Αναζητώντας έναν τρόπο για να ανοίξουν τις νοητικές διαδρομές που θα τους οδηγήσουν στην επόμενη ριζοσπαστική ιδέα που θα αποδειχθεί χρυσοφόρα οι επιχειρηματίες της Silicon Valley καταφεύγουν στις ψυχοτρόπες ουσίες, όπως είναι η κεταμίνη, τα μαγικά μανιτάρια και το LSD.

Έξι δεκαετίας πριν στην ίδια περιοχή οι χίπιδες χρησιμοποιούσαν το LSD ,το οποίο υπήρξε το κορυφαίο σύμβολο της ψυχεδελικής κουλτούρας τους, για να διευρύνουν τα επίπεδα της συνείδησης τους. Η Grace Slick, η διάσημη τραγουδίστρια των Jefferson Airplanes τραγούσε στη σκηνή του Woodstock, ένα από τα πιο εμβληματικά τραγούδια που αναφέρεται στο συγκεκριμένο ναρκωτικό, το White Rabbit, επαναλαμβάνοντας τον στίχο Feed your head , που σημαίνει τάισε το μυαλό σου.

Δεν γεννιέσαι εξαιρετικός

Επιστρέφοντας στο παρόν ο διευθύνων σύμβουλος της νεοφυούς επιχείρησης BuildBetter.ai, Σπένσερ Σούλεμ, ανακοίνωσε ότι χρησιμοποιεί LSD περίπου κάθε τρεις μήνες, επειδή αυξάνει τη συγκέντρωση και τον βοηθά να σκέφτεται πιο δημιουργικά. Ενώ δουλεύει μόνος του μετά το ωράριο, μερικές φορές παίρνει μια αρκετά χαμηλή δόση όπου, όπως είπε, κανείς δεν θα καταλάβει ότι παίρνει LSD. Άλλες φορές, θα πάρει μια μεγαλύτερη δόση μόνος του και θα συνδεθεί με τη φύση σε μια πεζοπορία, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Ο Σούλεμ, ο οποίος ζει στη Νέα Υόρκη, εξηγεί ότι οι υψηλές προσδοκίες των εταιρειών επιχειρηματικών κεφαλαίου (Venture Capitals) και των επενδυτών γενικότερα μπορεί να οδηγήσουν τους ιδρυτές να στραφούν στα ψυχεδελικά για να αποκτήσουν ένα πλεονέκτημα. «Δεν θέλουν έναν κανονικό άνθρωπο, μια κανονική εταιρεία», είπε. «Θέλουν κάτι εξαιρετικό. Δεν γεννιέσαι εξαιρετικός.»

Δεν γεννιέσαι εξαιρετικός, αλλά αν πάρεις αρκετά ναρκωτικά θα νομίζεις ότι είσαι εξαιρετικός, αναφέρει άρθρο της Wall Street Jouranl για τη χρήση ναρκωτικών στην  Silicon Valley.

Ο Ίλον Μασκ κάνει χρήση κεταμίνης, ενώ ο Σεργκέι Μπριν παίρνει μερικές φορές μαγικά μανιτάρια. Tα μαγικά μανιτάρια συναντιούνται στους προϊστορικούς χρόνους. Υπάρχουν μαρτυρίες που τα τοποθετούν 6.000 χρόνια προ Χριστού. Χρησιμοποιήθηκαν σε τελετές θρησκευτικές, μαντικές και πνευματικές. Έχουν ψυχεδελική δράση καιο χρήστης βιώνει πιο έντονες οπτικές εικόνες και παραμορφώσεις της πραγματικότητας. Η κεταμίνη προκαλεί μια κατάσταση που μοιάζει με έκσταση, ενώ παρέχει ανακούφιση από τον πόνο, καταστολή και αμνησία.

Στελέχη της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων Founders Fund, γνωστή για τις επενδύσεις της στη SpaceX και το Facebook, έχουν διοργανώσει πάρτι που περιλαμβάνουν ψυχεδελικά.

Η βαθμονόμηση της δόσης

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η συνήθης χρήση ναρκωτικών δεν  γίνεται πλέον μετά το σχόλασμα από τη δουλειά αλλά έχει περάσει στην εταιρική κουλτούρα, αφήνοντας τα διοικητικά συμβούλια και τους επιχειρηματίες να παλεύουν με τις ευθύνες τους για ένα εργατικό δυναμικό που κάνει συχνά χρήση. Στην εμπροσθοφυλακή βρίσκονται στελέχη και υπάλληλοι της τεχνολογίας που βλέπουν τα ψυχεδελικά και παρόμοιες ουσίες, μεταξύ των οποίων η ψιλοκυβίνη, η κεταμίνη και το LSD, ως πύλες για επιχειρηματικές ανακαλύψεις.

«Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που κάνουν μικροδοσολογία ψυχεδελικών αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Κάρλ Γκόλντφιλντ , πρώην σύμβουλος πωλήσεων και μάρκετινγκ στο Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος συμβουλεύει ανεπίσημα φίλους και συναδέλφους σε όλο τον κόσμο της τεχνολογίας για τη βαθμονόμηση της σωστής μικρής δόσης για μέγιστη ενσυνειδητότητα. Είναι «ο ταχύτερος δρόμος για να ανοίξεις το μυαλό σου και να δεις καθαρά για τον εαυτό σου τι συμβαίνε» λέει χαρακτηριστικά.

