Ο κ. Τσίπρας (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από Eurokinissi) κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι κρύβεται, αποφεύγει τη συζήτηση για τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και ακολουθεί στρατηγική Τραμπ, ενώ προανήγγειλε ότι η Λούκα Κατσέλη θα έχει ρόλο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Για το ψηφοδέλτιο επικρατείας της ΝΔ

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Κόντρα Τσάνελ αναφέρθηκε κατ’ αρχάς στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ: «Μας αιφνιδίασε αρνητικά η ΝΔ, δεν είδαμε σημαντικές προσωπικότητες, είδαμε κομματικούς ανθρώπους της κυβέρνησης. Αντίθετα με το ψηφοδέλτιο που παρουσίασε πριν τέσσερα χρόνια που είχε σημαντικές προσωπικότητες.

»Τώρα λείπουν οι αξιόλογες προσωπικότητες. Προφανώς δεν θέλουν να ταυτιστούν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ακόμη, για εκπρόσωπο από την ομογένεια επέλεξε έναν Κύπριο τον κ. Στυλιανίδη. Το ψηφοδέλτιο αποπνέει μία φτώχεια».

Για το ότι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ είναι μία γυναίκα απάντησε ότι «εμείς έχουμε γυναίκες παντού και όχι μόνο στο Επικρατείας. Η μεγάλη καινοτομία είναι ότι από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη και από την Κέρκυρα μέχρι τα Δωδεκάνησα έχουμε 50% γυναίκες στα ψηφοδέλτιά μας, είναι κάτι που πρώτη φορά συμβαίνει».

Για το θέμα των συνεργασιών

Για το θέμα των συνεργασιών και της κυβέρνησης συνεργασίας είπε: «Εμείς ζητάμε ισχυρή λαϊκή εντολή. Ζητάμε να νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με το μεγαλύτερο ποσοστό ώστε να φτιάξουμε κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική».

Σε ερώτηση για τον Γιάνη Βαρουφάκη απάντησε με χιούμορ, λέγοντας «με ρωτάτε αν είναι η μεγάλη δύναμη;» και πρόσθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα απευθυνθεί σε όλα τα κόμματα. Αλλά θα αξιολογηθεί και η επιθυμία των κομμάτων να ανταποκριθούν, η διαμόρφωση των συσχετισμών από την κάλπη θα καθορίσει και τις κινήσεις.

»Τώρα, όλα τα κόμματα αποκρούουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι πριν τις εκλογές και θέλουν ψήφους. Αλλά αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση με απλή αναλογική, οι επόμενες εκλογές θα είναι δημοψήφισμα για το ποιος θα βγει πρώτος για να πάρει το μπόνους των 40 εδρών.

»Ρωτάτε εμάς συνεχώς αλλά κανείς δεν ρωτά τον κ. Μητσοτάκη: ποιος είναι ο στόχος σου, να μας πας σε δεύτερη και σε τρίτη εκλογή, με ποιον θα συνεργαστείς; Η τακτική του κ. Μητσοτάκη ήταν τακτική διάλυσης, εκβιασμών διεμβολισμών των άλλων κομμάτων. Πώς θα συζητήσει με τον Νίκο Ανδρουλάκη; Μ’ εμένα έχει διαφορές ο κ. Ανδρουλάκης, αλλά δεν τον παρακολουθούσα ούτε πήγα να διεμβολίσω».

Συνεχίζοντας είπε ότι από τους υπάρχοντες δυνάμει συνδυασμούς προοδευτικής συνεργασίας η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ μπορεί να δώσει κυβέρνηση μακράς πνοής. Αυτό το λένε όλοι οι σοβαροί άνθρωποι εντός και εκτός χώρας.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «για τα μικρά κόμματα ένα θέμα είναι η ευθύνη που θα έχουν με την απλή αναλογική. Αν δεν βγαίνουν τα κουκιά για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ».

Δεν είμαστε στην εποχή του «τι Πλαστήρας τι Παπάγος»

Αναφέρθηκε όμως στον Γιάνη Βαρουφάκη και στον Δημήτρη Κουτσούμπα: «Ο κ. Βαρουφάκης κάνει δώρο στον Μητσοτάκη με τις εμμονές του γιατί του δίνει τη δυνατότητα να ξαναζεστάνει τους φόβους για τις τράπεζες».

