Όσο πλησιάζει η μέρα που θα ανοίξουν οι κάλπες της 25ης Ιουνίου, με τα θέματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και της αντιπαράθεσης για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης να παραμένουν στην επικαιρότητα, τόσο επιστρέφουμε στο μείζον ζήτημα της οικονομίας, με σημείο αιχμής τα προγράμματα των δύο κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία.

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παρουσιάζει τη δική του, «θετική» ατζέντα για την επόμενη τετραετία, επιμένοντας στη λογική της συνέπειας λόγων και έργων, ο Αλέξης Τσίπρας έχει περάσει στην κατά μέτωπο επίθεση, κάνοντας λόγο για «προγραμματική απάτη» της Νέας Δημοκρατίας.

«Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2024»

Οι αυξήσεις των μισθών, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη, δεν γίνονται με υπουργικές αποφάσεις. Γίνονται με επενδύσεις και μείωση της ανεργίας.

Για τον κατώτατο μισθό, τόνισε πως θα υπάρξει νέα αύξηση τον επόμενο χρόνο, με την επιδίωξη να φτάσει στα 950 ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας, σημειώνοντας πως η ανάπτυξη της οικονομίας αντανακλάται στην αύξηση των μισθών.

Όσο μεγαλύτεροι οι ρυθμοί ανάπτυξης, τόσο μεγαλύτερες θα είναι και οι αυξήσεις, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, στην περιοδεία του στην Σαλαμίνα, ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε εκ νέου πως η επόμενη τετραετία θα είναι «η τετραετία των καλύτερων μισθών» για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα.

«Μας λένε, ‘πώς θα πετύχετε τους καλύτερους μισθούς;’. Τους λέω, για να δούμε τι πετύχαμε την περασμένη τετραετία. Έβλεπα τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ, πήγαμε από μέσο μισθό 1.050 ευρώ σε μέσο μισθό 1.200 ευρώ μέσα σε μία τετραετία», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Και επανέλαβε πως «θα φτάσουμε το μέσο μισθό στην πατρίδα μας στα 1.500 ευρώ και τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ. Με περισσότερες επενδύσεις, με περισσότερες θέσεις εργασίας, με εργοδότες οι οποίοι θα είναι διατεθειμένοι να πληρώνουν καλύτερους μισθούς, γιατί θα ψάχνουν εξειδικευμένο προσωπικό».

«Καλύτεροι μισθοί και μείωση φόρων»

Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι η ακρίβεια στα τρόφιμα παραμένει, λέγοντας πως δεν αντιμετωπίζεται με ενισχύσεις τύπου Market Pass και επιδόματα, αλλά με καλύτερους μισθούς και περαιτέρω μείωση φόρων.

«Με κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος σε βάθος τετραετίας, με αύξηση του αφορολόγητου για κάθε παιδί», προσέθεσε.

Όπως ανακοίνωσε, το νέο ενιαίο μισθολόγιο θα ψηφιστεί έως το τέλος του έτους και θα περιλαμβάνει αύξηση των επιδομάτων θέσης και οριζόντια αύξηση στα οικογενειακά επιδόματα – «οριζόντια και ανεξάρτητα από τις άλλες αυξήσεις», επισήμανε.

Δήλωσε, επίσης, ότι η αύξηση του αφορολόγητου στα 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Και φυσικά, μετά την συντριπτική νίκη της ΝΔ στις κάλπες της 21ης Μαΐου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να σχολιάσει πως «η τοξικότητα δεν είχε αντίκτυπο στο εκλογικό αποτέλεσμα – πλέον μιλάμε περισσότερο προγραμματικά», ενώ διεμήνυσε για μία ακόμη φορά πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαψευστεί, καθώς «όλα τα μέτρα» της ΝΔ βρίσκονται στο Μεσοπρόθεσμο και «αποδείξαμε πως όλα όσα υποσχόμαστε τα κάνουμε».

«Όλα στον αέρα»

Προεκλογικά «ψέματα» χαρακτηρίζει τις εξαγγελίες του αντιπάλου του ο Αλέξης Τσίπρας.

