Στα 16 ανήλθαν τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια της Μαγνησίας που συμμετείχαν στις εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα ή διαφορετικά της ελληνικής Pisa κατά τα διεθνή πρότυπα, που επικεντρώνεται στις γνώσεις των μαθητών στη Γλώσσα και τα Μαθηματικά.
Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν χθες με τους μαθητές στα Δημοτικά να διαγωνίζονται για τρεις και περίπου ώρες. Λόγω διακοπής ρεύματος δεν κατέστη δυνατόν να γίνουν οι εξετάσεις στο Γυμνάσιο Σκοπέλου.

Στα υπόλοιπα σχολεία, όπως αναφέρθηκε από τις διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας όλα κύλησαν ομαλά. Μάλιστα φαίνεται ότι και οι εκπαιδευτικοί δεν συμμετείχαν στην κινητοποίηση που είχαν εξαγγείλει τα συνδικαλιστικά τους όργανα.

Περίπου 11.000 μαθητές συμμετείχαν στον ελληνικό διαγωνισμό PISA. Σημειώνεται πως η Ελλάδα κατετάγη 42η σε 77 χώρες στον διεθνή διαγωνισμό PISA το 2018 στην κατανόηση κειμένου. Επίσης ήταν 43η μαζί με την Κύπρο σε 78 χώρες στα μαθηματικά και 44η σε 78 χώρες στις φυσικές επιστήμες.

Τα Δημοτικά της Μαγνησίας που συμμετείχαν στις εξετάσεις, ήταν τα 1ο, 7ο, 13ο και 31ο Βόλου, το 6ο Νέας Ιωνίας, Κάτω Λεχωνίων, Καλών Νερών, Σούρπης και Μηλίνας.
Αντίστοιχα τα Γυμνάσια ήταν μεταξύ άλλων τα εξής: 4ο, 8ο Βόλου, Μουσικό Βόλου, Νέας Αγχιάλου, Αργαλαστής, Σκιάθου.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση προβλεπόταν η διενέργεια, σε εθνικό επίπεδο, εξετάσεων διαγνωστικού χαρακτήρα για τους μαθητές/τριες της ΣΤ’ τάξης των Δημοτικών σχολείων και της Γ’ τάξης των Γυμνασίων. Οι διαγνωστικές εξετάσεις αφορούσαν σε θέματα σχετικά με τα περιεχόμενα των προγραμμάτων σπουδών στα γνωστικά αντικείμενα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών με σκοπό την έγκυρη και αξιόπιστη διάγνωση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των μαθητών και μαθητριών, σύμφωνα με τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα, όπως αυτά αναφέρονται ή περιγράφονται στα Προγράμματα Σπουδών των ανωτέρω γνωστικών αντικειμένων.

Για το σχολικό έτος 2022-2023 στις διαγνωστικές εξετάσεις συμμετείχαν οι μαθητές της Στ’ Δημοτικού από 300 Δημοτικά Σχολεία της χώρας και της Γ’ Γυμνασίου από 300 Γυμνάσια της χώρας. Τα σχολεία που επελέγησαν αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα από το σύνολο των σχολείων της χώρας, ανά βαθμίδα εκπαίδευσης (εκτός από τα ειδικά σχολεία, τα ξενόγλωσσα σχολεία και τα μειονοτικά σχολεία της Θράκης). Εφαρμόστηκε διαδικασία στρωματοποιημένης δειγματοληψίας.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι ανώνυμα και δεν συνεκτιμώνται από τους/τις εκπαιδευτικούς κατά την αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών/-τριών στα συγκεκριμένα μαθήματα. Σε κάθε περίπτωση το Ι.Ε.Π. αναλαμβάνει να διαφυλάξει το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων των μαθητών που θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις, βάσει των διατάξεων του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων.

Προηγούμενο άρθροΣυνέντευξη με τον κο Τσιμπανάκο Δημήτρη υποψήφιο βουλευτή ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μαγνησίας
Επόμενο άρθροΑπό την Καλαμπάκα ο 29χρονος ειδικός φρουρός που σκοτώθηκε στην Αθήνα