Ακολούθως απάντησε στον Δημήτρη Κουτσούμπα που είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε το χειρότερο μνημόνιο και ήταν η χειρότερη κυβέρνηση:

«Δεν μπορεί να βγαίνει ο αγαπητός γραμματέας του ΚΚΕ και να λέει αυτά για τον ΣΥΡΙΖΑ. 2,5 εκ. συμπολίτες μας ήταν εκτός συστήματος υγείας και ο ΣΥΡΙΖΑ τους έβαλε στο σύστημα, δεν μπορεί να λέγονται τέτοια πράγματα. Δεν τιμά ούτε τον ίδιο ούτε το ΚΚΕ.

»Ο κ. Μητσοτάκης έχει χίλιους τρόπους για να βάλει ατζέντα, δεν χρειάζεται τ’ αριστερά κόμματα. Δεν είμαστε στην εποχή ‘τι Πλαστήρας τι Παπάγος’, τι Τσίπρας τι Μητσοτάκης».
Για την κυβέρνηση ειδικού σκοπού απάντησε: «Ποιος είναι ειδικός σκοπός; Δεν υπάρχει. Εμείς ξέρουμε από ειδικούς σκοπούς. Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια. Ειδικός σκοπός είναι τώρα να στηρίξουμε την κοινωνία». Και επανέλαβε ότι «Δεν γνωρίζω πουθενά να κάνουν κυβέρνηση οι ηττημένοι, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές».

Το βασικό τετράπτυχο

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτεταμένα στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ υπό το τετράπτυχο μείωση τιμών, αύξηση μισθών, ρύθμιση χρεών, δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος.

Για τη μείωση τιμών είπε: «Εχουμε καταθέσει ένα ολιστικό πρόγραμμα που απαντά σε μία σειρά προβλήματα της χώρας. Η χώρα έχει χάσει τέσσερα χρόνια, βγήκε από τα μνημόνια από μία κυβέρνηση που πέτυχε εκεί που απέτυχαν οι δύο προηγούμενες.

»Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρέθηκε σε άλλες συνθήκες, είχε τη δυνατότητα να δαπανήσει πάνω από 60 δισ. αλλά παρότι δαπανήθηκαν δεν υπήρξε πρόοδος και βελτίωση στην Υγεία, στην Παιδεία στο εισόδημα των πολιτών.

»Ο στόχος είναι να ξαναβρεί η χώρα τον προσανατολισμό της. Ο στόχος είναι να μην ζει η μεσαία τάξη με κουπόνια. Ο στόχος της χώρας δεν είναι να μείνουμε στην Ευρώπη, αυτό είναι δεδομένο, αλλά να γίνουμε Ευρώπη.

»Το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα είναι το χαμηλότερο μαζί με τη Βουλγαρία. Ο στόχος είναι η σύγκλιση με την Ευρωζώνη, όχι να γίνουμε Βουλγαρία ή Ρουμανία. Οι περισσότερες χώρες μας προσπέρασαν και εμείς πήγαμε προς τον πάτο.

»Εκεί μας έχει καταντήσει η περίοδος των μνημονίων και η πολιτική Μητσοτάκη. Αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική σε 4 χρόνια δεν θα υπάρχει μεσαία τάξη».

Για την ακρίβεια

Αναφερόμενος στην ακρίβεια είπε: «Η ακρίβεια, λέει η κυβέρνηση είναι διεθνές φαινόμενο. Ομως η Ελλάδα έχει αρνητικές πρωτιές στην Ευρώπη, στην τιμή της ενέργειας, της βενζίνης αλλά όπως και στα σούπερ μάρκετ. Το ευρώ που είχαμε στην τσέπη μας είναι 40% υποτιμημένο. Και αντί να συζητάμε αυτά, συζητάμε για τον Κασιδιάρη, τον Βαρουφάκη τον Βελόπουλο.

»Ο κ. Μητσοτάκης πετάει την μπάλα στην εξέδρα. Η μείωση τιμών μπορεί να γίνει με τη μείωση του ΦΠΑ και με αύξηση των ελέγχων στην αγορά. Η διατήρηση του ΦΠΑ όταν ο πληθωρισμός τρέχει είναι ένα είδος κρατικής αισχροκέρδειας. Η κυβέρνηση είχε 4,5 δισ. ευρώ αύξηση εσόδων το 2022, είναι χρήματα που τα χρειάζεται ο κ. Μητσοτάκης για να δίνει επιδόματα που τελικά καταλήγουν ξανά στις εταιρείες.

