Αποχώρησε η δημοτική Αρχή από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, ενώ παρέμειναν στην αίθουσα μόνο η αντιπολίτευση και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου.

Ο Δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος ανέφερε ότι «Ως δημοτική αρχή από το 2014 για θέματα που άπτονται τη ασφάλεια της πόλης ουδέποτε κρυφτήκαμε και είμαστε εδώ για να εξυπηρετούμε τα συμφέροντα της πόλης και μόνο. Το υγροποιημένο αέριο χρήζει της έγκρισης αδειών που δίνονται από την κυβέρνηση και το κράτος και όχι από τη δημοτική αρχή που δεν έχει λόγο σε κανένα από τα θέματα που άπτονται σε κρατικές χορηγήσεις αδειών. Ο δήμος δεν έχει καμία συμμετοχή σε νομοσχέδια που έχουν δρομολογηθεί.

Εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα με απόφασή της η κυβέρνηση “παγώνει” όλες τις διαδικασίες για τις επενδύσεις που σχετίζονται με το lng. Η δημοτική αρχή δεν θα συμμετέχει σε πολιτικά παιχνίδια και σε ιδιωτικά συμφέροντα που κάποιοι αποτυχημένοι πολιτικοί χρησιμοποιούν πολίτες για να τα πετύχουν. Θα κριθούμε όλοι από τον κόσμο. Αν νομίζετε ότι 50,100 θα κάνετε κουμάντο κάνετε λάθος. Φαγωθείτε μόνοι σας».

Ένταση υπήρξε στην αίθουσα όταν η δημοτική αρχή αποφάσισε ν’ αποχωρήσει.

Μετά την αποχώρηση των εκπροσώπων της δημοτικής αρχής με παρότρυνση του Δημάρχου, κ. Μπέου, οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι των φορέων παρέμειναν στον χώρο με τον σκοπό της συνέχισης του συνεδρίου.

Μάλιστα, μετά από λίγο επέστρεψε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, κ. Μουλάς, η παρουσία του οποίου είναι υποχρεωτική για τη συνεδρίαση.

Τον λόγο πήραν στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων που είχαν παραμείνει στον χώρο της συνεδρίασης.

Πιο συγκεκριμένα, η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Καπούλα, τόνισε πως “βρισκόμαστε στο δημοτικό συμβούλιο και οφείλουμε να έχουμε ξεκάθαρη θέση με επιχειρήματα. Αφορούν την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής και γενικότερα την προστασία του περιβάλλοντος. Η πρόταση που έχει δει το φως της δημοσιοότητας από εταιρεία είναι σε μια απόσταση από ακτογραμμή, 50-60μ. Αυτές οι αποστάσεις από χερσαία ζώνη και κατοικημένες ζώνες είναι απαγορευτικές. Σε μια περίπτωση διαρροής του αερίου θα υπάρξουν νέφη μεθανίου που δημιουργούν φαινόμενα ασφυξίας.  Εμείς ως παράταξη σε απόλυτη συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς και υοθετώντας το κείμενο των επιστημονικών φορέων που  είμαστε κάθετα αντίθετοι σε όποια εγκατάσταση εντός του Παγασητικού.”

Στη συνέχεια ο κ. Ιάσων Αποστολάκης εκπρόσωπος της α’ ελάσσονας μειοψηφίας χαρακτήρισε τη διαδικασία ως “ξεφτίλα”, ενώ προσθέτοντας ανέφερε πως “εμείς κάναμε προσπάθεια να γίνει το συμβούλιο. Και είμαστε εδώ.  Ο Δήμος θέλει να γίνει η μονάδα από ό,τι φαίνεται.  Τεκμηριώνεται για ποιο λόγο η υγεία μας απειλείται σοβαρά, θα υπάρξουν προβλήματα στο περιβάλλον και θα πούμε αντίο στον Παγασητικό. Οι Δήμοι της Μαγνησίας πήραν θέση, το ίδιο πρέπει να κάνει και ο Δήμος Βόλου και να τελειώνουμε με το κομμάτι της ανάπτυξης. Ζητάμε ομόφωνη απόφαση κατά της επένδσης”.

Τον λόγο πήρε έπειτα ο εκπρόσωπος της β’ ελάσσονας μειοψηφίας κ. Παπαδούλης, τονίζοντας πως “το αντίτιμο είναι μικρό έναντι της καταστροφής του κόλπου. Είμαστε κατά του LNG όπως έπρεπε να είναι σύσσωμα το δημοτικό συμβούλιο. Οι πιέσεις πρέπει να αυξηθούν, η κοινωνία να ενημερωθεί από επιστήμονες, να μας πουν τα κόμματα τι θέση έχουν”.

Τέλος, μίλησε ο επικεφαλής της ΛΑΣ, κ. Ριζόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο “για μία τεράστια βιομηχανική εγκατάσταση που βάζει σε κίνδυνο τις ίδιες μας τις ζωές. Ο ελληνικός λαός έχει συνειδητοποιήσει ότι όλες αυτές οι επενδύσεις είναι για να αρπάξουν χρήματα από φορολογία, να γίνουν επενδύσεις και οι όμιλοι να έχουν μεγαλύτερα κέρδη.”

Μετά τις τοποθετήσεις και τις εισηγήσεις των εκπροσώπων των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου ο λόγος δόθηκε στους εκπροσώπους των φορέων που ήταν παρόντες για να εκφράσουν την αντίθεση τους στην εγκατάσταση υγροποιημένου αερίου (LNG) στον κόλπο του Παγασητικού.

Πιο συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση μίλησαν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, κ. Στρατηγόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων Δημοσίου κ. Χαρμάνης, ο πρόεδρος Χημικών Θεσσαλίας, κ. Γούναρης, η πρόεδρος του Συλλόγου Διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Κατσαρδή, ο πρόεδρος της ΠΠΜ, κ. Βολιώτης, το μέλος συντονιστικής επιτροπής πολιτών “Όχι LNG στον Παγασητικό”, κ. Κολοβός, ο πρόεδρος της «Προστασία και Ανάπτυξη του Παγασητικού», κ. Γεραμπίνης, ο πρόεδρος Ιδιοκτητών Σκαφών, κ. Πτωχόπουλος και η Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας, κ. Θάλεια Στάχτου.

Σύσσωμοι οι εκπρόσωποι των φορέων εξέφρασαν κατηγορηματικά την αντίθεση τους στο επενδυτικό πρόγραμμα για το LNG στον Παγασητικό.

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, όλοι οι παρόντες δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν θετικά στην πρόταση του να μην πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση του πλωτού σταθμού υγροποιημένου αερίου, εκτός του κ. Μουλά, ο οποίος απείχε.

Δείτε εικόνες: 

Προηγούμενο άρθροΘρίλερ στη Λάρισα: Βρέθηκαν ανθρώπινο κρανίο, οστά και χειρουργικό εξάρτημα σε αποθήκη στον Ευαγγελισμό
Επόμενο άρθροΕθελοντική αιμοδοσία στη μνήμη της Φενίννας Βασιλού