Σκληρή δουλειά υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εφόσον επανεκλεγεί και, από ό,τι φαίνεται, δεν περίμενε την ορκωμοσία της νέας του κυβέρνησης για να σχεδιάσει την επόμενη ημέρα.

Ήδη, έκανε την πρώτη σύσκεψη στο Μαξίμου για το μεταναστευτικό, αφού την Πέμπτη ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, που θα συζητήσει και αυτό το κρίσιμο θέμα, ενώ την Τετάρτη συνεδριάζει το νέο Υπουργικό Συμβούλιο και, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Υπουργείο Οικονομικών, σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, καθώς η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο μέτωπο της οικονομίας και των προεκλογικών δεσμεύσεων για την εφαρμογή μίας σειράς μέτρων υπέρ των πολιτών.

Παράλληλα, με το φλέγον για τα νοικοκυριά ζήτημα της ακρίβειας – το οποίο, άλωστε, ήταν και το κορυφαίο πρόβλημα σε όλες τις δημοσκοπήσεις – κάνει «ποδαρικό» η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αφού αναμένεται να ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέτρα για την καταπολέμησή της.

Όπως αποκάλυψε κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής ο νέος υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, η καταπολέμηση της ακρίβειας και του πληθωρισμού είναι προτεραιότητα της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα στο Καλάθι του Νοικοκυριού, ο κ. Σκρέκας, είπε ότι μέτρα όπως αυτό θα συνεχιστούν, αφού βοήθησαν στην τιθάσευση του πληθωρισμού.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι οι τιμές συνεχίζουν να τραβάνε την… ανηφόρα στα ράφια των σούπερ μάρκετ, με σημαντικές αυξήσεις να καταγράφονται ακόμα και σε εβδομαδιαία βάση σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Επιπλέον, δεν φαίνονται πολύ… αισιόδοξα για τους καταναλωτές τα κυβερνητικά σχέδια για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, αφού ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ουσιαστικά, προδιέγραψε το τέλος των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος.

«Μουδιασμένος» αλλά σε ετοιμότητα ο ΣΥΡΙΖΑ

«Τραυματισμένος» από δύο διαδοχικές εκλογικές ήττες, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να «σηκώσει κεφάλι», διατηρώντας μία μαχητική αντιπολιτευτική γραμμή απέναντι στην κυβέρνηση.

Κάνοντας λόγο για «κολλητούς» και μεταγραφές «απαξιωμένων πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που εξαργύρωσαν την πολυετή υπηρεσία τους στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο», σχολίασε τη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός απέδειξε από την πρώτη ημέρα της νέας του θητείας ότι αντιμετωπίζει την ψήφο των πολιτών ως «λευκή επιταγή».

Στη συνέχεια, μάλιστα, ανέβασε τους τόνους και δια στόματος της γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνιας Σβίγκου, απέδωσε μεγάλες ευθύνες για την άνοδο της ακροδεξιάς στη Νέα Δημοκρατία και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Η ΝΔ, κατά την προεκλογική αντιπαράθεση, διολίσθησε σε μια ακροδεξιά εθνικιστική ρητορική, στοχοποίησε Έλληνες μουσουλμάνους και ανέδειξε το ευαίσθητο ζήτημα της Θράκης σε πρώτο θέμα της προεκλογικής της ατζέντας», δήλωσε η κυρία Σβίγκου, η οποία αναφέρθηκε και σε ένα άλλο στοιχείο της νέας κυβέρνησης, «εξαιρετικά ανησυχητικό για τη δημοκρατία μας και για τα δικαιώματα», όπως είπε – το ότι «ιδρύθηκε Υπουργείο Οικογένειας, χωρίς να υπάρχει Υπουργείο Ισότητας, όπως συμβαίνει στις  υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες».

Οι «γέφυρες με την ακροδεξιά» και η… «Δεξιά του Κυρίου»

Η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ το συνδύασε αυτό, μάλιστα, με την «τοποθέτηση ως υφυπουργού της κυρίας Αλεξοπούλου που μιλούσε για την προστασία του αγέννητου παιδιού, κλείνοντας το μάτι σε όλους όσοι υποστηρίζουν την κατάργηση του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης του σώματος των γυναικών», για να τονίσει χαρακτηριστικά: «Φαίνεται ότι η νέα κυβέρνηση δημιουργεί συναινέσεις και γέφυρες με την ακροδεξιά».

Την περίπτωση Αλεξοπούλου ανέδειξε με χωριστή ανακοίνωση η Κουμουνδούρου, υποστηρίζοντας πως «όταν ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι θα φτιάξει ‘κυβέρνηση ενός κόμματος, αλλά όχι ενός χρώματος’, δεν φανταζόμασταν ότι στις ‘αποχρώσεις’ θα περιλαμβάνονται και θέσεις της Νίκης».

Και υπενθύμισε ότι η Χριστίνα Αλεξοπούλου, νέα υφυπουργός Υποδομών, έχει τοποθετηθεί στο παρελθόν κατά της άμβλωσης και της αυτοδιάθεσης του γυναικείου σώματος, μιλώντας για τη θεωρία του «αγέννητου παιδιού».

«Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει μια σαφή απάντηση για αυτή την επιλογή του. Όπως φαίνεται, στη ‘Δεξιά του Κυρίου’ τα αυτονόητα δικαιώματα των γυναικών δεν έχουν θέση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΑΣΟΚ: «Το επιτελικό κράτος ΙΙ θα κριθεί στη λειτουργία του»

Πολυάριθμο και χωρίς ουσιαστικές αλλαγές κρίνει το νέο κυβερνητικό σχήμα το ΠΑΣΟΚ, μιλώντας για «εναλλαγή ρόλων της παρέας του Μαξίμου» και γενικών γραμματέων της κυβέρνησης.