»Μόνο στην Ελλάδα δεν είχαμε μείωση του ΦΠΑ. Η ακρίβεια είναι εισαγόμενο πρόβλημα αλλά η αισχροκέρδεια είναι της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Γιατί δεν πέφτει ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης; Υπάρχει τρόπος να πέσουν οι τιμές και σε συνδυασμό με την αύξηση των μισθών να δοθεί ανάσα στα χαμηλά εισοδήματα και στη μεσαία τάξη».

Για τους μισθούς

Ακολούθως κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη πως «υποκριτικά είπε ότι θα αυξηθεί ο μισθός αλλά ο ΟΟΣΑ μας ενημέρωσε ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που είχε μείωση 7,5% το 2022. Το 2019-2022 είχαμε μείωση και του ονομαστικού μισθού και τώρα ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται ότι θα αυξήσει τον μέσο μισθό στα 1500 ευρώ. Είναι σαν να λέει ο λύκος ότι θα φυλάξει περισσότερα πρόβατα».

Απέδωσε δε το πρόβλημα στη νεοφιλελεύθερη στρατηγική Μητσοτάκη για αναδιανομή του εισοδήματος από τους πολλούς στους λίγους. Την ίδια στιγμή, που μειώνονται οι πραγματικοί μισθοί, είπε, 15 μεγάλες επιχειρήσεις είχαν ρεκόρ κερδοφορίας 20ετίας.

Για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «Το δικό μας είναι το πιο επεξεργασμένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα που έχει παρουσιάσει αντιπολίτευση. Δεσμευόμαστε από την πρώτη μέρα για κατώτατο μισθό 880 ευρώ, για ξεπάγωμα των τριετιών, θέσπιση Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής σε ετήσια βάση και μετά να παραδώσουμε τη δυνατότητα στους συλλογικούς εταίρους για διαπραγματεύσεις.

»Επίσης, θα δοθούν 10% αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν να δουν αύξηση 14 χρόνια. Επαναφέρουμε τις συλλογικές συμβάσεις, καταργούμε το έκτρωμα του νόμου Χατζηδάκη με το οποίο καταργήθηκε η υποχρεωτικότητα του οκταώρου και δεν πληρώνονται οι υπερωρίες. Θα είναι ένα πλαίσιο ανάσας με μείωση τιμών και αύξηση μισθών».

Για το αν υπάρχουν δυνατότητες σε σχέση με την ΕΕ, απάντησε: «Αυτά εφαρμόζονται σε μία σειρά χώρες γιατί όχι και στην Ελλάδα» και πρόσθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα θα πάρει μία πρώτη ευκαιρία και όχι δεύτερη για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του».

Η ΝΔ πουλάει φόβο

Επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, λέγοντας: «Είναι αστεία η ρητορική του κ. Μητσοτάκη. Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε τα μνημόνια. Δεν είναι τυχαία στρατηγική είναι η στρατηγική της Altright, είναι στρατηγική Τραμπ. Εμείς παρουσιάσαμε το ίδιο πρόγραμμα τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τότε μας είχαν πει ότι το πρόγραμμα κοστίζει 24 δισ., στη συνέχεια είπαν 46 δισ. και μετά 84 δισ. Η ΝΔ κάνει το μαύρο άσπρο και πουλάει φόβο».

Στο ερώτημα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να βάλει ατζέντα απάντησε: «Η ΝΔ έχει τη μιντιακή υπεροπλία. Αν θέσει ένα θέμα αυτό θα παιχθεί σε όλα τα ΜΜΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αυτή τη δυνατότητα. Εμείς μιλάμε για πρόγραμμα και για τα θέματα της καθημερινότητας, για τους πλειστηριασμούς, για το δυστύχημα των Τεμπών και τις ευθύνες του κράτους, για την πανδημία και κανείς δεν θέλει να συζητά γι’ αυτά αλλά για τον Γεωργούλη, τον Κασιδιάρη, τον Μπογδάνο και τη Λατινοπούλου.

»Ο πρωθυπουργός δεν κάνει εκλογές. Εχει έναν αμερικανό σύμβουλο και αντιγράφει τις τακτικές του Τραμπ. Εμείς επιμένουμε να συζητάμε για τα προβλήματα. Ο κ. Μητσοτάκης πετάει την μπάλα στη εξέδρα και κρύβεται, δεν έρχεται σε ντιμπέιτ και έχει το θράσος να λέει ότι το δίλημμα είναι ‘Μητσοτάκης ή Τσίπρας’. Τι είναι αυτό που φοβάται; Τη σύγκριση φοβάται. Εχει ένα μεγάλο έλλειμμα αυτοπεποίθησης».

