δεν απαντήθηκε από τον Ανδρουλάκη, παρότι υπήρξε παραπομπή στην προηγούμενη διαρροή.

Ουδέν σχόλιο

«Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι σε μείζονα θεσμική και προγραμματική σύγκρουση με το σύστημα Μητσοτάκη. Το προχθεσινό μας σχόλιο ισχύει στο ακέραιο. Για τη σημερινή συνέντευξη, ουδέν σχόλιο», σημείωναν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη.

Πόσο μπορεί να κρατήσει το ίδιο κλίμα;

Αν τα πράγματα μείνουν ως έχουν, τότε το πιο πιθανό είναι πως θα επικρατήσει η ψυχραιμία και η συνειδητοποίηση πως μπροστά στην κρίσιμη μάχη της απλής αναλογικής κανείς δεν μπορεί να είναι εκτός στην προσπάθεια συσπείρωσης της ευρύτερης κεντροαριστερής δεξαμενής, που περιλαμβάνει ψηφοφόρους από τις παρυφές του ΣΥΡΙΖΑ, με καθαρά αντιδεξιό πρόσημο, έως και το προοδευτικό κέντρο.

Με την προϋπόθεση, λένε οι γνωρίζοντες, πως δεν θα πέσει επιπλέον λάδι στην φωτιά από άλλες δημόσιες δηλώσεις. Από την άλλη, υπάρχουν κι εκείνοι που «διαβάζουν» στον έμμεσο διάλογο Λοβέρδου-ηγεσίας μια ρήξη που απλώς περιμένει να συμβεί –και η οποία αναπόφευκτα θα έρθει, είτε πριν είτε μετά την πρώτη κάλπη.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚατήγγειλε κακοδιαχείριση κονδυλίων και παραιτήθηκε η γενική διευθύντρια του ΙΚΥ
Επόμενο άρθροΗθοποιός του «Σασμού» είναι αδερφός του Γιώργου Γεραπετρίτη