Το πολιτικό θερμόμετρο συνεχίζει να ανεβαίνει, με τους πολιτικούς να συζητούν τα σενάρια των πολιτικών συσχετισμών της επόμενης μέρας.  Η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ, Ιωάννα Γκελεστάθη, η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτη Πέρκα και η υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νάντια Γιαννακοπούλου, μίλησαν στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για τις εκλογές και για τα προγράμματα των κομμάτων ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Τον λόγο πήρε στην αρχή η κ. Γκελεστάθη, η οποία αναφέρθηκε στα προγράμματα των κομμάτων και τις προεκλογικές δεσμεύσεις. «Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι το γνωστό λεφτόδεντρο που απλώς έρχεται τώρα σε νέα ενισχυμένη εκδοχή. Το πρόγραμμά του ΣΥΡΙΖΑ κοστολογείται στα 82 δις ευρώ, και όπως το προηγούμενο πρόγραμμά του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε σε μνημόνιο, εάν ποτέ αυτό εφαρμοζόταν θα οδηγούσε σε 4ο. Επειδή οι πολίτες έχουν εμπειρία του προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ νομίζω ότι δε πρόκειται να ενδώσουν σε αυτή την πλειοδοσία. Υπάρχει και το ζήτημα της αξιοπιστίας των εξαγγελιών. Εμείς ό,τι είπαμε προεκλογικά το εφαρμόσαμε και ό,τι προτείνουμε τώρα έχει μία αξιοπιστία», είπε αρχικά.

«Εμείς λεμέ ότι μπορούμε να εξασφαλίζουμε αυξήσεις μισθών στην 4ετια, μπορούμε να πάμε τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ, κάνουμε μία σειρά πράγματων που βασίζονται στη λογική. Οι αυξήσεις που έχουμε εξαγγείλει δεν είναι υπερβολικές, γιατί θα βασιστούν στην ανάπτυξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ βασίζει όλο του το πρόγραμμά στη φαντασία του», τόνισε η κ. Γκελεστάθη.

Στην συνέχεια, η κ. Πέρκα σχολίασε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εμείς το πρόγραμμά μας το έχουμε κοστολογήσει 5,5 δις ευρώ, για κάθε χρόνο. Το έχει πει από τη ΔΕΘ ο πρόεδρος. Αυτά που προτείνουμε να έχουμε ξαναπεί, τα έχουμε παρουσιάσει ανά θεματική. Μιλάμε εδώ για αλλαγή πολιτικής. Η ΝΔ αυτή την 4ετία έχει αυξήσει το δημόσιο χρέος κατά 44 δις, 40 δις είναι η αύξηση του ιδιωτικού χρέους, το ισοζύγιο πληρωμών έχει εκτιναχθεί και πρώτη φορά είναι τόσο μεγάλο το έλλειμμα, 10 δις απευθείας αναθέσεις, μεγάλη αισχροκέρδεια σε πολλούς τομείς.

Τα υπερκέρδη τα είχαμε υπολογίσει για έναν χρόνο περί τα 2,5 δις ευρώ, δεν μας δόθηκε ποτέ το πόρισμα πως τα 2,5 δις έγιναν 316 εκατομμύρια, γιατί υπάρχει εμπορικό απόρρητο και γενικά απόρρητο παντού. Η κατάσταση είναι δραματική για την πλειοψηφία του κόσμου. Την ίδια στιγμή γίνεται αναδιανομή του πλούτου. Η ιστορία στη χώρα δεν ξεκίνησε το 2015. Σε ό,τι αφορά στους φόρους είναι 4,5 δις ευρώ επιπλέον έσοδα μόνο από το ΦΠΑ που ξέρουμε ότι οι έμμεσοι φόροι π0ληττουν τα ευάλωτα και τα μεσαία στρώματα», υπογράμμισε με τη σειρά της.

«Όλη αυτή τη πραγματικότητα που εμφανίζετε, εάν πάτε σε μία μεσαία γειτονία. Στη Φλώρινα οι αγρότες περιμένουν ακόμα τις επιδοτήσεις από τις καταστροφές, οι κτηνοτρόφοι σφάζουν τα κοπάδια τους λόγω της ενεργειακής κρίσης. Βλέπω κόσμο θυμωμένο», σχολίασε συμπληρωματικά η κ. Πέτη Πέρκα.

Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ

Η κ. Γιαννακοπούλου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ το οποίο έχει παρουσιαστεί από τις 9 Δεκεμβρίου. «Το πρόγραμμα ενός κόμματος δεν γίνεται μόνο για επικοινωνιακούς λόγους όπως βλέπουμε να κάνουν τα δυο κόμματα του μικρού δικομματισμού που το παρουσιάζουν ως πλειοδοσία παροχολογίας. Είμαστε κοντά στο δικό μας πρόγραμμα. Όλη αυτή η πλειοδοσία παροχολογίας, που έχει γίνει στη χώρα δεν μας αφορά. Όλα αυτά τα «ταξίματα», και από τη ΝΔ, η οποία μονίμως οριοποιεί τις καταστάσεις. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, οι Έλληνες πολίτες το θυμούνται πολύ καλά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε η κ. Γιαννακοπούλου: «Εμείς είμαστε εδώ να μιλήσουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα για τα σοβαρά πρόβλημα του κόσμου. Και το παν είναι να ενισχύσουμε το κοινωνικό κράτος, όπως η ενίσχυση του ΕΣΥ. Εκεί που συμφωνούμε για αύξηση της χρηματοδότης του Ταμείου Ανάκαμψης για αυξήσεις μισθών, για να φτιάξουμε ένα σοβαρό εσύ, για τομές στην παιδεία. Ποιες είναι οι τομές που παρουσίασε η ΝΔ; το τι έκανες ο ΣΥΡΡΙΖΑ το θυμόμαστε πολύ καλά».

Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και οι πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες

Η κ. Γκελεστάθη αναφέρθηκε στις μετεκλογικές συνεργασίες.

«Ένα σχόλιο αναφορικά με την υποχρηματοδότηση της υγείας, το 2019 3,8 δις ήταν οι δαπάνες για την υγεία και τώρα είναι 5,2 δις ευρώ. Επίσης δεν μπορεί να αμφισβητηθεί το γεγονός ότι ο βασικός μισθός πήγε από τα 650 ευρώ στα 780 ευρώ», ανέφερε και συνέχισε:

«Όσον αφορά στις συνεργασίες, όπως έχουμε πει, δεν πιστεύουμε στην απλή αναλογική. Πιστεύουμε ότι είναι συνταγή χάους. Δεν φαίνεται μάλλον να προκύπτει κάτι από την 1η κάλπη υπό την έννοια ότι ακούμε και διάφορες τρέλες. Το ΠΑΣΟΚ ξεκινάει λέγοντας ότι δεν παραδέχεται ως υποψήφιο πρωθυπουργό τον πρόεδρο του πρώτου κόμματος. Κατά συνέπεια ξεκινάμε από ένα βασικό πρόβλημα. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι η επιδίωξη μας για αυτοδυναμία δεν βασίζεται σε κάποια πολιτική σκοπιμότητα ούτε εγωισμό.

Η επιδίωξη μας για αυτοδυναμία οφείλεται στο γεγονός ότι οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις είναι πιο αποτελεσματικές, όπως έχει αποδείξει η ιστορία σε αυτή τη χώρα που μας αρέσει δεν μας αρέσει δεν έχει ιδιαίτερη κουλτούρα συνεργασιών, καθώς επίσης και στο γεγονός ότι όπως εξελίσσονται τα πράγματα που οι κρίσεις θα είναι μία συνεχόμενη κατάσταση και μία πραγματικότητα εφεξής, χρειάζονται κυβερνήσεις που μπορούν να δράσουν αποτελεσματικά άμεσα και γρήγορα».

Η κ. Πέρκα μίλησε επίσης για τις μετεκλογικές συνεργασίες και για πιθανή συνεργασία με το ΜέΡΑ25.

«Είμαστε υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας, όπως κάνει όλη η Ευρώπη. Οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις πτώχευσαν τη χώρα. Απευθύνουμε το πρόγραμμα μας και ζητάμε προγραμματική συμφωνία με όλα τα κόμματα της προοδευτικής παράταξης. Ξεκινάμε με το ΠΑΣΟΚ που είναι το πιο κοντινό και βεβαίως ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ. Βεβαίως έχουμε πάρει τις αρνήσεις. Τα κομματα όλα θα πρέπει να αναλάβουν και την ευθύνη των επιλογών τους. Ο κ. Κουτσούμπας έκανε μια απαράδεκτη δήλωση ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η χειρότερη, κρίνοντας τις μνημονιακές κυβερνήσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Εμείς κάνουμε την πρόταση και κάθε κόμμα αναλαμβάνει μία ευθύνη. Να πει είτε συνεργαζόμαστε είτε να προσέλθει σε ένα τραπέζι διαπραγμάτευσης κιαι να κάνουμε προγραμματική συμφωνία»

Τέλος η κ. Γιαννακοπούλου έθεσε το ζήτημα των συνεργασιών.

«Θέλω να κάνω σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ και ο Ανδρουλάκης και δεν είναι Τσίπρας. Και εμείς τοποθετούμαστε πάντα αξιακά όσον αφορά στα μείζονα θέματα της χώρας πόσω μάλλον στις συνεργασίες. Εμείς είμαστε οι μόνοι που εδώ και 1,5 χρόνο έχουμε ξεκάθαρη θέση για τις συνεργασίες. Λέμε ότι θέλουμε ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό, γιατί θέλουμε να έχουμε μία ισχυρή φωνή για να εφαρμόσουμε αυτά τα οποία θέλουμε. Όχι να μπούμε σε μία κυβέρνηση απλώς για να “φτάνουν τα κουκιά”, και να κάνει ό,τι θέλει είτε ο ένας είτε ο άλλος. Δεύτερον ξεπερνάμε πολύ εύκολα το θέμα της προγραμματικής συνεργασίας που για μας είναι το μείζον. Είμαστε πιο κοντά με τις θέσεις μας», δήλωσε.

«Αναφορικά με το ζήτημα του πρωθυπουργού υποστήριξε πως, «το θέμα είναι και ποια πρόσωπα θα μπορέσουν να εκφράσουν αυτή την συναίνεση και την συμφωνία πάνω στις νέες πολιτικές. Εμείς λέμε ότι οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας είναι εκφραστές ενός μοντέλου διακυβέρνησης το οποίο έχει αποτύχει. Η εντολή δεν έχει αυτούς τους κανόνες εάν ο λαός θέλει πρωθυπουργό τον Τσίπρα ή τον Μητσοτάκη θα δώσει αυτοδυναμία».

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚαταδίκη 47χρονης στο Βόλο για κατηγορίες ενός άνδρα μέσω facebook
Επόμενο άρθροΧρ. Τριαντόπουλος: Υπογράφτηκε η προγραμματική σύμβαση για την ανάπλαση του μνημείου των πεσόντων αεροπόρων στον Λαύκο