Με 100 εκατ. δολάρια δεσμεύτηκε να συνεισφέρει στην έρευνα για την ψυχεδελική θεραπεία ο επονομαζόμενος «φαινόμενο των επιχειρήσεων», Μπλέικ Μικόσκι, ιδρυτής των πάνινων παπουτσιών Toms που κατέκτησαν όλον τον κόσμο εν ριπή οφθαλμού τα τελευταία χρόνια.

Την ανακοίνωση έκανε ο επιχειρηματίας ο οποίος άλλαξε την ιστορία της μόδας και των επιχειρήσεων σε σχέση με τη φιλανθρωπία, στο MarketWatch. Τα χρήματα θα βοηθήσουν στη χρηματοδότηση ακαδημαϊκών ιδρυμάτων που διερευνούν τις δυνατότητες των ψυχεδελικών θεραπειών για τον άγχος, την κατάθλιψη, τη διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), καθώς και μη κερδοσκοπικών οργανισμών που συμβάλλουν στην πρόσβαση ασθενών σε ψυχεδελικές θεραπείες.

Η ψυχεδελική θεραπεία αξιοποιεί παραισθησιογόνα όπως το LSD και η ψιλοκυβίνη, ή τα «μαγικά» μανιτάρια, που νομιμοποιήθηκαν πρόσφατα στο Όρεγκον και στο Κολοράντο. Άλλα φάρμακα που μπορούν να αλλάξουν τη διάθεση και την αντίληψη -όπως η κεταμίνη και το MDMA, επίσης γνωστά ως έκσταση- δεν είναι κλασικά ψυχεδελικά, αλλά περιλαμβάνονται ευρέως στην έρευνα και στις συζητήσεις πολιτικής που προκαλούν ευρύτατο ενδιαφέρον για αυτήν τη μορφή θεραπείας.

Δεδομένων των ραγδαίων εξελίξεων στον τομέα, «πρέπει πραγματικά να το κάνουμε σωστά, και πρέπει πραγματικά να χρηματοδοτούνται σωστά αυτά τα ιδρύματα και οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί», να εκπαιδεύονται θεραπευτές και οι κλινικές να ανοίγουν και να λειτουργούν ομαλά, είπε ο Μικόσκι.

Τα 100 εκατομμύρια που δεσμεύτηκε να διαθέσει ο επιχειρηματίας ισοδυναμούν με περίπου το ένα τέταρτο της καθαρής θέσης της εταιρείας του και αποτελεί ορόσημο στη μεταμόρφωση της εικόνας των ψυχεδελικών στο ευρύ κοινό.

Αποβάλλοντας λίγη από τη φήμη τους για επικίνδυνα πάρτι με ουσίες, τα ψυχεδελικά κερδίζουν την προσοχή κορυφαίων επιστημόνων, της φαρμακευτικής κοινότητας, των εταιρειών  βιοτεχνολογίας και των επενδυτών.

Η έρευνα έχει προχωρήσει αρκετά και ήδη κάποια φάρμακα έκαναν μια προσπάθεια να εισέλθουν στην αγορά και το κυριότερο οι εταιρείες που τα αναπτύσσουν έχουν προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον, αντλώντας κεφάλαια από τους επενδυτές και τα venture capitals.
Και όχι άδικα, καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα τομέα της φαρμακευτικής, τα έσοδα του οποίου έως το 2028 θα μπορούσαν να αγγίξουν τα 8,3 δισ. δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Προσωπική εμπειρία

Ο 46χρονος Μικόσκι  είπε ότι το ενδιαφέρον του για τα ψυχεδελικά φάρμακα χρονολογείται από το 2017, όταν ένας φίλος του που επέστρεφε από ένα ταξίδι στην Κεντρική Αμερική περιέγραψε την εμπειρία του με το ayahuasca, ένα ψυχεδελικό φυτικής προέλευσης που παρασκευάζεται σε τσάι. Ως επιχειρηματίας υπό έντονη πίεση για απόδοση, εξήγησε,  αποφάσισε να το δοκιμάσει μόνος του.

Η εμπειρία «με άνοιξε και με συνέδεσε περισσότερο με την πίστη μου στον Θεό, με έκανε να νιώσω ότι ήμασταν όλοι συνδεδεμένοι και όλα ήταν καλά και τέλεια», είπε. «Επέστρεψα απλώς νιώθοντας ότι αυτή ήταν πιο ισχυρή από οποιαδήποτε θεραπεία που είχα κάνει ποτέ».

