Γιορτάζουν

Παύλος, ΠαυλίναΠέτρος, Πετρούλα.

Επέτειοι

  • Διεθνής Ημέρα των Τροπικών
  • Η Διεθνής Ημέρα των Τροπικών είναι μία από τις εκδηλώσεις του ΟΗΕ που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 29 Ιουνίου. Κύριος στόχος της είναι να ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινή γνώμη για την τροπική ζώνη του πλανήτη μας, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει και τις αναδυόμενες ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

    Οι τροπικοί ή τροπική ζώνη είναι μία περιοχή της Γης που περιβάλλει τον Ισημερινό. Βρίσκεται μεταξύ του Τροπικού του Αιγόκερω στο Νότιο Ημισφαίριο και του Τροπικού του Καρκίνου στο Βόρειο Ημισφαίριο. Το τροπικό κλίμα χαρακτηρίζεται από πολύ ζεστό καιρό και η θερμοκρασία παραμένει σχετικά σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Υπάρχουν διάφοροι τύποι κλίματος στην τροπική κλιματική ζώνη: το κλίμα των τροπικών δασών, το κλίμα τροπικών μουσώνων, το τροπικό υγρό και ξηρό κλίμα (σαβάνα).

    Οι Τροπικοί, ως περιοχή, αντιπροσωπεύουν το 40% της συνολικής επιφάνειας της Γης και φιλοξενούν περίπου το 80% της βιοποικιλότητας του πλανήτη μας. Το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει στην τροπική περιοχή, επομένως η περιοχή φιλοξενεί μεγάλο μέρος της πολιτιστικής και γλωσσικής ποικιλομορφίας του κόσμου. Ενώ τα τροπικά έθνη έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, η τροπική ζώνη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει διάφορες προκλήσεις στον τομέα της αειφόρου ανάπτυξης.

    Η Διεθνής Ημέρα των Τροπικών καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ το 2016 και αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης, σε όλα τα επίπεδα, για τα θέματα που επηρεάζουν την τροπική ζώνη και στην ανάδειξη του σημαντικού ρόλου που θα διαδραματίσουν οι χώρες των τροπικών στην επίτευξη των Στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης, που έχει θέσει ο ΟΗΕ.

  • Παγκόσμια Ημέρα Σκληροδερμίας
  • Η Παγκόσμια Ημέρα Σκληροδερμίας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Ιουνίου, με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για το σκληρόδερμα, ένα σπάνιο, αλλά επίμονο ρευματικό νόσημα.

    Η σκληροδερμία ή σκληρόδερμα είναι ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα, που προσβάλει όχι μόνο το δέρμα, αλλά και τους μύες, τους τένοντες, τις αρθρώσεις, καθώς και πολλά εσωτερικά όργανα (πνεύμονες, καρδιά, γαστρεντερικό σωλήνα, νεφρούς κτλ). Η παθογένεια της νόσου είναι άγνωστη, αλλά στην εμφάνισή της συμβάλλουν γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Από τις σοβαρότερες επιπλοκές της νόσου είναι η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση, η οποία εμφανίζεται σε ασθενείς με σκληρόδερμα σε ποσοστό 8-12% και αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου των ασθενών.

    Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα 2.500 άτομα πάσχουν από σκληρόδερμα. Η νόσος συνήθως προσβάλει γυναίκες, ηλικίας 40-60 ετών, ενώ το ποσοστό εμφάνισης είναι τέσσερις γυναίκες προς έναν άνδρα.

    Η πρωτοβουλία για την «Παγκόσμια Ημέρα Σκληροδερμίας» (World Scleroderma Day) ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σκληροδερμίας (FESCA) και η 29η Ιουνίου επελέγη, λόγω της επετείου του θανάτου του σπουδαίου ελβετού ζωγράφου Πάουλ Κλέε (29 Ιουνίου 1940), που έπασχε από τη νόσο. Από ελληνικής πλευράς, στον εορτασμό συμμετέχουν οι επιστήμονες της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδος (ΕΡΕ – ΕΠΕΡΕ).

Γεγονότα

  • 1850

    Το Οικουμενικό Πατριαρχείο

    Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνωρίζει τελικά το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ελλάδος, που επιβλήθηκε από τη Βαυαροκρατία το 1833.

  • 1874

    Δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Καιροί» άρθρο του Χαρίλαου Τρικούπη με τίτλο «Τις πταίει». Σε αυτό, ο Τρικούπης καταδεικνύει ως υπεύθυνο για την πολιτική κρίση που διέρχεται ο τόπος τον βασιλιά Γεώργιο Α’. Επίσης, σχολιάζει αρνητικά τις επιλογές του στο σχηματισμό κυβερνήσεων και ζητά να λαμβάνει υπόψη του κατά το σχηματισμό των κυβερνήσεων την Αρχή της Δεδηλωμένης.

  • 1931

    Εφημερίδα «Μακεδονία»

    Μέλη της εθνικιστικής οργάνωσης «Εθνική Ένωσις Ελλάς» βάζουν φωτιά στον συνοικισμό Κάμπελ της Θεσσαλονίκης και βιαιοπραγούν κατά των φτωχών εβραίων κατοίκων του. Τα επεισόδια υποδαυλίζει με σειρά άρθρων της η φιλοβενιζελική εφημερίδα «Μακεδονία».

  • 1958

    6ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, 1958

    Η Βραζιλία κατακτά το 6ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, νικώντας στον τελικό της Στοκχόλμης τη Σουηδία με 5-2. Δύο γκολ σημειώνει ο Πελέ, δύο ο Βαβά κι ένα ο Ζαγκάλο, μετέπειτα προπονητής της Εθνικής Βραζιλίας.

  • 1986

    Ο Μαραντόνα με το τρόπαιο

    Η Αργεντινή νικά 3-2 τη Δυτική Γερμανία στο περίφημο «Στάδιο των Αζτέκων» στην Πόλη του Μεξικού και κατακτά το 13ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.

  • 2002

    Σάββας Ξηρός

    Από έκρηξη που σημειώνεται στα εκδοτήρια της Hellas Flying Dolphins στον Πειραιά τραυματίζεται ο Σάββας Ξηρός, ο οποίος στη συνέχεια θα ομολογήσει τη συμμετοχή του στη «17 Νοέμβρη». Αρχή εξάρθρωσης της τρομοκρατικής οργάνωσης, που δρούσε στην Ελλάδα επί 27 χρόνια.

Γεννήσεις

Θάνατοι

Πηγή: https://www.sansimera.gr/almanac/2906

© SanSimera.gr

Προηγούμενο άρθροΕΚΑΒ: Ποιο είναι το σχέδιο ενίσχυσης της υπηρεσίας
Επόμενο άρθροΕΚΑΒ: Ποιο είναι το σχέδιο για την ενίσχυσή του