Για τις συντάξεις είπε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει «επαναφορά της 13ης σύνταξης και καταβολή των αναδρομικών. Θα δούμε αν θα τα δώσουμε μεμιάς ή με δόσεις, ανάλογα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες. Θα δώσουμε και τη δυνατότητα σ’ αυτούς που δεν πήραν το 7,5% λόγω της προσωπικής διαφοράς να πάρουν την αύξηση».

Εκκληση στους νέους ψηφοφόρους

Ο κ. Τσίπρας έκανε έκκληση στους νέους ψηφοφόρους να πάνε στις κάλπες: «Είναι επιλογή Μητσοτάκη 250.000 ψηφοφόροι να μην πάνε στην κάλπη γιατί θα δουλεύουν σ’ εποχικές εργασίες, αυτό οφείλεται στο ότι αν πάνε στις κάλπες δεν θα ψηφίσουν τον Μωυσή.

»Κάνω κάλεσμα στους νέους ανθρώπους να πάνε στην κάλπη. Αν γίνει αυτό, οι δημοσιολόγοι και οι δημοσκόποι δεν θα έχουν που να κρυφτούν το βράδυ των εκλογών. Το κρίσιμο είναι ποιοι θα πάνε στην κάλπη».

Αναφέρθηκε στο στεγαστικό πρόβλημα και στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκινά από την αύξηση των επιδομάτων ενοικίου για τα νέα ζευγάρια και πρόσθεσε: «Αλλά αυτό δεν θα λύσει το πρόβλημα. Θα αντιμετωπιστεί μ’ ένα πολύ σοβαρό πρόγραμμα δημιουργίας προσιτής κοινωνικής στέγης, μέσα από την τράπεζα στέγης.

»Σ’ αυτή θα ενταχθούν οικίες που σήμερα ανήκουν στο δημόσιο αλλά θα δοθούν κίνητρα ώστε και οι ιδιώτες να φέρουν τις οικίες τους για μία διάρκεια πέντε ετών. Το επόμενο σκέλος είναι να καταπολεμήσεις τη μάστιγα του Airbnb. Ο τρίτος πυλώνας είναι να φτιαχτούν νέες κατοικίες είτε μόνο από το δημόσιο είτε με ΣΔΙΤ».

Η προστασία της πρώτης κατοικίας

Για την προστασία της πρώτης κατοικίας είπε ότι «αυτή τη στιγμή 700.000 υποθήκες έχουν περάσει στα funds. Το σύνολο του κόστους των δανείων που αντιστοιχούν σ’ αυτά είναι 40 δισ. Το σχέδιο Ηρακλής έχει βαλτώσει. Η μόνη δυνατότητα να πάρουν τα λεφτά τους τα funds είναι μ’ ένα τσουνάμι πλειστηριασμών.

Εμείς έχουμε επεξεργαστεί μία λύση win win που θα αποτρέψει το τσουνάμι των πλειστηριασμών αλλά και εκείνοι που έχουν τα δάνεια να έχουν ένα εύλογο κέρδος. Το καλό νέο για την κυβέρνηση είναι ότι θα έχει πλέον τη δυνατότητα να νομοθετήσει χωρίς την παρέμβαση της ΕΚΤ, εφόσον τα δάνεια έφυγαν από τις τράπεζες και πέρασαν στα funds.

Εχουμε ένα σχέδιο που βάζει μία εποπτική αρχή και παράλληλα φορολογούνται αλλά καταργούμε και το πτωχευτικό της ΝΔ ενώ καθιερώνουμε την υποχρεωτικότητα του εξωδικαστικού μηχανισμού». Σημείωσε ότι στο πρόγραμμα αυτό είχε συμβολή η Λούκα Κατσέλη που θα έχει ρόλο σε μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Turkaegean στην Υγεία

Αναφερόμενος στην Υγεία, τόνισε: «Με την πανδημία υποστήκαμε ένα μεγάλο σοκ. Η χώρα βρέθηκε στις χειρότερες θέσεις από άποψη θανάτων. Αντί όμως να κάνουμε συλλογική προτεραιότητα την αναβάθμιση του Συστήματος Υγείας, τώρα η κυβέρνηση το αφήνει ακόμη πιο απαξιωμένο, η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία είναι δραματική.

