Προ των πυλών βρίσκεται ο καύσωνας «Κλέων» που απειλεί τη χώρα με υψηλές θερμοκρασίες.

Όπως σημειώνουν οι μετεωρολόγοι, το θερμό κύμα αναμένεται να πλήξει τη χώρα από την Τετάρτη, με τα πρώτα 40άρια στο θερμόμετρο να καταγράφονται σε ορισμένες ηπειρωτικές περιοχές.

Η πρόγνωση του Σάκη Αρναούτογλου

Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, η Τετάρτη θα είναι η πρώτη ημέρα του καύσωνα, με ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα και λίγα σύννεφα σε ορεινούς όγκους που πιθανόν στα βορειοανατολικά να δώσουν κάποια παροδική βροχόπτωση.

Το μεσημέρι ωστόσο, το θερμόμετρο σε πεδινές ηπειρωτικές περιοχές, μακριά από τη θάλασσα θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική θα επικρατήσει ηλιοφάνεια, οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις στα 3 με 4 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 24 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Στην Κεντρική Μακεδονία θα επικρατήσει λιακάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι -με τη μορφή θαλάσσιας αύρας- θα πνέουν στα 3 με 4 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 24 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Πιο ζεστές οι επόμενες ημέρες

Το σκηνικό του καιρού θα είναι το ίδιο και τις επόμενες ημέρες, με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει περισσότερο φτάνοντας τους 43-44 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές.

Παράλληλα, την Παρασκευή οι άνεμοι θα αλλάξουν σε βορειοδυτικούς – αυξάνοντας την πιθανότητα για την εκδήλωση πυρκαγιάς.

Μικρή πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται το Σαββατοκύριακο, ωστόσο δεν αναμένεται να πέσει αρκετά κάτω από τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Ο δεκάλογος με τα μέτρα προστασίας

Η καθηγήτρια Θεραπευτικής, Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου συνοψίζει το δεκάλογο για την αποφυγή των επιπτώσεων στην υγεία από τον επερχόμενο καύσωνα:

1. Βρισκόμαστε σε χώρους σκιερούς και αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις.

2. Αποφεύγουμε την βαριά σωματική εργασία και ντυνόμαστε με ελαφριά ρούχα. Χρησιμοποιούμε γυαλιά ηλίου και καπέλο.

3. Ελαχιστοποιούμε την χειρωνακτική εργασία σε εξωτερικούς χώρους.

4. Καταναλώνουμε πολύ νερό και ελαφριά γεύματα.

5. Αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης ή ζάχαρης.

6. Δεν αφήνουμε ποτέ ένα παιδί ή ένα κατοικίδιο μέσα σε ένα αυτοκίνητο γιατί αναπτύσσονται γρήγορα υψηλές θερμοκρασίες στο εσωτερικό του.

7. Όταν έχουμε βρεθεί σε χώρο με υψηλή θερμοκρασία καλό είναι να ακολουθήσει ένα χλιαρό μπάνιο.

8. Η τηλε-εργασία μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερες δυνατότητες αποφυγής υψηλών θερμοκρασιών, που μπορεί να υπάρχουν ειδικά κατά την μετακίνηση.

9. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε τρεις κατηγορίες: άτομα άνω των 60 ετών, βρέφη και άτομα με νοσηρότητες, που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή.

10. Επειδή υπάρχει ο κίνδυνος αφυδάτωσης και θερμοπληξίας, τα πρώτα επικίνδυνα σήματα ότι κάτι δεν πάει καλά είναι η αδυναμία, η ζαλάδα, η ναυτία και ο πονοκέφαλος, αλλά και ο πυρετός.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑπεβίωσε 70χρονη Βολιώτισσα
Επόμενο άρθροΜηχανή συγκρούστηκε με αγριογούρουνο-Σοβαρός τραυματισμός του οδηγού