Ο δήμαρχος Βόλου με μακροσκελή δήλωσή…….του, αναφέρεται στα όσα έγιναν το τελευταίο χρονικό διάστημα στο Βόλο για να μην εγκατασταθεί στον Παγασητικό, πολύ κοντά στην πόλη, μονάδα μεταφόρτωσης φυσικού αερίου ”LNG”. Η δήλωση αναλυτικά:

”Την εβδομάδα που μας πέρασε, και λίγες ακόμα πιο πριν, γίναμε μάρτυρες, όχι όλοι είναι η αλήθεια και θα εξηγήσω παρακάτω γιατί, μιας γραφικής προσπάθειας από ορισμένους κύκλους, κομματικούς, κυρίως, να αναδείξουν το θέμα της πραγματοποίησης μιας επένδυσης και συγκεκριμένα αυτής της αποθήκευσης και μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον Βόλο σε θέμα ζωής και επιβίωσης της ίδιας της πόλης στο πλαίσιο της λογικής «Αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με τις απόψεις μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα».

Και η πραγματικότητα είναι μία: Η περίφημη αυτή επένδυση βρίσκεται «παγωμένη» και γιατί φαίνεται πως αλλάζουν η πρόθεση και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, αλλά και γιατί γίνονται και δεύτερες σκέψεις από τους ίδιους τους επενδυτές καθώς πλέον η διεθνής ζήτηση φυσικού αερίου υποχωρεί θεαματικά και πιθανότατα τέτοιου είδους επενδύσεις θα καταστούν ασύμφορες και ζημιογόνες.

Επιχειρήθηκε, λοιπόν, η σύμπτυξη ενός μετώπου από εκπροσώπους των διαφόρων αυτοαποκαλούμενων πολιτικών και οικονομικών «ελίτ», των αυτοαναγορευθέντων «γκουρού» της επιστήμης και των μόνιμων ξωτικών της δήθεν οικολογίας, συνολικά μιας ολιγάριθμης και ετερόκλητης ομάδας, ως προς τις επιδιώξεις, τα κίνητρα και τα συμφέροντα των μελών της και που με την μέθοδο του… τενεκέ επιχείρησαν να προσελκύσουν την προσοχή της κοινωνίας, που – και εδώ – τους έστρεψε επιδεκτικά την πλάτη.

Αναμφίβολα το θέμα του LNG είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, που πρέπει να εξεταστεί και να μελετηθεί εξονυχιστικά. Υπάρχουν τα οικονομικά και κοινωνικά πλεονεκτήματα από μια τέτοιου μεγέθους επένδυση, υπάρχουν, επίσης, οι σοβαρές επιφυλάξεις για θέματα δημόσιας ασφάλειας και υγείας και προστασίας του Περιβάλλοντος. Επειδή, όμως, είναι τόσο σοβαρό και ευαίσθητο θέμα είναι προφανές ότι δεν μπορεί να αναλυθεί από όλους αυτούς που εμφανίστηκαν σαν μαχητές του περιβάλλοντος και προστάτες των πολιτών, χωρίς να έχουν την ενημέρωση και την πληροφόρηση, όπως όλοι μας άλλωστε, που απαιτείται για να εκφράσουμε ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη άποψη.

Ετσι σε μια συνεδρίαση – παρωδία του Δημοτικού Συμβουλίου, με συμμετοχή των μειοψηφιών και μόνο, όπου προσωπικότητες και ονόματα άξια να συμπρωταγωνιστήσουν στις παραστάσεις του λαοφιλούς Μάρκου Σεφερλή και πάντως όχι στην τοπική πολιτική και κοινωνική ζωή, αποδύθηκαν σε μια αυτοαποθέωση και σε απόδοση σε εαυτούς και αλλήλους επαίνων και θαυμασμού για την μαχητικότητα, την θέληση και την αποφασιστικότητά τους να αποτρέψουν μια επένδυση για την οποία ομολογούν ότι δεν γνωρίζουν τι ακριβώς αφορά. Απλώς κάτι άκουσαν στην Μπερλίνα…

Από κοντά, ψαρεύοντας σε θολά νερά, αχυράνθρωποι και μπροστινοί της «σκοτινής» περιόδου, όπου η πόλη βούλιαζε και οι πολίτες υπέφεραν, και οι οποίοι έχοντες αναγάγει το ψεύδος και την συκοφαντία σε… επιστήμη λασπολογούν ασύστολα επιχειρούν να ανακτήσουν τις τύχες της πόλης, επανερχόμενοι σαν… πολιτικά ζόμπι και φυσικά όχι από την πόρτα αλλά από το παράθυρο.