Αργότερα δοκίμασε θεραπεία υποβοηθούμενη από MDMA, είπε, η οποία τον βοήθησε επίσης να επεξεργαστεί ζητήματα που η παραδοσιακή θεραπεία με συζήτηση είχε αφήσει άλυτα.

Πιστεύοντας ότι πολλοί άνθρωποι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από παρόμοιες θεραπείες, ο Μικόσκι άρχισε να υποστηρίζει οικονομικά ακαδημαϊκές ομάδες και την Πολυεπιστημονική Ένωση για Ψυχεδελικές Σπουδές, ή MAPS, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό.

Συμμετείχε επίσης στην πρωτοβουλία ψηφοφορίας του Κολοράντο του περασμένου έτους, η οποία νομιμοποίησε την ψιλοκυβίνη και άλλες ψυχεδελικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένης της ιμπογκαΐνης, η οποία έχει αποδείξει ότι μπορεί να θεραπεύσει τις διαταραχές χρήσης ουσιών.

Ο επιχειρηματίας έχει ήδη δώσει περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια στην έρευνα και στην πρόσβαση στα ψυχεδελικά, είπε, και σχεδιάζει να δίνει περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για 18 ακόμη χρόνια.

Επιφυλακτικός στην αρχή

Ο ίδιος ομολόγησε ότι ήταν επιφυλακτικός στην αρχή σε σχέση με τη δημόσια υποστήριξη της έρευνας για φάρμακα που είναι σε μεγάλο βαθμό παράνομα. Αλλά, με την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση του κοινού και την αποδοχή της δυναμικής των φαρμάκων αυτών για θεραπείες ψυχικών διαταραχών, είπε, βρήκε το θάρρος να αναλάβει μια μεγάλη δημόσια δέσμευση.  «Είναι σημαντικό άνθρωποι σαν εμένα να βάζουν το όνομά τους και τα χρήματά τους για να δείξουν ότι αυτό είναι πραγματικά μια πορεία προς τα εμπρός», τόνισε.

Η μεγαλύτερη δωρεά

Τα 100 εκατ. δολάρια του Μικόσκι «είναι η μεγαλύτερη δωρεά που έχουμε δει ποτέ στον χώρο των ψυχεδελικών», δήλωσε ο Joe Green, πρόεδρος του Psychedelic Science Funders Collaborative, μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που υποστηρίζει τη φιλανθρωπία στον τομέα και μέλος του συμβουλίου της MAPS. Τώρα που η έρευνα έχει κάνει μεγάλα βήματα για να υποστηρίξει τη χρήση των φαρμάκων ως θεραπείες ψυχικής υγείας, αυτά τα χρήματα μπορούν να βοηθήσουν να διασφαλιστεί ότι «αυτά θα έρθουν πραγματικά στον κόσμο με ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο», είπε ο Green.

Ο Μικόσκι σχεδιάζει να δημοσιοποιήσει τη δέσμευσή του στο συνέδριο ψυχεδελικής επιστήμης της Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies – που χαρακτηρίζεται ως «το μεγαλύτερο συνέδριο για ψυχεδελικά φάρμακα στην ιστορία.

Ας σημειωθεί ότι ήδη, δημόσιες εταιρείες, όπως οι Atai Life Sciences, Compass Pathways, και Cybin CYBN, αναπτύσσουν θεραπείες που βασίζονται σε ψυχεδελικές ουσίες.

Ο Μικόσκι έχει κάνει επίσης κάποιες επενδύσεις στον χώρο των ψυχεδελικών, χωρίς, ωστόσο, να έχει ως κίνητρο το κέρδος.

Έχει επενδύσει στη Mind Medicine η οποία αναπτύσσει «φάρμακα εμπνευσμένα από ψυχεδελικά» που στοχεύουν στη θεραπεία των υποκείμενων αιτιών της δυσφορίας στον εγκέφαλο. Επίσης, συνέβαλε στη χρηματοδότηση μιας εταιρείας κοινωφελούς χαρακτήρα που συνδέεται με τη MAPS, η οποία λαμβάνει το MDMA μέσω της διαδικασίας έγκρισης του FDA – μια επένδυση που θα αποφέρει μερίσματα όταν η θεραπεία διατεθεί στο εμπόριο, όπως είπε.

Πηγή ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΕσπευσμένα στο Νοσοκομείο Βόλου 20χρονη
Επόμενο άρθροΗ Σάκκαρη προκρίθηκε στον ημιτελικό του Βερολίνου