Πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στην ΕΨΑ μέσω της κοινής εταιρείας που σύστησε με τα αδέλφια Τσαούτου που ελέγχουν το 75% της εταιρείας αναψυκτικών αποκτά η ”SMERemediumCap” του Νίκου Καραμούζη.

Σε δηλώσεις του στο Euro2day.gr ο κ. Καραμούζης ανέφερε: «αποκτούμε την καταστατική πλειοψηφία στην ΕΨΑ. Κάνουμε μια σημαντική επένδυση και σκοπεύουμε να προχωρήσουμε και σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου».

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από αρκετούς μήνες διαπραγματεύσεων με την οικογένεια Τσαούτου και αφού είχε προηγηθεί το ναυάγιο των συζητήσεων που είχε στα μέσα της περασμένης χρονιάς η οικογένεια Τσαούτου με τη ΔΕΛΤΑ.

Το μετοχικό κεφάλαιο της κοινής εταιρείας που ίδρυσαν η SMERemediumCap με τα αδέλφια Τσαούτου, η «ΑΓΡΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Ε.» έχει ορισθεί στα 5,213 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 3.400.305,74 ευρώ είναι μετρητά, και ολοσχερώς καταβεβλημένα και το υπόλοιπο ποσό 1.812.694,26 ευρώ εισφορές σε είδος.

Ο βασικός μέτοχος της νέας εταιρείας με ποσοστό 65,22% είναι η ”SMERemediumCap”, ο Μιχαήλ Τσαούτος ελέγχει ποσοστό 14,15%, αντίστοιχο ποσοστό κατέχει η Παναγιώτα Τσαούτου και 6,48% η Ήβη Αναστασία Μοσκαχλαΐδή.

Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από τους: Κωνσταντίνο Καραφωτάκη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, και μέλη τους κ.κ. Μιχαήλ Τσαούτο, Νικόλαο Καραμούζη, Νικόλαο Ζορμπά και Παναγιώτα Τσαούτου.

Αντικείμενο της κοινής εταιρείας του κ. Νίκου Καραμούζη με την οικογένεια Τσαούτου είναι οι υπηρεσίες παροχής συμβουλών στρατηγικής διαχείρισης, υπηρεσίες εταιρειών χαρτοφυλακίου, υπηρεσίες χημικών δοκιμών και αναλύσεων, το χονδρικό εμπόριο αναψυκτικών και εμφιαλωμένων νερών, και το χονδρικό εμπόριο μπύρας.

Σημειώνεται ότι στην ΕΨΑ μέτοχος μειοψηφίας με ποσοστό 25% είναι η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων Α.Ε. (ΒΙΚΟΣ Α.Ε.) συμφερόντων της οικογένειας Σεπετά, η οποία δηλώνει άγνοια για τις τελευταίες εξελίξεις.

Η ΕΨΑ, από τα πλέον ιστορικά εγχώρια ”brands” του κλάδου των αναψυκτικών, πέτυχε το 2021 πωλήσεις 9,169 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 19,35% σε σχέση με το 2020, ενώ οι ζημιές της περιορίσθηκαν στα 353.685 ευρώ από ζημιές 1,263 εκατ. ευρώ το 2020. Ο δανεισμός της ανέρχεται στα 5,316 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις το 2021 ήταν 2,064 εκατ. ευρώ. Το μερίδιο της εταιρείας παραμένει σχεδόν αμετάβλητο την τελευταία 3ετία στο 2,1% σε αξία και 2,3% σε όγκο. Η ΕΨΑ από την περασμένη Άνοιξη ανέλαβε για λογαριασμό της PepsiCo Hellas την παραγωγή των αναψυκτικών ΗΒΗ σε κουτί αλουμινίου. Η συμφωνία είναι τριετής.

Προηγούμενο άρθροΤροχαίο στην Κηφισίας: «Το μόνο που θέλω είναι να ζήσει το παιδί μου» – Σοκαρισμένη η μητέρα του 3χρονου κοριτσιού
Επόμενο άρθροΠου θα γίνουν δωρεάν rapid tests την Παρασκευή 2 Ιουνίου στη Μαγνησία