Εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην παραλία του Βόλου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, ενώ θα συνεχιστεί το απόγευμα μεταξύ τις 6 και τις 9 το βράδυ. Την δράση διοργανώνει ο Σύλλογος Θαλασσαιμίας Νομού Μαγνησίας, σε συνεργασία με την Κινητή Μονάδα της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Βόλου και τη συμμετοχή εθελοντικών ομάδων και άλλων φορέων. Η Κινητή Μονάδα της Υπηρεσίας Αιμοδοσία έχει τοποθετηθεί δίπλα από το κτίριο Παπαστράτου, όπου κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να προσέλθει και να δώσει ζωή.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν επίσης ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού.

Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη εορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Ιουνίου και είναι αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση του κοινού για την προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας αλλά ταυτόχρονα τιμά τον εθελοντή αιμοδότη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ). Το μήνυμα του Π.Ο.Υ. για την καμπάνια φέτος είναι: «Ζούμε, επειδή ΕΣΥ προσφέρεις-Δώσε αίμα, δώσε πλάσμα, μοιράσου τη ζωή, μοιράσου συχνά» και επικεντρώνεται κυρίως στους πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς, τονίζοντας την αναγκαιότητα για τακτική προσφορά αίματος και πλάσματος.

H πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών «Η Αλληλεγγύη» κ. Ανδρομάχη Ροϊλού έθεσε ως έναν μεγάλο στόχο την ευαισθητοποίηση της νεολαία γύρω από την αιμοδοσία. Πιο συγκεκριμένα, η κ. Ροϊλού εξήγησε πως “έχει μεγαλώσει ο κόσμος που έδινε αίμα, καθώς μετά τα 65 δεν μπορούμε να είμαστε αιμοδότες”. Έτσι αντιλαμβανόμαστε πως η δεξαμενή αιμοδοτών είναι αναγκαίο να ανανεώνεται συνεχώς. “Δέκα λεπτά από τη ζωή και τον χρόνο μας σώζουν μια ολόκληρη ζωή” ήταν το μήνυμα της κα. Ροϊλού, η οποία χαρακτήρισε το αίμα ως “απαραίτητο και αναντικατάστατο αγαθό”.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Θαλασσαιμίας Νομού Μαγνησίας, κ. Δέσποινα Λουκάκη, χαρακτήρισε την 14η Ιουνίου ως “μέρα χαράς, γιορτής, τιμής και απεριόριστης ευγνωμωσύνης”, υπερτονίζοντας το μήνυμα του Π.Ο.Υ, το οποίο ανέφερε πως είναι “η δική μας ζωή, πολλοί από εμας ζουν αποκλειστικά και μόνο επειδή υπάρχουν εθελοντές αιμοδότες”.

‘Οσον αφορά τη σημαντικότητα του αίματος και τις ιδιαιτερότητές του, η κ. Λουκάκη τόνισε πως “το αίμα αν και το πολυτιμότερο αγαθό, δεν μπορεί να πωληθεί σε κανένα φαρμακείο και να κατασκευαστεί σε κανένα εργαστήριο, ο μόνος τρόπος για να το έχουμε είναι μέσω αιμοδοσίας”.

Κλείνοντας, η κ. Λουκάκη ανέφερε χαρακτηριστικά πως στα νοσοκομεία “το αίμα θα έπρεπε να περιμένει τους ασθενείς, όχι οι ασθενείς το αίμα”.

Προηγούμενο άρθροΕκδήλωση για το Περιβάλλον από την «Συμμαχία για τον Βόλο»
Επόμενο άρθροΥπήρχε αμηχανία στη συνάντηση με την Αλεξάνδρα Παναγιώταρου