Φωτιά στις αγορές αναμένεται να βάλουν οι δηλώσεις του προέδρου της JPMorgan, Ντάνιελ Πίντο, σχετικά με την επιτοκιακή πολιτική της Fed.

Eκτιμά ότι η Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι και στο 5,5%, πριν σταματήσει για να δει εάν η νομισματική σύσφιγξη επηρεάζει τον πληθωρισμό, όπως αναφέρει το MSN.

Σημάδια επιβράδυνσης της οικονομίας

«Η παγκόσμια και η αμερικανική οικονομία, προς το παρόν, πάνε καλά», δήλωσε ο Πρόεδρος και Chief Operating Officer Daniel Pinto στη Διάσκεψη Στρατηγικών Αποφάσεων του Bernstein.
Παράλληλα όμως, σημείωσε ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις επιβράδυνσης.

«Βλέπει» ύφεση

Επιπλέον, ο Πίντο υποστήριξε ότι αργά ή γρήγορα θα υπάρξει ύφεση, αλλά δεν βλέπει σοβαρή οικονομική κρίση.

«Καθώς η Fed ξεκίνησε την ποσοτική σύσφιγξη, τα επίπεδα καταθέσεων μειώθηκαν και μπορεί να συνεχίσουν να μειώνονται ελαφρά μέχρι τα μέσα του 2024»,τόνισε ο Πίντο. «Τότε είναι πιθανό οι τράπεζες να ανακτήσουν τις καταθέσεις, αφού θα έχει τελειώσει η αύξηση των επιτοκίων της Fed», πρόσθεσε.

Θα συνεχιστούν εξαγορές και συγχωνεύσεις

Ο Πίντο πιστεύει ότι η τάση για εξαγορές από μεγαλύτερες τράπεζες θα συνεχιστεί. «Μπορείς να είσαι κερδοφόρος μόνο αν είσαι παίκτης μεγάλης κλίμακας», είπε.

Επίσης, εκτιμά ότι το 2023 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για την επενδυτική τραπεζική, αλλά βλέπει βελτίωση από το 2024 και μετά.

Εμπορικά ακίνητα

Στα εμπορικά ακίνητα, «έχουμε ένα πολύ συντηρητικό χαρτοφυλάκιο», επισήμανε ο Πίντο, αναφερόμενος στην JPMorgan.

«Βλέπω μια ευκαιρία για τη JPMorgan  να διαδραματίσει ρόλο στην αναχρηματοδότηση χαρτοφυλακίων εμπορικών ακινήτων, ειδικά των ακινήτων χαμηλότερης ποιότητας. Το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης είναι σε περιφερειακές και μικρότερες τράπεζες», πρόσθεσε.

Ο δανεισμός

Σύμφωνα με τον Πίντο, οι πιστωτικοί όροι γίνονται αυστηρότεροι στις περιφερειακές τράπεζες. Αλλά το πρόβλημα είναι  ότι η ζήτηση για δάνεια είναι μειωμένη καθώς τα επιτόκια αυξήθηκαν. «Οι μεγάλες τράπεζες, ωστόσο, δεν έχουν αλλάξει τα πρότυπα δανεισμού μέχρι στιγμής», υποστηρίζει.

Ο πρόεδρος της JPMorgan δήλωσε επίσης, ότι οι αναχρηματοδοτήσεις μειώνονται κατά 95%, οι αγορές προέλευσης μειώθηκαν κατά 50% και οι προμήθειες στεγαστικών δανείων μειώθηκαν κατά 75% από τις κορυφές τους.

«Δεν υπάρχει τεράστια ζήτηση δανείων σε κανένα τμήμα», σημείωσε ο Πίντο.

«Η JPMorgan θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την αστάθεια ή τις πτώσεις καθώς η εταιρεία ήταν «πολύ συντηρητική και πειθαρχημένη στον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τον κίνδυνο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Ot.gr

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΤέλος από την Παρί ο Ράμος
Επόμενο άρθροΑνείπωτη θλίψη για τον 43χρονο αστυνομικό που παρασύρθηκε στην Κατεχάκη- Ποιος ήταν