«Φαίνεται πως είναι ένα μάλλον δυσκίνητο σχήμα, θα κριθεί όμως από τη λειτουργία του, όχι τόσο από τη σύνθεσή του. Κι αυτό αφορά στη νομοθεσία για το ‘Επιτελικό Κράτος ΙΙ’, από την οποία θα κριθούν πολλά για το αν θα χαλαρώσει ο υπερσυγκεντρωτισμός και θα έχουμε μία ενίσχυση της αποφασιστικής αρμοδιότητας των υπουργείων, που το προηγούμενο διάστημα είχαν απλώς ‘δικαίωμα υπογραφής’», σημειώνει η Χαριλάου Τρικούπη.

Και υπογραμμίζει πως «τα φαινόμενα των παρακολουθήσεων και του αριθμού ρεκόρ των απευθείας αναθέσεων, που ζήσαμε με το ‘Επιτελικό Κράτος Ι’, δεν πρέπει να επαναληφθούν», ενώ κάνει λόγο για «ανακύκλωση των προσώπων που διαχειρίστηκαν αυτά τα ζητήματα», γεγονός που δίνει ένα στίγμα, και τονίζει πως για το ΠΑΣΟΚ είναι κρίσιμη η λειτουργία της κυβέρνησης έτσι όπως θα περιγραφεί στη νομοθεσία.

Ποιους υπουργούς θα έχει σε στενό «μαρκάρισμα» η «ομάδα κρούσης» Ανδρουλάκη

Την ίδια στιγμή – και ενώ δεν έχει σκοπό να εγκαταλείψει τον διμέτωπο και απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, διεκδικώντας ηγετικό ρόλο στον χώρο της Κεντροαριστεράς – ο Νίκος Ανδρουλάκης ετοιμάζει μια «ομάδα κρούσης» στη Βουλή, επιλέγοντας τα πρόσωπα που θα «μαρκάρουν» το κυβερνητικό έργο ανά τομέα.

Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν όρι ρίχνει ιδιαίτερο βάρος σε τομείς όπου βρίσκονται επικεφαλής στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ (σ.σ. τυχαίο;), όπως της Υγείας, με υπουργό τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, της Παιδείας, με επικεφαλής τον Κυριάκο Πιερρακάκη, αλλά και των θεσμών, με υπουργό Δικαιοσύνης τον Γιώργο Φλωρίδη.

Η αλήθεια είναι, βέβαια, πως το ΕΣΥ, η Παιδεία και οι θεσμοί, μετά και το σκάνδαλο των υποκλοπών, ήταν στις προτεραιότητες Ανδρουλάκη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναμένεται να αξιοποιήσει νέα και παλαιά στελέχη, όπως τους Μιχάλη Κατρίνη, Ευαγγελία Λιακούλη και Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο.

Παράλληλα, αναμένονται αλλαγές και στην Χαριλάου Τρικούπη, αφού θα αντικατασταθούν οι Παναγιώτης Δουδωνής και Δημήτρης Μάντζος, οι οποίοι εξελέγησαν βουλευτές Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και θα δώσουν τη «μάχη» της Βουλής.

Στους αγώνες το ΚΚΕ με το βλέμμα στις διεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ

Να μην δώσουν οι πολίτες «περίοδο χάριτος» στην κυβέρνηση ζητάει το ΚΚΕ, που δεσμεύεται ότι θα κάνει «από αύριο κιόλας» πράξη τη δέσμευσή του ότι «θα βρεθεί στο μετερίζι μιας 100% μαχητικής, εργατικής – λαϊκής αντιπολίτευσης».

Υποστηρίζει ότι «από αύριο η εργατική τάξη και οι λαϊκές δυνάμεις θα βρίσκονται απέναντι σε νέο γύρο επίθεσης, στο φόντο νέων εξελίξεων και δεδομένων», όπως την υλοποίηση «των νέων μνημονιακών προαπαιτούμενων για την εκταμίευση των δόσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και του Συμφώνου Σταθερότητας», το πέρασμα στην «αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, που σημαίνει επί της ουσίας ένα νέο γύρο κοινωνικών περικοπών και λιτότητας στο όνομα των πρωτογενών πλεονασμάτων, κατ’ απαίτηση της ΕΕ και για τον στόχο της ‘επενδυτικής βαθμίδας’», ενώ προειδοποιεί ακόμη για το ενδεχόμενο «μιας νέας οικονομικής κρίσης».

Ταυτόχρονα, όμως, το ΚΚΕ θα παρακολουθεί ενεργά και «τις διεργασίες που θα δρομολογηθούν σε ΣΥΡΙΖΑ, ίσως και σε ΠΑΣΟΚ, όπως και σε άλλες μικρότερες πολιτικές δυνάμεις» διαμηνύει.

Και τονίζει πως «όσοι απογοητεύτηκαν από το ΠΑΣΟΚ παλιότερα, από τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, πρέπει να κάνουν ένα βήμα προς τα μπρος», καθώς η απάντηση δεν βρίσκεται «ούτε στην προσπάθεια να αναστηλωθεί η σοσιαλδημοκρατία, ούτε ένας νέος φαύλος κύκλος ψευδαισθήσεων και αυταπατών», αλλά «στην πολιτική του ΚΚΕ, στο δρόμο της ταξικής πάλης, των συντονισμένων εργατικών – λαϊκών αγώνων, στο δρόμο της ανατροπής».

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΦωτιά σε κα’ί’κι σε λιμάνι περιοχής του Βόλου
Επόμενο άρθροΠαρέλαση αστέρων στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ – Θα τιμηθούν Michelle Yeoh, Gwen Stefani, Def Leppard