»Εχουμε ηθική υποχρέωση απέναντι στους ανθρώπους που δώσανε τη μάχη στην πανδημία, γιατρούς και νοσηλευτές να τους εντάξουμε στο Σύστημα. Για να έχεις όμως περισσότερους γιατρούς πρέπει να δώσεις κίνητρα, δηλαδή καλύτερους μισθούς. Εμείς λέμε 2000 ευρώ μισθός πρωτοδιοριζόμενου γιατρού και ανάλογη διαμόρφωση του μισθολογίου.

Θα μας πούνε που θα βρείτε τα λεφτά για τους γιατρούς εκείνοι που έδωσαν 10 δισ. σε κλειστούς διαγωνισμούς και απευθείας αναθέσεις. Στην Κέρκυρα μία γυναίκα έχασε το παιδί της γιατί δεν υπήρχε αεροκομιδή. Στο Καστελόριζο μεταφέρθηκε στην Τουρκία. Turkaegean στην υγεία. Να τα χαιρόμαστε τα Ραφάλ, αλλά αν δεν έχουμε ένα super puma για να μεταφέρουμε ασθενείς είμαστε για κλάματα».

Κύκλωμα διεφθαρμένων αστυνομικών

Αναφέρθηκε στα θέματα ασφάλειας λέγοντας ότι «Σήμερα μετά από δύο χρόνια πανηγυρίζουμε γιατί είχαμε συλλήψεις για τον Καραιβάζ. Υπάρχει ένα εκτεταμένο κύκλωμα διεφθαρμένων αστυνομικών. Επί των ημερών μας η ΕΥΠ τους παρακολουθούσε, η ΕΥΠ παρακολουθούσε την Greek mafia ενώ τώρα διοικείται από την Greek mafia».

Σε ερώτηση για τις αλλαγές σε προσωπικό που θα κάνει αν κερδίσει τις εκλογές απάντησε: «Οι άνθρωποι που είναι εκεί θα φύγουν τρέχοντας το βράδυ των εκλογών. Ωστόσο το θέμα είναι αν θ’ αλλάξουν οι πρακτικές και οι επίορκοι που υπάρχουν μέσα στα σώματα.

»Θα πρέπει ο διοικητής της ΕΥΠ να εκλέγεται με διευρυμένη πλειοψηφία από την επιτροπή θεσμών της Βουλής. Θα πρέπει να προσδιοριστεί η έννοια της εθνικής ασφάλειας, δεν θα μπορεί η εισαγγελέας να παρακολουθεί όποιον θέλει».

Ακολούθως προειδοποίησε: «Τα εγκλήματα σε βάρος της δημοκρατίας δεν θα ξεχαστούν, η επόμενη βουλή θα τα διερευνήσει μέχρι τέλους».

Για την καταστολή

Για την καταστολή από τα ΜΑΤ είπε: « Είναι θέμα της πολιτικής ηγεσίας το κλίμα που θα εμπεδωθεί στην Αστυνομία. Και οι αστυνομικοί νέα παιδιά είναι και εκτεθειμένα στη βία και στο έγκλημα είναι, ωστόσο υπάρχει ένα κλίμα ατιμωρησίας. Η ΕΛ.ΑΣ θα πρέπει να καθαρίσει από τους επίορκους και ο αστυνομικός να στηριχτεί».
Δωδεκάνησα Σέρρες Πειραιάς

Στο ερώτημα γιατί επέλεξε τις Σέρρες, την Α’ Πειραιά και τα Δωδεκάνησα, τις τρεις περιφέρειες που θα είναι υποψήφιος, απάντησε ότι για Δωδεκάνησα ήταν μία επιλογή για να τιμήσει τον Νεκτάριο Σαντορινιό και πρόσθεσε:

«Οι άλλες δύο επιλογές έχουν συμβολικό χαρακτήρα, για τις Σέρρες θεωρώ ότι δεν υπάρχουν κάστρα και είναι η στιγμή ακόμη και οι συντηρητικοί πολίτες να ψηφίσουν για τη ζωή τους. Πειραιάς είναι το μεγάλο λιμάνι και θέλουμε να έχουμε ένα δυνατό ψηφοδέλτιο για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Είναι λιμάνι που εμείς του δίνουμε μεγάλη σημασία. Είμαι εκεί για να τιμήσω την πόλη».

Πηγή: ΑΠΕ

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΤαυτοποιήθηκε ο άνανδρος που έβαζε το πιτ μπουλ του να σκοτώσει γατάκια – Ποιος είναι
Επόμενο άρθροΗ Ριάνα θα είναι η Στρουμφίτα στη νέα ταινία της Paramount