Οι πολίτες του Βόλου, ωστόσο, γνωρίζουν γιατί το έχουν έμπρακτα βιώσει ότι τόσο εγώ, ως Δήμαρχος, όσο και συνολικά η σημερινή Δημοτική Αρχή και στα θέματα Υγείας και Δημόσιας Ασφάλειας, και πρωτίστως σε αυτά, εκπτώσεις δεν κάνουμε. Λειτουργούμε με σύνεση, σοβαρότητα και διαφάνεια εξετάζοντας κάθε πτυχή του θέματος, ώστε να μπορούμε να παρέμβουμε άμεσα και αποτελεσματικά όπου και όποτε δει. Χωρίς κραυγές, λαϊκισμούς, υποκρισίες και θεατρινισμούς.

Δεχθήκαμε την μομφή ότι φέραμε κρυφά τους ενδιαφερόμενους επενδυτές γιατί δήθεν έχουμε εξαρτήσεις και δεσμεύσεις! Ναι, τόσο κρυφά που η παρουσίαση των σχεδίων τους έγινε σε αίθουσα του Δημαρχείου, με απευθείας μετάδοση από όλα σχεδόν τα ΜΜΕ ακριβώς για να πληροφορηθεί κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης τις λεπτομέρειες. (Ενδεχομένως να θυμούνται πρακτικές του παρελθόντος με τους ικέτες χαρτζιλικίου από συγκεκριμένους «ευεργέτες», αλλά.. δεν είμαστε όλοι ίδιοι)

Μας αποδίδουν την… κατηγορία, μέσω του νέου ανέκδοτου του «άτυπου περιφερόμενου Εισαγγελέα» (!) ότι αποδεχόμαστε άκριτα την πραγματοποίηση της επένδυσης την ίδια ώρα που οι ίδιοι διαμαρτύρονται γιατί δεν έχει κατατεθεί και δοθεί στη δημοσιότητα καμία από τις πολλές και ειδικές μελέτες που η Εθνική Νομοθεσία και οι Διεθνείς συμβάσεις απαιτούν. Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κανείς την σοβαρότητα και την αξία των λόγων τους.

Καθώς οι πρώτοι που ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε καμία επένδυση αν προηγουμένως δεν κατατεθούν οι μελέτες που θα παρέχουν εγγυήσεις για την δημόσια υγεία και ασφάλεια και το περιβάλλον, είμαστε εμείς. Αλλά πώς να αξιολογήσουμε και να κρίνουμε με βάση τις εισηγήσεις των αρμόδιων ειδικών επιστημόνων και φορέων ( και όχι βέβαια με βάση την άποψη κάθε νεκρανεστημένου βαψομαλλιά ή η κάθε επίδοξης μαμής της ιστορίας) όταν ακόμα δεν έχουν κατατεθεί; Με βάση τις μικροκομματικές σκοπιμότητες; Τις μωροφιλοδοξίες κάθε τύπου που χόρτασε χρήματα και ψάχνει απεγνωσμένα τη «δόξα», έστω και σαν πιόνι; Τα καραγκιοζιλίκια διάφορων γραφικών, που βλέπουν καθημερινά να περιθωριοποιούνται όλο και περισσότερο και κραυγάζουν υστερικά μήπως τους προσέξουν;

Διαμαρτύρονται γιατί δήθεν δεν εκφράσαμε τη γνώμη μας προς την ΡΑΕ και όταν ερωτούνται αν έχουν υπόψη τους κάποια περίπτωση που η έκφραση αντίθετης γνώμης άλλαξε την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, απαντούν όχι, αλλά… Μνημείο υπευθυνότητας!

Συμπερασματικά: Εμείς ως σημερινή και – με τη βοήθεια και τη στήριξη των πολιτών – αυριανή Δημοτική Αρχή δεν πρόκειται να αποδεχθούμε ο,τιδήποτε εκτιμηθεί βάσιμα ότι είναι επιζήμιο και συνιστά ελάχιστη έστω απειλή για την πόλη και τους πολίτες. Επειδή, όμως, δεν λειτουργούμε με αγκυλώσεις, ιδεοληψίες και διαφόρων τύπων ονειρώξεις, συνεχίζουμε να λειτουργούμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, ιεραρχούμε και αντιμετωπίζουμε υπαρκτά και πιεστικά προβλήματα που η ζωή καθημερινά γεννά και σε κάθε περίπτωση δεν μαχόμαστε με σκιές και ανεμόμυλους. Μόνο μας κριτήριο είναι η ικανοποίηση των καλώς εννοουμένων συμφερόντων της πόλης και των πολιτών”.

Προηγούμενο άρθροΣκληρή γλώσσα Χρήστου Βενέτη κατά Αχιλλέα Μπέου για το ”LNG”
Επόμενο άρθροΣκοτώθηκε 60χρονος σε τροχαίο