Σήμερα ξεκινά επίσημα η περίοδος των θερινών εκπτώσεων στην αγορά του Βόλου. Όπως ήταν αναμενόμενο θα διαρκέσει σχεδόν δύο μήνες, όταν και θα ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου.

Κάθε καλοκαίρι, η περίοδος των εκπτώσεων αποτελεί ανάσα για τους εμπόρους και τους καταστηματάρχες του Βόλου, καθώς ανεβαίνουν οι πωλήσεις, ενώ επίσης προωθείται και το εποχικό απόθεμα διάφορων επιχειρήσεων, το οποίο συνήθως δεν βρίσκει αγοραστικό κοινό τους υπόλοιπους μήνες.

Σε μια χρονιά που πληγώθηκε από την ακρίβεια, οι περίοδοι των εκπτώσεων αποτελούν αναγκαιότητα τόσο για τους καταστηματάρχες, όσο και για τους καταναλωτές, ειδικότερα εάν αναλογιστούμε την μειωμένη κινητικότητα στην αγορά συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.

Σε ένα πρώτο στάδιο το ποσοστό των εκπτώσεων αναμένεται να κυμανθεί κοντά στο 30%, ενώ προβλέπεται να αυξηθεί όσο περνάει ο Αύγουστος, με κάποιες επιχειρήσεις να φτάνουν ακόμη και στο 60%.

Σύμφωνα με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας και τον Κώδικα Δεοντολογίας αναφορικά με το εμπόριο, οι καταστηματάρχες είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν εκτός από τη νέα τιμή μετά την μείωση και την αρχική τιμή στην οποία κοστολογούταν το προϊόν ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν την έναρξη της περιόδου των εκπτώσεων.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος των 30 ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Όταν το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά για λιγότερο από 30 ημέρες, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος που το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά. Όταν η τιμή μειώνεται προοδευτικά κατά τη διάρκεια των 30 ημερών, πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής, ως προγενέστερη τιμή νοείται η τιμή που ίσχυε πριν από την εφαρμογή της πρώτης από τις διαδοχικές μειώσεις τιμών.

Επίσης οι καταναλωτές θα πρέπει να ενημερώνονται και για το ακριβές ποσοστό της έκπτωσης που αναλογεί σε κάθε κομμάτι. Κάθε είδους προσπάθεια παραπλάνησης ή αμέλειας τήρησης των παραπάνω κανονισμών οδηγεί σε χρηματικό πρόστιμο, το οποίο αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των παρατυπιών κάθε εμπόρου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου ενημερώνει πως η ενδεδειγμένη μορφή παρουσίασης της έκθεσης μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους. Είτε με ποσοστό (%), π.χ. «20% έκπτωση»,  είτε με συγκεκριμένο ποσό, π.χ. «10 ευρώ έκπτωση», είτε με αναγραφή νέας (χαμηλότερης) τιμής μαζί με την αναγραφή της προγενέστερης (υψηλότερης) τιμής που εφαρμόστηκε.  Η προηγούμενη τιμή μπορεί να εμφανίζεται σε διαγραμμένη μορφή π.χ. «τώρα 50 ευρώ, πριν 100 ευρώ» ή «50 ευρώ 100 ευρώ».

 

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση του Αχιλλέα Μπέου με τον Πρύτανη του ΠΘ Χαράλαμπο Μπιλλίνη
Επόμενο άρθροΧειροτονία Διακόνου στον Βόλο