Δίνοντας τη «μάχη της Κρήτης» από το Ρέθυμνο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως η Νέα Δημοκρατία «δεν έχει εντάξει ούτε μία από τις υποσχέσεις της στο Μεσοπρόθεσμο που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Άρα, είναι όλα στον αέρα», είπε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε πως «η πραγματικότητα είναι ότι σχεδιάζουν τα επόμενα τέσσερα χρόνια να μειώσουν τις δαπάνες για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων κατά 730 εκατομμύρια και να μειώσουν τις πρωτογενείς δημόσιες δαπάνες κατά 1,1 δισ.».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε, επίσης, πως δεν θα αυξήσουν τους μισθούς, όπως λένε, στα 1.500 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα, αλλά «οι πραγματικές αυξήσεις στα τέσσερα χρόνια θα είναι μόλις 1,4%».

«Αυτό είναι το πρόγραμμα το οποίο φανερά έχουν καταθέσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Προγραμματική απάτη»

Λίγο αργότερα, άλλωστε, την σκυτάλη πήρε η Κουμουνδούρου, παραθέτοντας αναλυτικά τα δεδομένα σχετικά με το «πραγματικό» οικονομικό πρόγραμμα της Πειραιώς, «όπως αυτό αποτυπώνεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, που η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ κατέθεσε τον περασμένο Απρίλιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Σε αντίθεση με αυτά που υποστηρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως η ΝΔ, «στην προσπάθεια της να αντικρούσει τα επιχειρήματά μας, επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την θέση της, ξεσκεπάζοντας μόνη της την προγραμματική της απάτη».

«Το Πρόγραμμα Σταθερότητας», επισημαίνει, «περιλαμβάνει μόνο ένα από τα μέτρα του προεκλογικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, αυτό της μεταρρύθμισης του ενιαίου μισθολογίου του δημοσίου από το 2024 με κόστος 0,3%. Τα υπόλοιπα μέτρα που ενσωματώνει το Σενάριο Βάσης του Προγράμματος Σταθερότητας είναι μέτρα που είναι ήδη σε ισχύ εδώ και καιρό και προφανώς δεν αποτελούν προεκλογικές εξαγγελίες προς μελλοντική υλοποίηση», τονίζει χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις προσλήψεις στο Δημόσιο, που έγινε πεδίο νέας αντιπαράθεσης μεταξύ των εκπροσώπων των δύο κομμάτων, της Πόπης Τσαπανίδου και του Άκη Σκέρτσου, ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «λαθροχειρία», σημειώνει πως «σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-25, ο προγραμματισμός νέων προσλήψεων, δηλαδή η διαφορά προσλήψεων – αποχωρήσεων της γενικής κυβέρνησης, την τριετία 2023-25 αθροίζεται σωρευτικά στις 12.900».

«Η Νέα Δημοκρατία όμως δεσμεύεται για 50.000 νέες καθαρές προσλήψεις σε βάθος τετραετίας, το κόστος των οποίων, σύμφωνα με τον κύριο Σκέρτσο, έχει συμπεριληφθεί στις προβλέψεις του βασικού σεναρίου του Προγράμματος Σταθερότητας 2023-26», αναφέρει για να καταλήξει πως «είτε οι υπόλοιπες 37.100 νέες καθαρές προσλήψεις θα γίνουν στο τέλος της περιόδου αυτής, με πολύ σημαντική επιβάρυνση του μισθολογίου του δημοσίου, είτε η ΝΔ κοροϊδεύει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες».

Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει ότι υπάρχει μία σειρά ακοστολόγητων μέτρων στο πρόγραμμα Μητσοτάκη, «χωρίς το δημοσιονομικό περιθώριο για να τις υλοποιήσει», ενώ τονίζει πως η ΝΔ χρησιμοποίησε τον πληθωρισμό ως «κρυφό φόρο».

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣυγκέντρωση και πορεία στον Βόλο για τα τρία χρόνια από το θανάσιμο τραυματισμό του Βασίλη Μάγγου
Επόμενο άρθροΔημήτρης Αποστόλου: Είμαι ο τελευταίος που θα χρεωθεί ομοφοβία, αλλά με φοβίζει που προσπαθούν να το επιβάλλουν με το ζόρι