Για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, οι εκλογές της 21ης Μαΐου είναι μια ευκαιρία όχι μόνο να μετρήσει τις νέες δυνάμεις του, αλλά και να αποκτήσει μια ισχυρότερη κοινοβουλευτική παρουσία.

Με δεδομένο πως το ποσοστό του κόμματος θα έχει ανέβει σε σχέση με αυτό που ήταν το 2019, οι «εκλογολόγοι» της δημοκρατικής παράταξης μετρούν τις κομματικές δυνάμεις και τις αυξομειώσεις των μετρήσεων για να προσεγγίσουν (στο περίπου) από ποια σημεία του χάρτη θα προέρχεται η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα – παρότι δεν είναι εύκολο αυτή η προσέγγιση να γίνει με ακρίβεια.

Με βάση τις δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους τα κεντροαριστερά στελέχη και τις εκτιμήσεις που προκύπτουν μετά τις σχετικές αναγωγές, το 12% μοιάζει να είναι ένα εφικτό ποσοστό για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο, αναλόγως του ποσοστού των κομμάτων που στο τέλος θα μείνουν εκτός Βουλής, μπορεί να του δώσει από 34 έως και 37 έδρες στην κοινοβουλευτική σύνθεση που θα προκύψει.

Η κατανομή των εδρών

Από αυτές, έμπειρα κεντροαριστερά στελέχη εκτιμούν πως διπλές έδρες αυτή τη φορά το ΠΑΣΟΚ μπορεί να βγάλει και στην πρωτεύουσα. Από τις περιφέρειες της Αττικής, το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί δεύτερη έδρα στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών, αλλά, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, και στον Νότιο. Δύο έδρες, αν τα ποσοστά κινηθούν περί το 12%, θα βγουν επίσης στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, στο Ηράκλειο, αλλά δεν αποκλείεται και στην Αχαΐα.

Τουλάχιστον μία έδρα αναμένεται σε όλες τις περιφέρειες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ ισχυρές πιθανότητες για έδρα έχουν η Ανατολική Αττική και τα Δωδεκάνησα (που εκτός απροόπτου θα επιστρέψουν μετά τις απώλειες του 2019), τα Τρίκαλα ή η Καρδίτσα, τα Γιάννινα, η Εύβοια, αλλά και η ιστορική, για το ΠΑΣΟΚ, Β’ Πειραιά.

Θεωρητικά, αυξημένες πιθανότητες για έδρες έχουν επίσης η Κορινθία, η Μεσσηνία και οι Σέρρες, ενώ μάχη δίνεται και για την Κοζάνη, παρά την αλλαγή των εδρών που ήρθε με την τελευταία απογραφή. Η μεγαλύτερη βαρύτητα δίνεται στις τριεδρικές, όπου το ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει να κερδίσει όσο περισσότερες μπορεί – και, από καραμπόλες, ενδέχεται να κερδίσει (και να χάσει) έδρες εκεί που δεν περιμένει.

Πιο πιθανές περιοχές να εκπροσωπηθούν εκ νέου στη Βουλή που θα προκύψει από την απλή αναλογική είναι αυτές που έχουν βγάλει και σήμερα βουλευτή – Ροδόπη, Ξάνθη, Δράμα, Χαλκιδική, Κιλκίς, Κέρκυρα, Βοιωτία, Αργολίδα και Λακωνία -, ενώ μάχη για μία έδρα δίνεται σκληρά στη Λακωνία και στη Λέσβο. Από διεδρικές, στο ΠΑΣΟΚ «παλεύουν» ειδικά τη Χίο, το Λασίθι και το Ρέθυμνο – για τις δύο τελευταίες περιφέρειες, λαμβάνοντας ως δεδομένο πως τα ποσοστά στην Κρήτη θα είναι γενικά αυξημένα, ενώ έδρα αναμένεται και στην επταεδρική Αιτωλοακαρνανία.

Με αυτή τη μαγιά εδρών και βουλευτών, που δεν είναι καθόλου αμελητέα σε καθεστώς απλής αναλογικής, το ΠΑΣΟΚ όχι απλώς θα έχει τη μεγαλύτερη Κοινοβουλευτική Ομάδα που είχε την τελευταία δεκαετία, αλλά θα επιχειρήσει να καθίσει στο τραπέζι για μια κυβέρνηση συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει το κόμμα για τις προγραμματικές συγκλίσεις και τα πρόσωπα – τα δεδομένα και η πίεση που θα μπορέσει να ασκήσει δεν θα είναι, προφανώς, τα ίδια, σε μια ενδεχόμενη επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση με το σύστημα της αυξημένης αναλογικής.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣεισμός στο Ιόνιο – Ανησυχία σε Κεφαλονιά και Λευκάδα
Επόμενο άρθροΤι λένε τα ζώδια για σήμερα Τετάρτη 5 Απριλίου 2023