Ορισμένοι επιχειρηματίες παίρνουν μικροδοσολογία για να αποκομίσουν οφέλη, συχνά με την ελπίδα να ανακουφίσουν το άγχος ή να οξύνουν την εστίαση. Άλλοι στην τεχνολογία δήλωσαν ότι παίρνουν πλήρεις δόσεις ενός φαρμάκου -χρησιμοποιώντας τον όρο μακροδόση- καθώς προσπαθούν να φτάσουν σε μια υψηλή κατάσταση που θα οδηγήσει σε μια νέα ανατρεπτική ιδέα. Ο Γκόλντφιλντ  το περιγράφει αυτό ως «θάνατο του εγώ», μια εμπειρία κατά την οποία ο χρήστης φτάνει στον πυρήνα της ύπαρξής του και «αφήνεται».

Όμως η χρήση τους μπορεί να οδηγήσει όχι σε μια καινούρια ιδέα αλλά σε απόφαση στρατηγικής για την εταιρεία, όπως αναφέρει το Bloomberg. Ο Τιμ Σάε Κου, ήταν ο ιδρυτής μιας νεοφυούς εταιρείας ψηφιακού μάρκετινγκ στο Σαν Φρανσίσκο όταν ανακάλυψε τα ψυχεδελικά σε ένα από τα πιο διάσημα μουσικά φεστιβάλ στον κόσμο, στο Coachella, το 2014. Υποστηρίζει ότι τον βοήθησαν να συνειδητοποιήσει ότι είχε ξεκινήσει την επιχείρησή του για να κάνει περήφανη τη μητέρα του και ότι ήταν καιρός να την πουλήσει. «Πολλές από αυτού του είδους τις εξερευνήσεις στην ψυχεδελική μου εμπειρία με βοήθησαν να αποκτήσω μια σαφήνεια ότι είχα ξεκινήσει την εταιρεία από μια θέση πληγής», είπε.

Τα ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης

Η Silicon Valley έχει από καιρό δείξει ανοχή απέναντι στη χρήση ναρκωτικών -πολλές εταιρείες δεν ελέγχουν τακτικά τους υπαλλήλους- αλλά το φαινόμενο ανησυχεί ορισμένες εταιρείες και τα διοικητικά τους συμβούλια, τα οποία φοβούνται ότι θα μπορούσαν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για παράνομη δραστηριότητα, σύμφωνα με συμβούλους και άλλους που βρίσκονται κοντά στις εταιρείες.

Το παράδοξο είναι ότι υπάρχει μια μετάβαση, μεταξύ των εταιρειών αρχικών σταδίων, εκεί που γεννιούνται οι ιδέες, και των ώριμων εταιρειών,οι οποίες θα πρέπει να τις υλοποιήσουν, που μπορεί να απαιτεί αλλαγή προσωπικού ή τουλάχιστον αλλαγή συμπεριφοράς. Τα παραισθησιογόνα μπορεί να είναι απαραίτητα για τους ανθρώπους των ιδεών και απαγορευμένα για τους υπεύθυνους ενήλικες, που θα τρέξουν το project.

Η χρήση των ψυχεδελικών στις θεραπείες

Η χρήση των ψυχεδελικών ουσιών για την ανάπτυξη θεραπειών είναι ήδη στο στόχαστρο των επενδυτών της Wall Street. Οι εταιρείες που ασχολούνται με την έρευνα και τις δοκιμές για τη νομιμοποίηση της χρήσης, αναμένεται να φτάσει τα 11,8 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2029, από 4,9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών BrandEssence.

Η Αυστραλία πρόκειται να γίνει σύντομα η πρώτη χώρα που επιτρέπει τη συνταγογράφηση MDMA και ψιλοκυβίνης για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και της μετατραυματικής διαταραχής εκτός κλινικών μελετών, μια κίνηση που συναντά αντιδράσεις λόγω της έλλειψης επαρκών δεδομένων για τις δύο παράνομες ψυχοδραστικές ουσίες.

Αρκετές μικρές μελέτες έχουν δείξει την τελευταία δεκαετία ότι το MDMA, περισσότερο γνωστό ως ecstacy, και η ψιλοκυβίνη, συστατικό των «μαγικών μανιταριών», προσφέρουν γρήγορη ανακούφιση από ορισμένα ψυχικά νοσήματα, τουλάχιστον εφόσον συνδυάζονται με ψυχοθεραπεία.

Μέχρι σήμερα όμως δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας, επισημαίνουν ανεξάρτητοι ειδικοί στον δικτυακό τόπο του περιοδικού Nature. Ασαφές παραμένει επίσης σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η χορήγησή τους.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑποβλήθηκε η Οσασούνα από το Europa Conference League λόγω στημένων αγώνων
Επόμενο άρθροΠλειστηριασμοί: Πέταξαν έξω ξανά τον 81χρονο από το σπίτι του στη Χαλκιδική